In de allereerste Nationale Roepingenweek (van 3 t/m 9 november) past het om na te denken over ons geroepen zijn. De Kerk is een gemeenschap van geroepenen. Het woord ecclesia betekent dat we weggeroepen zijn uit de wereld. Een gedoopte is altijd een geroepene. Is het niet vreemd dat God moet roepen? De Almachtige God die hart en nieren doorgrondt, de Schepper die mij beter kent dan ik mijzelf; kan God niet gewoon bepalen wat er moet gebeuren? Ja, waarom roept God?

Deze vraag raakt het mysterie van God en het mysterie van de mens. Hoe hoog acht God de mens, dat Hij de mens roept. God houdt ons niet aan touwtjes om ons te laten doen wat Hij wil. Nee, de mens is bestemd om in vrijheid God lief te hebben en te dienen, precies zoals God zelf in vrijheid liefheeft en dient. God roept, God dwingt niet. Onze vrijheid is Hem zo heilig dat Hij onze vrijheid herstelt. De mens van de erfzonde leeft altijd in onvrijheid in deze wereld. Jezus zegt het al tegen zijn tijdgenoten. “De waarheid zal u vrijmaken” (Johannes 8, 31-32).

De vrijheid die Christus ons biedt is innerlijk. Het is de vrijheid om honderd procent voor het goede te kiezen, vrij van elk eigenbelang, van egoïsme en angst voor wat anderen denken; werkelijke vrijheid om met God mee te werken. Die vrijheid hoort bij de roeping. We worden geroepen tot vrijheid. Niet vrij om lekker te doen waar je zin in hebt. Dat is geen vrijheid, dan ben je de speelbal van elke impuls die in je hart opkomt. Doen waar je zin in hebt, is het speeltje van deze wereld die zoveel “leuks” aanbiedt dat je er volledig in verstrikt raakt. De vrijheid van Christus begint in het verlangen om Gods wil te doen. Dan ontdek je ook waar je nog niet vrij bent.

Hoe word je dan vrij? Door de roeping zelf en door wat je in je leven overkomt. God roept tot vrijheid, zodat je mee kan werken met Hem die de Vrijheid Zelf is. Hij roept je stap voor stap weg van de dingen die je onvrij maken. Wie die weg opgaat, wordt zich bewust hoeveel onvrijheden er in het leven zijn opgestapeld, vanaf je geboorte tot vandaag aan toe.

God roept ons, ieder van ons, met een eigen roeping. Laat u vrij maken om met Hem mee te doen, mee te werken aan een netwerk van liefde en een beschaving van liefde.


Pastoor Michel Hagen
Katholiek Nieuwsblad 1 november 2019/44, #22.

Aanvullende gegevens