Ga naar hoofdinhoud

Jezus kerntaak was ons een voorbeeld te geven door trouw te blijven aan zijn roeping, met name tegenover de overheden van die tijd. Zo heeft Hij ons bevrijd van een gevangenschap in zorgen voor morgen en vrijgemaakt om te leven als kinderen van God.

Eucharistieviering 27 februari 2011, om 09.30 in de parochiekerk van de Heilige Willibrord te Wassenaar, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Viering beluisteren (MP3)

Preek beluisteren (MP3)

Preek: A2011DHJ08AAUFX

Lezingen

E.L.: Jesaja 49,14-15
Ps.: 62 (61), 2-3, 6-7, 8-9ab
T.L.: 1 Korintiërs 4,1-5
Al.: Johannes 14, 5
Ev.: Matteüs 6,24-34

Homilie

“Maakt u dus niet bezorgd voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen leed.”

Jezus begint met een opsteker: Maakt u niet bezorgd, want de dag van morgen zorgt voor zichzelf. Het doet me denken aan de Franciscaanse blijheid. De dag van morgen zorgt voor zichzelf. Soms lees je over mindfulness, een training om in het nú te leven, aandachtig, hier en nu, en je niet te verliezen in morgen dat er nog niet is. Tweeduizend jaar geleden wees Jezus ons hier al op. Leef niet in zorgen voor de dag van morgen.

Maar het slot van die zin is minder vrolijk: “Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen leed.” Als dat de reden is om vandaag zonder zorgen te zijn dan is dat wel een beetje wrang, al is het wel realistisch.

Maar toch, als ik dit vergelijk met andere uitspraken en gelijkenissen van Jezus, dan wordt het wel ingewikkeld. Moet ik niet bezig zijn met morgen? Mag ik geen plannen maken? Hoef ik niet na te denken? En als Jezus dan spreekt over die vijf verstandige en die vijf onverstandige bruidsmeisjes? De verstandige meisjes hadden gezorgd voor voldoende olie voor morgen, zodat ze de volgende dag klaar waren om mee te kunnen naar het feest. En dat verhaal van die onrechtvaardige rentmeester, die wordt geprezen omdat hij zijn pensioen veilig stelde, en nog wel op een ongeoorloofde manier.

Jezus is dus niet tegen verstandig nadenken over de toekomst en zorgen dat je de dingen op orde hebt. Maar bij al deze dingen staat er iets bij Hem voorop. “Maar zoekt eerst het Koninkrijk en zijn gerechtigheid; dan zal dat alles u erbij gegeven worden.” Zoek eerst het Koninkrijk. Zoek eerst de dingen van God.

Het Evangelie van vandaag wijst ons op een moderne discussie, die over de kerntaken. Dit zie ik in veel bedrijven gebeuren. Nadenken over de kerntaken van de onderneming, om te voorkomen dat je in allerlei bijzaken verstrikt raakt. Dus vandaag klinkt de vraag: “Wat zijn uw en mijn kerntaken?”

Ik maak even een uitstapje naar Schubert. Hij is maar 31 jaar geworden. In het jaar waarin hij de meeste werken produceerde was hij pas 18 jaar oud. Als hij zich bezig had gehouden met zijn gebrek aan geld, aan het feit dat hij niet eens een piano van zichzelf had, maar er een moest huren, als hij zich daarmee had beziggehouden, was hij niet aan componeren toegekomen. Schubert kwam uit een groot gezin. Maar er bleven slechts 5 kinderen in leven. Er stierven er meer dan dat er in leven bleven. Deze drama’s tekenden het leven in die tijd. Zijn leven is ook getekend door meer tegenslagen. Zelden vond hij een baan om voldoende te kunnen verdienen. En toch bleef hij componeren. Dankzij die houding zingen wij de Deutsche Messe, die hij een paar jaar voor zijn dood schreef.

Jezus leert ons: “Je kunt niet God dienen en de mammon.” Die uitspraak gaat ver. Jezus pleit voor een onverdeeld hart, waarbij zijn eerste keuze duidelijk is. “Zoekt eerst het Koninkrijk en zijn gerechtigheid; dan zal dat alles u erbij gegeven worden.” Dat is een oproep aan ons. Wat zijn dan de dingen van het Koninkrijk? Dat is eerst een vertrouwvolle houding naar de Vader. Als je die relatie serieus neemt en echt gelooft dat God je Vader is, dan sta je anders in het leven. Dan hoef je niet voortdurend alles veilig te stellen. Je hoeft ook niet steeds voor jezelf op te komen, hoezeer dat in onze tijd ook wordt aangeprezen.

Wie leeft als een kind van de Vader, en Jezus Zelf is ons grote voorbeeld, die heeft een wonderlijke onbezorgdheid. Zo iemand kan nadenken over morgen, die kan ook zijn pensioen regelen en verstandige besluiten nemen, maar tegelijkertijd heeft hij of zij een innerlijke houding van vertrouwen. “Zoekt eerst het Koninkrijk en zijn gerechtigheid; dan zal dat alles u erbij gegeven worden.”

Wanneer we teveel bezig zijn met het materiële, dan bederft dat onze geest. Het bindt en maakt ons niet vrij, het maakt afhankelijk in plaats van onafhankelijk. Terwijl als wij ons binden aan God, dan worden we innerlijk vrij, als wij ons afhankelijk weten van God, dan worden we onafhankelijk van deze wereld.

Het lijkt een beetje op verleden week. Toen hield Jezus ons de woorden voor: “Als iemand je op de linkerwang slaat, keer hem ook de rechter toe. Vordert iemand je een mijl met hem te gaan, ga er twee met hem.” Het is een houding van vrijheid, echte innerlijke vrijheid, in vertrouwen dat als je met God meedoet, op de manier van God, dat er iets veel beters uitkomt, dan komt Gods Koninkrijk dichterbij.

Onze kerntaken als mens, als Christen, als Katholiek. Schubert is een van de grote katholieke componisten van Oostenrijk. Zijn kerntaak was muziek schrijven en dankzij die houding hebben wij veel aan hem te danken.

Jezus kerntaak was ons een voorbeeld te geven en trouw te blijven aan zijn roeping, zelfs tegenover de overheden van die tijd. Zo heeft Hij ons bevrijd van een gevangenschap in zorgen voor morgen en vrijgemaakt om te leven als kinderen van God.

Richten wij ons op onze kerntaken, dan komt Gods koninkrijk dichterbij. Amen.

Voorbede

Leggen wij al onze gebeden in de handen van onze hemelse Vader.

Bidden wij voor alle mensen van goede wil. Vragen wij om een geest van vrijheid, opdat allen naar het voorbeeld van Jezus het echte doel van ons bestaan voor ogen houden, leven als kinderen van God. Laat ons bidden.

Bidden we voor de wereld waarin we leven. Vragen we om bezinning en om wijze leiders. Dat de zorgen om economie en rijkdom ons niet verstikken. Dat meer en meer mensen mogen zien hoe goed God is. Laat ons bidden.

Bidden we voor de keuze van een nieuwe bisschop. Vragen we God om een gelovige leider die oog en oor heeft voor de noden en zorgen van de beroepskrachten, van alle gelovigen in het bisdom en ook alle niet gelovigen. Dat hij Jezus navolgt. Laat ons bidden.

Bidden we voor onze parochianen, voor gezinnen, voor alleenstaanden, voor jong en oud, om echte vrijheid, zodat allen eerst het koninkrijk van God zoeken en ervaren dat al het andere erbij geschonken wordt. Laat ons bidden.

Intenties

Back To Top