Ga naar hoofdinhoud

Doe goed en kom ervoor uit dat Het Christus is die jou inspireert. Dan is zijn geboorte dichtbij, in het hart van de naaste en in ons eigen hart.

Eucharistieviering om 19.00 uur, 09.30 en 11.00, weekeinde van 14 en 15 december 2013, uur in de parochie van de H. Augustinus, in de kerken van de H. Willibrordus (Wassenaar) De H. Jozef (Wassenaar), en de H. Laurentius (Voorschoten), door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Eucharistieviering beluisteren vanuit de St. Jozefkerk (MP3)

Preek beluisteren vanuit de St. Jozefkerk (MP3)

Preek: A2014ADV03AAUFX

Lezingen

E.L.: Jesaja 35,1-6a.10
Ps.: 146, (145), 7, 8-9a, 9bc-10 (Cf. Jes. 35,4)
T.L.: Jakobus 5,7-10
All.: Jesaja 61,1 (Cf. Lc. 4,18)
Ev.: Matteüs 11,2-11

Homilie

Toen de bisschoppen terugkwamen van hun Ad Limina bezoek aan paus Franciscus, vertelde kardinaal Eijk dat de paus hen zeer had bemoedigd. Avanti, herhaalde de paus een paar keer; ga vooruit, ga de toekomst tegemoet. Bemoediging.

De eerste lezing vandaag spreekt over die toekomst in bemoedigende woorden: “Woestijn en steppe zullen zich verheugen, jubelen en bloeien de dorre vlakte. Pronken zal zij met lelies, van blijdschap jubelen en juichen. Dat is iets anders dan de overstromingen in de Gazastrook deze dagen, daar zijn mensen geëvacueerd vanwege de wateroverlast en de kou. Maar in het voorjaar zijn de overvloedige regens voorwaarde voor een bloeiende woestijn.

De lezingen nodigen ons uit om naar onze eigen situatie te kijken. De afgelopen dagen hebben we in onze Augustinus parochie meerdere seniorenvieringen gehad. Samen hebben we gekeken naar het gevoel van de oudere generatie. Aan de ene kant zijn ouders blij als hun kinderen uitgroeien tot evenwichtige volwassenen, goede mensen, met het hart op de juiste plaats, die oog hebben voor anderen en klaar staan om te helpen. Tegelijk is er verdriet omdat grootouders zien hoe het geloof in de nieuwe generatie steeds beperkter wordt. Geen doop, geen Eerste Communie, geen huwelijk. Regelmatig naar de Kerk gaan zit er al helemaal niet meer in. Dankbaarheid voor alles wat goed gaat, vermengt zich toch met een pijn van binnen, omdat de oudere generatie weet dat je het op de duur zonder God niet redt, hoe slim of sterk of ontwikkeld je ook bent.

Bemoediging. Namens God bemoedigt Jesaja het volk, want God belooft zijn Volk te helpen. Onze paus Franciscus bemoedigt de Nederlandse Kerk om de toekomst tegemoet te gaan. God wil ons in deze Adventtijd bemoedigen; zit niet bij de pakken neer, denk niet: ‘We zijn oud, onze krachten zijn afgenomen, we hebben niets meer te verwachten.’ Toen Abraham op pad ging was hij reeds op leeftijd. Toen Mozes aan zijn zending begon was hij reeds oud. Het gaat niet om leeftijd of menselijke kracht, maar om Gods hulp en onze bereidheid die hulp aan te nemen en met hem mee te werken.

Jezus spreekt in het Evangelie over Johannes de Doper, en zegt: “Waar zijt gij in de woestijn naar gaan zien? Naar een riethalm door de wind bewogen, een die met alle winden meewaait? Waar dan wél naar? Naar iemand in verfijnde kleding? Die verfijnde kleding dragen zijn te vinden in de paleizen der koningen. Waartoe zijn jullie dan uitgetrokken? Om een profeet te zien?”

Dit geldt ook voor onze Paus. De Romeinse cultuur houdt wel van mooie dingen en in de liturgie probeert de Kerk altijd stijlvol te zijn. Toch gaat in onze tijd niemand naar Rome om te kijken welke mooie gewaden onze paus nu weer draagt. Paus Franciscus kiest voor de soberheid, een eenvoudige auto, zijn kleding is goed en mooi, maar nergens overdadig. Ook voor hem geldt dat je niet naar Rome gaat om van het moois te genieten, al mag dat wel, je vindt in hem een profeet voor onze tijd, een profeet die bemoedigt en die ons wijst op Gods belofte.

Jesaja zegt: “Maak slappe handen sterk, geef kracht aan knikkende knieën. Spreek tot allen die de moed verloren hebben: Vat moed en vrees niet: Uw God komt om de wraak te voltrekken, God komt om te vergelden en om u te redden.”

Dat is een woord voor de Advent, niet alleen voor deze maanden, maar voor deze tijd. Voordat de wereld beseft wat er aan de hand is, roept God zijn Volk op en bemoedigt ons. Vat moet, hervind je kracht.

Er is wel een verschil. Als Jesaja zegt: “God komt om de wraak te voltrekken, God komt om te vergelden …” dan weten wij dat die wraak van God en die vergelding van God heel anders is dan mensen zich hadden voorgesteld. God stuurt zijn Zoon. Zelfs Johannes in de gevangenis stelt vragen over Jezus of Hij de komende is? Als God wraakt neemt, dan is dat sinds Jezus door een overvloed aan genade, door vergeving, door zelf het kruis te dragen, door de vervloeking op zich te nemen en van onze schouders te halen. Gods wraak is geen wraak meer in menselijke zin, maar herstel door God.

Die vraag van Johannes: “Zijt Gij de komende, of hebben wij een ander te verwachten?” is ook voor ons een nadenker, want als wij Jezus’ komst volledig inkleuren naar onze verwachting, naar het beeld van de messias zoals wij die ons voorstellen en met een geloof zoals wij dat invullen, dan weten we nu al haast zeker dat onze verwachting niet uitkomt. Ook Johannes moest anders gaan kijken. Iets is echter wel duidelijk. Het Rijk van God komt met tekenen die we ook bij Jezus hebben gezien. “Gaat aan Johannes zeggen wat gij hoort en ziet: blinden zien en lammen lopen, melaatsen genezen en doven horen, doden staan op en aan armen wordt de Blijde Boodschap verkondigd.”

Hier en nu wordt Gods Koninkrijk zichtbaar als wij Jezus hierin navolgen. Dan wordt de Advent reeds vervuld, dan is Christus in ons midden, dan is het een zoete wraak, omdat Gods liefde door mensen wordt ervaren. Dan gaan wijzelf binnen in zijn Koninkrijk, hier en nu reeds. Sterk handen en knieën. Doe goed en kom ervoor uit dat Het Christus is die jou inspireert. Dan is zijn geboorte dichtbij, zijn geboorte in het hart van de naaste en in ons eigen hart. Amen.

Voorbede

Wij sluiten aan bij de voorbede van de Raad van Kerken in Nederland voor Syrië en het Midden Oosten.

Wij bidden voor Syrië, voor wie daar lijden onder het geweld, voor de ontelbaar velen die op de vlucht zijn, voor wie als christenen in Syrië worden verdacht gemaakt, alsof het niet vanouds ook hun land is; voor wie verjaagd werden uit kloosters en kerken. Wij vragen dat zij zich bemoedigd weten, en in deze Adventtijd kracht opdoen om Jezus’ werk in deze wereld voort te zetten, dat het kerstfeest voor hen een bron van vreugde mag worden. Laat ons bidden.

Wij bidden voor alle volken en religies in deze wereld, dat zij in vrede leren leven. Wij bidden voor wie hun broeders en zusters het slachtoffer zagen worden van blind fanatisme, voor alle partijen die elkaar bevechten op leven en dood, voor wie gevangen zitten in cirkels van geweld en wraak, dat zij het wagen de wapens neer te leggen en het onderling gesprek te zoeken. Laat ons bidden.

Wij bidden voor onze parochie van de H. Augustinus, voor alle mensen in deze wereld die ontmoedigd raken. Wij bidden voor gezinnen en alleenstaanden, voor ouders, kinderen en kleinkinderen; om bemoediging en hoop die sterker is dan alle machten van het kwaad, dat deze Adventtijd hen helpt Jezus na te volgen en te doen wat Hij heeft voorgedaan. (Laat ons bidden.)

Back To Top