Ga naar hoofdinhoud

Jezus Christus is dezelfde gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid.

Eucharistieviering in de parochiekerk van de heilige Bartholomeus te Poeldijk, weekeinde van 6 en 7 november 1999, 19.00 en 10.00 uur, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: A1999HWILLA

Lezingen

EL: Mal. 1,14b – 2,2b. 8-10
EV: Mt. 23, 1-21

Homilie

Dat hoorde u verleden week: “Woorden wekken, voorbeelden trekken!”. Vandaag sluit de tweede lezing van dit hoogfeest daar naadloos bij aan: “Gedenkt uw leiders die u het eerst het Woord van God verkondigd hebben. Haalt u weer hun leven en de afloop van hun leven voor de geest. Neemt een voorbeeld aan hun geloof”.

“Neemt een voorbeeld aan hun geloof”. Waarom staat daar niet: “Neemt een voorbeeld aan hun leven, neemt een voorbeeld aan hun goede daden, aan hun inzet voor de medemens?” Iets verderop in die lezing komen deze dingen ook naar voren, maar hier staat: “Neemt een voorbeeld aan hun geloof”.

Dat staat ook als thema op onze orde van dienst: voorbeelden van geloof. Daar willen we het dus over hebben. Bij Jezus kun je nooit twee goede dingen tegen elkaar uitspelen. Hij staat daarboven. Wat goed is krijgt bij Hem altijd zijn plek, alles op zijn plaats en tijd, in de juiste volgorde, in de juiste verhouding. In de verkondiging ligt de aandacht dikwijls op de goede daden, de praktijk van het leven. Daarom vandaag wat extra aandacht voor het geloof.

Wat dreef Willibrord om monnik te worden? Wat dreef hem tot die stap om vanuit Engeland de overtocht te wagen? Wat dreef hem in zijn latere leven om eerst naar Rome te gaan en daar de zegen van de paus te vragen? Wat dreef hem?

We gaan voor het antwoord naar het Evangelie van vandaag. Jezus sprak: “Gaat en maakt alle volkeren tot mijn leerlingen en doopt hen in de Naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest en leert hun te onderhouden alles wat Ik u bevolen heb”.

Dit dreef Willibrord. Dit dreef vanaf het begin de apostelen en na hen hun opvolgers, eeuw na eeuw, alle geloofsverkondigers, mannen en vrouwen, martelaren, belijders, bij de een kostte het een kort leven en een heldhaftige dood, bij de ander een lang leven, heldhaftig door het geloof van iedere dag, allemaal gaven ze zichzelf omwille van deze oproep van Jezus: “Gaat en maakt alle volkeren tot mijn leerlingen en doopt hen …..”.

Toch is ook dat opmerkelijk, hoe kan een oproep van tweeduizend jaar geleden nog steeds zo’n kracht hebben. Ook voor Willibrord was die oproep al oud, Hij werd geboren in het jaar 658. Toen hij voor het eerst het Evangelie hoorde was dit al meer dan zes en een halve eeuw oud. Hoe kunnen oude woorden op vergeeld papier zo’n kracht hebben?

Het antwoord ligt in het thema van deze viering; in het geloof. De heiligen zijn voorbeelden van geloof. Waar haal je de inspiratie vandaan om zo’n stap te zetten als Willibrord? Uit je geloof! Waar haal je de kracht en de inspiratie vandaan om de juiste beslissingen te nemen? Uit het geloof! Waar haal je de moed en de kracht vandaan om door te gaan? Uit het geloof! Willibrord had heel wat weerstanden te overwinnen. Angst voor het onbekende, weerstand bij de heidenen die allemaal hun eigen goden hadden, weerstand bij machthebbers, maar zijn geloof was altijd sterker. Hij wist dat hij iets goed te bieden had, iets dat beter was, het allerbeste; Jezus.

Wat is dat nu voor geloof? Dat geloof van Willibrord dat zo’n kracht gaf? Kracht ook tot goede daden, daden van geloof, daden van liefde, daden van wijsheid, daden van vergeving. Wat is dat voor geloof?

Het eerste is dit: Die woorden van Jezus: “Gaat en maakt alle volkeren tot mijn leerlingen en doopt hen…”, zijn geen dode woorden, geen stoffige letters op oude papier. Deze woorden zijn levend, want Hij die ze sprak, Hij leeft, en Hij spreekt ze nu weer en morgen en alle dagen. Jezus Christus is dezelfde gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid”. Door het geloof wordt Jezus toegankelijk als De Levende en klinken er Levende Woorden.

Willibrord en zoveel andere grote voorbeelden hebben de kracht van dat levende geloof, met de levende woorden, van de levende Christus, ervaren, dit werd in henzelf opnieuw een kracht. Het geloof werd in hen een krachtbron die hen tot grote dingen in staat stelde.

Daarom vandaag die aandacht voor het geloof. Maar zoals ik zei, je kunt bij Jezus nooit twee goede dingen tegen elkaar uitspelen. Hoe blijkt of dat geloof echt geloof is? Je kunt honderd keer zeggen: Ik geloof, credo! Iedereen gelooft tegenwoordig wel in iets. Maar geloof je dan ook zoals Willibrord. Geloof uit zich in daden, zoals de Liefde zichtbaar wordt in daden van liefde. Willibrord wordt een zichtbaar teken van God, de woorden van de profeet Jesaja hebben op hem betrekking: Hoe lieflijk op de bergen de voeten van de vreugdebode, die vrede meldt, goed nieuws verkondigt, die heil komt melden. Dat is vreugde omdat God zich over ons ontfermt, dat is Evangelie, Goed Nieuws, dat is redding, Jezus betekent God helpt, God redt.

Willibrord is een levend teken geworden dat een mens van geloof in heel zijn of haar bestaan een teken van geloof kan worden. Gaandeweg wordt heel zijn leven transparant. De dingen die hij deed werden gedragen door Iemand Anders, hij deed ze niet uit zichzelf, het was De Ander die hem daartoe aanzette.

We noemden al even dat moment dat Jezus zijn leerlingen uitzond. Daar staat bij: “Zij wierpen zich in aanbidding neer; sommigen echter twijfelden”. Ook dat is dus mogelijk; twijfel. Misschien staat er daarom wel bij: “Jezus trad nader en sprak: “Mij is alle macht gegeven””. Het lijkt dat Hij alle twijfel uit de harten wil wegnemen. Wees niet bang om Jezus te verkondigen als Gods Zoon, wees niet bang om je leven in te richten naar het Evangelie, wees niet bang de roepstem te volgen van Jezus, kijk naar het voorbeeld van Willibrord. De echte macht, is een andere macht dan de macht van geweld, anders dan de macht van bezit of van invloed; de echte macht ligt bij Jezus. Doe het op zijn manier, in geloof, hoop en liefde, door daden van geloof, door daden van liefde, dan worden jouw voeten even lieflijk als die van de vreugdeboden. Dan breng jij belagers bij elkaar, zoals we straks zullen zingen, dan breng jij licht aan blinden, dan verander jij zwaarden in ploegijzers, dan laat jij God oplichten in heel je bestaan. Met dank aan Willibrord. Amen.

Back To Top