Ga naar hoofdinhoud

Onze veertigdagentijd is een jaarlijks terugkerende oefentijd, want wie niet regelmatig met extra aandacht oefent, raakt zijn bekwaamheid kwijt; stilstand is achteruitgang.

Eucharistieviering in de parochie van de H. Augustinus op 13 februari 2013, in de kerk van de H. Jozef (Wassenaar) om 19.00 uur, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Eucharistieviering beluisteren vanuit de St. Jozefkerk te Wassenaar (MP3)

Preek beluisteren vanuit de St. Jozefkerk te Wassenaar (MP3)

Preek: C2013QDR00C-ASWOEN1AUFX

Lezingen

E.L.: Joël 2,12-18
Ps.: 51 (50), 3-4, 5-6a, 12-13, 14. 17
T.L.: 2 Korintiërs 5,20-6,2
All.: Ps. 51 (50), 12a, 14a
Ev.: Matteüs 6,1-6.16-18

Homilie

De veertigdagentijd is een gunstige tijd. Gunstig voor wat? Om af te vallen? Dat is mooi meegenomen. Om eens wat rustiger aan te doen? Dat is niet ver¬keerd. Om geld uit te sparen door minder uit te geven? Handig, zeker tijdens een recessie. Maar daar ligt niet onze focus. We mogen de veertigdagentijd zien als een oefentijd. Wie piano wil leren spelen, moet oefenen. Dat geldt ook voor voetbal, voor taal en rekenen, voor beroepsvaardigheden, waarvoor eigenlijk niet; een baby oefent de handjes, alles vraagt oefening.

Het volk van Israël heeft een oefenschool gehad van veertig jaar in de woestijn. Oefenen in trouw aan God, oefenen in leven naar de Wet, oefenen in het doen van gerechtigheid. Jezus heeft een oefentijd van veertigdagen ingelast, toen hij in navolging van Mozes en het volk de woestijn introk. Veertig dagen oefenen in strijd met alle bekoorlijkheden van deze wereld. Hij kwam eruit als overwinnaar en begon met zijn zending.

We hebben grote voorbeelden in de geschiedenis, waarvan Jezus de belangrijkste is. Onze veertigdagentijd is een jaarlijks terugkerende oefentijd, want als we niet van regelmatig met extra aandacht oefenen, raken we onze bekwaamheid kwijt. Stilstand is achteruitgang.

De lezingen van deze dag richten onze aandacht op de onderwerpen waarin we ons steeds weer moeten oefenen. Ik wil u uitnodigen om vandaag nog voor uzelf een lijstje te maken met speerpunten voor deze veertigdagentijd. Niet zomaar goede voornemens, maar oefenpunten.

In deze dagen zo kort na de begrafenis van Anass horen we weer veel over pestgedrag, soms terecht, soms onterecht. Maar we mogen ons altijd afvragen hoe vriendelijk en wellevend we zelf zijn? Soms denken we dat het wel in orde is, tot we iemand tegenkomen waarvan we denken, dat is echt een vriendelijke persoon. Deze tijd is een prima kans om na te denken of we vriendelijker en wellevender kunnen zijn in ons omgaan met elkaar.

In het Evangelie wijst Jezus ons op de verborgenheid van God de Vader, je ziet Hem niet en toch doet Hij alleen maar goed. Doe niets voor de uiterlijkheid. Als mensen aan je gedrag merken dat je oprecht een beter mens wilt zijn is dat genoeg, want dat is een waar getuigenis van een echt Christelijk leven.

Jezus spreekt over de aalmoes, iets geven aan hen die het nodig hebben. In een interessante tekst uit de tweede eeuw, zeg maar de derde generatie na Jezus, zo rond het jaar honderdvijftig, lezen we het volgende: “Zo nu moet je doen: na volbracht te hebben wat is voorgeschreven, zul je op de dag waarop je vast, niets anders nuttigen dan brood en water. Van de spijzen die je anders zou eten, moet je de kosten berekenen die je op die dag zou gemaakt hebben, en dat moet je geven aan een weduwe, wees of behoeftige (Uit de Herder van Hermas, daglezing op Aswoensdag).” Reeds in de tweede eeuw is dit een handreiking om de vasten vorm te geven. Dat is voor onze tijd uitgewerkt in een vastenactie, of zoals nu in onze parochie onze actie voor Ghana.

De veertigdagentijd is een serieuze tijd. Wanneer we in de gewone tijd gewend zijn om gemakkelijker te zeggen: “ach, daar ben je mens voor”, “de boog kan niet altijd gespannen zijn” en “het moet wel leuk blijven”, dan is de veertigda¬gentijd een periode waarin we de lat hoger leggen voor ons mens-zijn, waarin de boog weer gespannen wordt en waarin het niet altijd leuk hoeft te zijn.

In de prefatie, aan het begin van het Eucharistisch Gebed, bidden we straks: dit is een tijd van meer toeleg op het bidden, van grotere aandacht voor de liefde tot de naaste, een tijd van grotere trouw aan de sacramenten waarin wij zijn herboren. Zo groeien wij tot de volheid der genade die Gij uw kinderen hebt toegezegd. Oefenen om te groeien in genade.

Zo’n tijd gun ik u. Hiermee hebt u al drie punten voor uw veertigdagenlijstje, het oefenlijstje: toeleg op het bidden, grotere aandacht voor de liefde tot de naaste en grotere trouw aan de sacramenten. En die oefeningen zijn niet moeilijk. U kunt het zeker, gewoon weer doen en u zult zien dat het lukt. Mocht u nog wat meer punten willen hebben, denk dan aan de vriendelijkheid en wellevendheid die ik noemde, maar ook geduld, dat is de moeite waard om te oefenen en mildheid of de concrete naastenliefde. Maar neem er niet teveel, anders wordt het niets en bedenk, het gaat niet om de prestatie, want dan zijn we straks al tevreden als het één keer gelukt is, nee het gaat om de oefening. Het zou tenslotte jammer zijn als uw naaste over twee maanden zegt, ik wou dat het weer veertigdagentijd was, toen was je veel aardiger.

Ik wens u toe dat het Askruisje dat u straks kunt ontvangen voor u een teken zal zijn dat het begin markeert van een gunstige tijd, om straks als geoefende kinderen van God op te gaan naar Pasen. Amen.

Voorbede

Bidden wij tot God.

Bidden we voor de Kerk, in deze dagen bijzonder voor onze paus en zijn opvolger. Vragen we om de heilige Geest, dat God zijn Kerk steeds meer maakt tot een instrument van vrede en gerechtigheid, tot welzijn van allen. (Laat ons bidden.)

Wij bidden voor de samenleving wereldwijd, dat deze veertigdagentijd voor alle mensen van goede wil een oefentijd mag zijn in waarachtig menszijn naar het voorbeeld van Christus. (Laat ons bidden.)

Wij bidden voor onze omgeving, voor allen die geschokt zijn door de dood van Anass, bijzonder voor ouders, zusje, de nabije omgeving, school en buurt. Dat zij troost ontvangen in dit verdriet, kracht om staande te blijven, wijsheid om goed te reageren en geloof om door te gaan. (Laat ons bidden.)

Wij bidden voor gezinnen en alleenstaanden, dat deze veertigdagentijd hen helpt om te groeien in geloof, hoop en liefde, dat zij zich oefenen in de navolging van Christus om met meer vrucht Pasen te beleven. (Laat ons bidden.)

Back To Top