Ga naar hoofdinhoud

Driekoningen: laten we Hem aanbieden wat wij werkelijk waardevol vinden.

Eucharistieviering in de parochiekerk van de H. Bartholomeus te Poeldijk, zondag 2 januari 2000, 10.00 uur, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: B2000OPENB1B

Verloop viering

Aan het begin van de familieviering worden de kinderen uitgenodigd in processie mee de kerk in te lopen. De drie misdienaars zijn als koningen gekleed. Aan het einde van de viering krijgen de kinderen een Driekoningentaartje met een boon erin. Er zijn zes bonen voor twee leeftijdsgroepen (op twee plaatsen uitdelen). Drie kleintjes zijn volgend jaar koning bij het kindjewiegen. Drie groteren zijn volgend jaar als koning misdienaar in de Driekoningenviering. De kinderen dragen een kroon. Zij brengen ook een gave mee om in de stal te leggen. De overweging wordt geïmproviseerd rond de volgende punten. De drie koningen leggen tijdens de preek, wanneer dat wordt aangegeven hun gaven, goud, wierook en mirre in de stal.

Homilie

Van de drie wijzen uit het Evangelie kunnen we veel leren. Een preek van een collega zette me op het volgende spoor.

1. Ze gaan op zoek naar diepere waarden, naar de diepste verlangens in hun hart. Ze leven niet oppervlakkig, maar willen doorstoten naar de kern.

2. Ze zijn bereid iets prijs te geven, iets achter te laten. Ze durven op reis te gaan, in vertrouwen dat er een vervulling wacht.

3. Ze durven in God te geloven en willen God eer brengen, het zijn gelovige wetenschappers.

4. Alles in de natuur zet hen op het spoor van God. Ze onderzoeken de hemel om meer van Gods plan te begrijpen. Ze brengen gaven mee, om God te loven.

5. Ze bestuderen de heilige Schrift. Ze gaan in overleg met voor- en tegenstanders. Ze blijven niet hangen in paleizen van koningen maar vinden het spoor terug en stappen een oude stal binnen.

Deze drie koningen heb ik een naam gegeven. Dit is:

Edison: Wij maken lampen, we nemen geluid op, we maken foto’s, maar wie heeft het licht en het geluid uitgevonden? Hem wil ik mijn hulde brengen.

Darwin: Als de wet van de sterkste door heel de natuur geldt; wie is dan de sterkste die de natuur heeft geschapen?

Einstein: Als alles in de schepping relatief is, wie is dan de band tussen alles?

Brengen wij dan ook onze gaven aan, wat goud is voor ons, wat wij werkelijk waardevol vinden. Geven wij onszelf aan Hem die zijn Zoon aan ons gegeven heeft. In de eenvoudige gaven van brood en wijn geven wij al onze goede bedoelingen. Hij geeft ze terug op een nieuwe manier. Zo schamel als de stal, zo rijk is de inhoud. Zo sober als het brood zo groot is de gave die wij ontvangen. Amen.

Back To Top