Ga naar hoofdinhoud

Jezus was mens, maar Hij was ook God. Dat is waar het om gaat: hij is mens én God.

Eucharistieviering om 21.30 en 23.30 uur, 24 december 2013, in de parochie van de H. Augustinus, in de kerk van de H. Willibrord (Oegstgeest), door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Eucharistieviering beluisteren (MP3)

Preek beluisteren (MP3)

Preek: A2014KERSTNACHT1AAUFX

Lezingen

E.L.: Jesaja 9,1-3.5-6
Ps.: 96 (95), 1-3, 11-13
T.L.: Titus 2,11-14
All.: Matteüs 1,23
Ev.: Lucas 2,1-14

Homilie

Welkom op het 2019e verjaardagsfeest van Jezus. 2019, of is het 2018, of 2017? Wetenschappers hebben berekend dat Jezus in het jaar vijf of zes of zeven voor onze jaartelling is geboren. Dus als Maria en Jozef zijn verjaardag gevierd hebben en zijn vrienden en leerlingen naderhand ook, dan zou dat inhouden dat we nu al zo’n 2019 keer zijn verjaardag vieren.

De eerste Christenen hebben Jezus’ geboorte niet kerkelijk gevierd. Het is nog erger; ze zijn vergeten zijn geboortedatum op te schrijven. Pas een paar honderd jaar later hebben kerkelijke geleerden na veel denken en studeren de datum 25 december vastgesteld. Op 25 maart vierden ze dat de engel Jezus’ geboorte had aangekondigd en 25 maart plus negen maanden is 25 december. Bovendien paste het heel mooi op het oude zonnefeest van die datum. Dat was dus Voorzienigheid.

Kerstmis. Wat betekent het feest voor ons? Ik zag een mooi spotje van een van de bekende grootgrutters: “Kerst maak je samen”. Je laat die buurman toch niet in zijn eentje zitten. Gezelligheid deel je met elkaar. Deze dagen kunnen we weer genieten van kerstfilms en kerstmuziek en kerstdiners.

Kerstmis. We vieren het al zolang. We zingen over vrede op aarde, over engelenkoren, we horen vertederende kerstverhalen en genieten van de huiselijke momenten. Of zit die buurman toch in zijn eentje en zijn er nog talloze mensen die geen gelukkig kerstfeest vieren? Ook niet op de 2019e keer. Ja, hoe komt het toch dat er nog geen vrede op aarde is; dat ook wij Christenen na meer dan 2000 jaar in ons gedrag niet veel méér zijn gaan lijken op Jezus? Op een of andere manier blijft er een grote afstand tussen Jezus als baby in de kribbe, waar we massaal naar toekomen en de volwassen Jezus die ons oproept Hem na te volgen.

Dat het niet erg opschiet, heeft er natuurlijk mee te maken dat elke generatie die weg weer opnieuw moet gaan. Een oudere, die het een beetje geleerd heeft, gaat naar de hemel en hier op aarde blijven degene die het nog moeten leren. Als een generatie in ons land ongeveer 30 jaar is, dan zijn er al zo’n 75 generaties die iedere keer opnieuw moeten proberen Jezus na te volgen.

Maar het heeft er ook mee te maken dat er nog een massa mensen zijn die Jezus wel een interessante persoon uit het verleden vinden, maar niet meer dan dat; geen voorbeeld om na te volgen. Waarom zou je Jezus ook navolgen? Iemand die aan het kruis sterft is geen aantrekkelijk voorbeeld. Hem navolgen als Hij succes heeft lijkt misschien wel aardig. Maar Jezus navolgen in zijn lijden en gevangenname, dat is voor veel mensen een stap te ver.

Laatst verscheen er een statistiek waaruit blijkt dat iets meer dan de helft van de Nederlanders gelovig is. Maar als je die gelovigen zou vragen wat Jezus voor hen betekent, dan komen er verschillende antwoorden. Veel mensen bijvoorbeeld gaan er tegenwoordig vanuit dat Jezus gewoon een mens was, niets meer en niets minder, iemand die goede dingen deed, en die helaas een tragische dood heeft ondergaan.

De Eerste Christenen hebben één ding heel goed begrepen. Jezus was een mens, maar ook méér dan dat. Jezus was geen wonderkind, of een super talent. Hij was geen religieus genie of wat dan ook. Inderdaad, Hij was mens, maar Hij was ook God. Dat is waar het vanavond om gaat, waarom wij hier samen zijn, waarom we zijn 2019e geboortedag vieren, met z’n allen hier in de kerk, omdat hij mens is én God.

Jezus is mens. Dat beelden we hier uit, met de baby in de kribbe. Hij is mens; Hij huilt, Hij zoekt de borst van zijn moeder Maria, Hij wordt in doeken gewikkeld. Hij is mens als u en ik; Hij groeit op en wordt volwassen, Hij wordt moe, heeft honger, kent vreugde en verdriet, tegenslag en voorspoed; Hij geniet van de zon en wordt nat in de regen; Hij vast en viert feest, Hij werkt hard en zoekt de rust op een berg; Hij is Mens onder de mensen.

Tegelijk is Jezus God. En het moet ook zo zijn. God reikt ons definitief de helpende hand, Gods eigen Hand. God Zelf is die nieuwe Kans op vrede en gerechtigheid. Als God ons het definitieve voorbeeld geeft, dan is Hij Zelf dat voorbeeld. Waarom … ? Omdat er anders altijd iemand kan opstaan die zegt dat hij belangrijker is. Stel dat Jezus alleen mens is en niet God. Dan zou iemand kunnen zegen: “Je moet Boeddha navolgen of Confucius of Mohammed”. Stel dat Jezus niet Gods Zoon is, dan zou altijd iemand kunnen komen die zegt: “Ik ben belangrijker, volg mij na, doe wat ik zeg”. Stel dat Jezus niet de Koning van het heelal is, dan zal altijd iemand kunnen denken dat hij het beter kan, beter weet, beter doet. Of is het juist daarom dat er zoveel zijn die zeggen dat Jezus gewoon mens is, dan hoeven ze niet echt naar hem te luisteren en hem na te volgen.

God is Mens onder de mensen geworden en toch God gebleven, om ons, mensen, te laten zien dat mens-zijn goddelijk kan worden. Jezus’ geboorte is in de kern onze eigen geboorte. Want als God in ons midden komt, dan staan wij midden in Gods Koninkrijk. Ik wens u een leven in navolging van Jezus, zo kwetsbaar als God, zo goed als God. Dat is het waard om na vandaag nog tweeduizend maal te vieren, met kerstliederen en kerstdiners, met die eenzame buur, en met hulp aan vluchtelingen. Dan is er vreugde in je huis en in je hart, dan proef je hier al van het feestmaal van Gods Koninkrijk. Amen, zalig Kerstfeest.

Voorbede

Wij bidden tot God die ons leven wil delen.

Wij bidden voor alle mensen van goede wil, dat zij God mogen ontdekken in de het weidse heelal en in het kleine kwetsbare kind, in de mooiste liturgie en in de zwerver op straat, in de oneindige eeuwigheid en in het hier en nu, dat allen Hem navolgen die ons leven deelt. (Laat ons [zingend] bidden).

Wij bidden voor de hele wereld, voor al diegenen die op een of andere manier Jezus niet zien als Zoon van God, dat zij Hem toch navolgen in zijn mens zijn, in zijn liefde en trouw, in zijn aandacht voor zieken en kleinen, dat zij zo toch mogen proeven van zijn goddelijk leven. (Laat ons bidden).

Wij bidden voor onze parochie en onze parochiekern. Wij vragen om Gods hulp, dat wij in de wereld kunnen staan en toch ons geloof vasthouden en trouw blijven; dat wij ons niet laten opslokken door de stroom aan geluiden en meningen, maar eenvoudig ons weg gaan Hem achterna. (Laat ons bidden).

Wij bidden voor gezinnen en alleenstaanden, voor ouders, kinderen en kleinkinderen. Wij vragen dat groot en klein vreugde mag beleven aan Gods liefde voor alle mensen. Dat ze mogen ontdekken hoe wij, kleine mensen, groot kunnen zijn in daden van geloof, hoop en liefde. (Laat ons bidden).

Back To Top