skip to Main Content

Al is moederdag nog zo commercieel, het is geen slechte gewoonte om één keer per jaar moeders te eren. Niets lijkt zo vanzelfsprekend als een moeder, dat ze er is, dat ze zorgt. Alleen iemand die zo’n moeder niet heeft gehad, weet wat het gemis is.

Het moederschap zit echter in de knel. Moederschap is niet meer vanzelfsprekend, je ziel en je zaligheid leggen in het moeder zijn, zodat kinderen in liefde en wijsheid kunnen opgroeien tot evenwichtige volwassenen die ook zelf weer bereid zijn het leven door te geven. Grote delen van de arbeidsmarkt, zowel overheid als elders zijn bepaald niet moeder- vader- gezinsvriendelijk. Kinderen het leven geven en opvoeden, moeder- en vaderschap, het lijkt tweederangs te zijn geworden, iets dat je erbij doet, in plaats van iets dat op de eerste plaats moet staan.

Moederschap is bijzonder. Een volledig menselijk moederschap betekent dat je bereid bent jezelf in te zetten ten dienste van het gezin. Voor katholieke ouders betekent dit dat je eerst zelf die weg van het geloof moet gaan om de kinderen op die weg mee te kunnen nemen. Geloof is immers niet een stukje kennis, maar een complete manier van leven.

Vaderschap en moederschap vinden hun oorsprong in God. Je werkt mee met de Schepper. Jezus zegt op een goed moment: “Tot op de dag van vandaag is mijn Vader voortdurend aan het werk en houd ook Ik niet op met werken (Joh. 5, 17).” God is niet een machinist die op afstand kijkt of de machine lekker loopt. Alle moeders en ook de vaders, weten wat het kost aan inspanning, liefde, geduld, vertrouwen en wijsheid om je kinderen goed op weg te helpen. En als ze het huis uit zijn, houdt het niet op. Tegelijk is er nauwelijks een grotere vreugde dan te mogen zien dat zij op die weg doorgaan en dat je het ook in je kleinkinderen terugziet.

Toch zou ik op moederdag ook willen wijzen op de vele religieuzen, de geestelijke moeders. Zoals Jezus zegt: “Mijn broeder, mijn zuster en mijn moeder zijn zij die de wil volbrengen van mijn Vader in de hemel” (Matteüs 12, 50). En vergeet ook niet de vrouwen die nooit moeder hebben kunnen worden, of waar de band met de kinderen uiteindelijk niet is geslaagd, of moeders die op hun oude dag vereenzamen. Moederdag biedt ons de kans om juist hen Gods liefde te tonen, en waar het kan die eenzaamheid te verlichten. Daarmee worden wijzelf broeders, zusters en moeders van Jezus.

Plebaan Michel Hagen

Back To Top