Vanaf elf mei zijn we met KN-lezers op inspiratiereis geweest naar Ierland. De KN-reis, georganiseerd door de VNB, met Pim Walenkamp als reisleider en ondergetekende als geestelijk begeleider, was een kennismaking met geloof, cultuur en natuur in dit mooie land. Belangrijk doel was de bedevaartplaats Knock (Iers: Cnoc Mhuire = Heuvel van Maria).

De Mariaverschijning in Knock vindt plaats op 21 augustus 1879. Het regent hard als twee vrouwen de kerk passeren. Zij zien een helder schijnsel op de achtermuur van de kerk. In dat licht zien ze Maria, Jozef, de apostel Johannes en op een altaar een lam en een kruis. Vijftien dorpelingen verzamelen zich in de stromende regen en zien de verschijning die twee uur duurt. Ze bidden de rozenkrans, iedereen is doornat. Hoewel de wind pal op de muur staat, blijft de plek van de verschijning droog. Er wordt niets gezegd, niet door Maria, niet door Jozef of Johannes en niet door de mensen.

Deze verschijning herinnert ons aan de woorden van Jezus aan het kruis tot Maria en Johannes: “Vrouw, zie daar uw zoon” en “Zie daar uw moeder” (Johannes 19, 26-27). Staande bij het kruis wordt Maria moeder van de Kerk en neemt de Kerk haar op in huis. Bij het kruis zeggen Maria en Johannes niets, zij luisteren naar Jezus. Sint Jozef die hier verschijnt is altijd al de zwijgzame. Zo verschijnt Maria als de biddende moeder van de Kerk, het nieuwe gezin, met Sint Jozef erbij als beschermer. Het lam staat voor Jezus, die als een lam naar de slachtbank wordt geleid. Zo moet de Ierse bevolking zich ook hebben gevoeld. Na de grote Ierse hongersnood (1845-1851), waarbij ongeveer een miljoen mensen stierven en nog eens een miljoen mensen emigreerden, brak er in 1879 opnieuw een hongersnood uit (de laatste). De verschijning in Knock moet een enorme troost zijn geweest, dat de hemel de nood van Gods kinderen had gezien en dat Maria hier als biddende moeder verscheen.

Het is niet moeilijk om het belang van Knock ook voor onze tijd in te zien. De Kerk, als Gods gezin op aarde, wordt klein. Ze wordt op talloze plekken vervolgd en de seculiere wereld rooft haar kinderen. We mogen Maria vragen met aandrang voor haar kinderen te bidden. Op haar beurt spoort Maria ons aan te luisteren naar de Kerk die de Blijde Boodschap van Christus ook nu blijft verkondigen. Sint Jozef staat aan haar zijde als beschermende vader die ons nabij is, juist nu in deze tijd.

Pastoor Michel Hagen
Katholiek Nieuwsblad 31 mei 2019-22, #11
 

Aanvullende gegevens