Ga naar hoofdinhoud

Jouw toekomst gaat open als je mee doet met God. Open je hart voor Gods plannen. Open je oren voor Gods woorden. Open je ogen: om te zien hoe God bezig is, hoe Hij de dingen doet op zijn manier. Open dan je handen, God legt zijn toekomst in jouw handen. Neem hem aan, neem de toekomst op. Preek-op-kerstavond-in-het-jaar-a-jongerenviering-24-december-1998

A1998KERSTNACHT1

Preek in de parochie van de H. Bartholomeus Poeldijk. Pastoor Michel Hagen. A.M.D.G.

Homilie

De jeugd heeft de toekomst, zeggen ze. Dan zitten jullie goed. Één probleempje, ze zeggen er niet bij wat voor toekomst de jeugd heeft. Een slechte toekomst is tenslotte ook een toekomst. Verleden jaar was dit jaar nog toekomst, en het is weer een mooi einde geworden van 1998, op de valreep nog een paar bommetjes op Irak. Het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen in de ijskast, nog snel een wetje erdoor dat experimenteren met menselijke genen mogelijk maakt. De jeugd heeft de toekomst. Maar wat voor toekomst?

Ben je geïnteresseerd in de wonderen van de wetenschap? Iets over kwantumtechnologie misschien? Informatieoverdracht, sneller dan het licht. Zit daar onze toekomst? Of de astronomie. Het heelal blijft uitdijen. Een vreemde onbekende kracht is daar verantwoordelijk voor. Wat voor toekomst geeft dat?

En nog een ander bericht: Voor het eerst in de mensengeschiedenis hebben ze alle genen van een klein wormpje in kaart gebracht. Zit daar misschien de toekomst van de mens? Gaan ze ooit jullie kinderen klonen, omdat ze zulk mooi erfelijk materiaal hebben? Of heeft Internet de toekomst? Of zit de toekomst in de Euro? Doe je ook al mee aan de beleggingsgolf? Waar zit onze toekomst?
Wat de een als ideaal beschouwt, als een droom, ziet een ander als een onheilspellend toekomstbeeld. Vanavond willen we daarom op een andere manier naar de toekomst kijken. Daarom zijn we hier, jong en oud. Niet alleen om even de kerstsfeer te proeven, mensen zoeken méér. Niet zozeer omdat je ouders het nodig vinden, of om een goede beurt te maken bij je schoonouders of aanstaande schoonouders. Je gaat zelf, je zoekt iets dat richting geeft, iets dat ons verstand, de wetenschap en onze plannen te boven gaat. Je wilt iets ervaren dat echt toekomst heeft.

Voor die ervaring luisteren wij naar het kerstverhaal, en kijken we naar het Kind in de kribbe. Wat zal Jozef gedacht hebben, toen hij met Maria, hoogzwanger, vanuit Nazaret naar Betlehem moest. Wat heeft hij gedacht over de toekomst? Geen vrij land, de Romeinen hielden de hele wereld in hun macht. Slechts beperkte religieuze vrijheid. Opstandjes rondom. Wat voor toekomst kon Jozef zijn vrouw bieden, het was ingewikkeld genoeg, Maria was meer van God dan van hem. En dat kleine Kind, een Kind waar nog veel meer vraagtekens omheen hingen, wat was hun toekomst?

Misschien is het vreemd, maar als we die geschiedenis in de Bijbel lezen, lijkt het dat Jozef daar niet echt over piekerde; hij had met denken en dromen iets anders ontdekt. Niet Hij bepaalde de toekomst van dit Kind. Dit Kind bepaalde zijn toekomst. Niet hij had deze vrouw gekozen, God had haar en hem uitgekozen. Niet hij maakte de plannen voor de toekomst, God maakte ze.

Bij zo’n gedachte kan je opstandig worden: waar is nu je vrijheid? Je kunt de situatie proberen te vermijden of te ontvluchten. Dat leek Jozef in het begin ook te doen. Maar nu niet meer, na zijn droom wist hij dat God erachter stak en dat stelde hem gerust. De wereld is groter dan ons groepje, de toekomst is groter dan wat wij maken. De werkelijkheid is veel te groot voor ons verstand.

Jozef had iets ontdekt. Wat hij moest doen was proberen met de plannen van God mee te werken. Als dat zou lukken dan zou wat hij deed ook toekomst hebben. En daar ging hij voor, dat deed hij, met hoofd en hart, voor tweehonderd procent.

Toekomst. Je wilt graag weten wat het worden zal. Je gezin, je bedrijf, je studie, je werk en carrière. Je kunt het verzekeren, maar daarmee red je het niet echt. Je kunt alles laten uitrekenen door een bureau en een marktonderzoek houden. Het geeft uiteindelijk geen zekerheid. Je leeft gezond, je doet aan sport en eet bewust, toch kan je morgen dood zijn. Maar er bestaat een toekomst en een zekerheid die daar bovenuit stijgt?

Open je hart voor Gods plannen. Open je oren voor Gods woorden. Open je ogen: om te zien hoe God bezig is, hoe Hij de dingen doet op zijn manier. Open dan je handen, God legt zijn toekomst in jouw handen. Neem hem aan, neem de toekomst op.

Vanavond is het thema: de toekomst gaat open. God geeft de toekomst in een klein Kind, Hij vraagt ons ervoor te zorgen. In elk mensenkind, in u en mij wil Hij dat wonder opnieuw laten gebeuren, bij iedere geboorte, bij iedere doop en iedere dag opnieuw, in elk goed gebaar, in elk goed initiatief. Met Kerstmis gaat de toekomst open, en hij gaat iedere keer open als wij het Leven uit Gods hand aannemen.

Jouw toekomst gaat open als je de weg probeert te gaan, net als Jozef. Meedenken en meedromen met God. Heb je tegenslagen. Overwin ze. Is de ene weg versperd, zoek een andere, maar doe het net als Jozef, doe het met God.

En ook als je niets van kwantumtechnologie weet, dan mag je weten dat jouw gebed sneller gaat dan het licht, God weet het al voor je het uitspreekt. En hoe groot het heelal ook wordt; Gods liefde en zorg voor ons is nog groter, die is oneindig. En hoeveel genen we nog zullen ontdekken; het haalt het niet bij Gods kennis, God kent zelfs jouw gedachten en God ziet de toekomst.

Doe mee met God, doe mee met Jozef en Maria. En als straks het kindje in de kribbe wordt gelegd, vieren we hier onze toekomst, op dit geboortefeest. Jouw toekomst is geboren, de toekomst gaat open in jouw hart, jouw oren, jouw ogen en jouw handen.

De jeugd heeft een goede toekomst, een toekomst met God. Amen.

What do you want to do ?

New mail

Back To Top