Ga naar hoofdinhoud

Wat was de grootste storm in uw leven? Hoe bent u erdoor gekomen?

Eucharistieviering 20 en 21 juni 2009, om 17.00 en 19.00 uur, en om 09.30 en 11.00 uur, in de parochies van De Goede Herder, de Heilige Willibrord, de H. Jozef, en De Goede Herder, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: B2009DHJ12B

Lezingen

E.L.: Job 38, 1, 8-11
Ps.: 107 (106) 23-24, 25-26, 28-29, 30-31.
T.L.: 2 Kor. 5, 14-17
Al.: Vgl. Hand. 16, 14b
Ev.: Marc. 4, 35-41

Homilie

Wat was de grootste storm in uw leven? Was dat iets in de oorlog? Het overlijden van een dierbare misschien? De eerste verliefdheid? Of juist een echtscheiding? Was het een ziekte of een failissement?

Ons leven kent allerlei stormen. Vandaag horen we in de lezing van het Evangelie hoe Jezus zich houdt in de storm. Hij slaapt.

Is dat niet verassend? Jezus slaapt. De golven beuken het schip, de stormwind scheurt de zeilen. de bemanning raakt in paniek. En Jezus slaapt.

Kent u nog zo’n verhaal? Dat iemand ligt te slapen in de storm? het is het verhaal van Jona. Met dit verschil, Jona is op de vlucht voor God en God laat de storm het werk doen om Jona terug te brengen naar de oever. Jona wordt over boord gezet en de vis doet de rest. Je kunt je afvragen: hoe kon Jona slapen onderin die boot, tijdens de storm? Jona had het idee dat hij God te slim af was geweest. Hij probeerde aan zijn zending te ontsnappen en weg te komen en dacht dat het gelukt was. Zo sliep hij rustig. Tot ze hem wakker maakte en Jona begreep dat die storm een teken was en zijn gedrag anderen in moeilijkheden had gebracht.

Bij Jezus is het anders. Jezus zelf zal op een goed moment zeggen: ‘Hier is méér dan Jona.’ Bij Jezus is het eigenlijk allemaal omgekeerd. Jezus is niet op de vlucht voor zijn roeping en zijn zending. Jezus slaapt niet omdat Hij denkt dat zijn list gelukt is. God gebruikt deze storm niet om Jezus terug te halen. Nee, deze storm is iets heel anders, het is het beeld van de tegenslag, de tegenwerking en dus ook van de tegenstander. Dat Jezus rustig slaapt kan natuurlijk met grote vermoeidheid te maken hebben, maar het lijkt er meer op dat Jezus in zijn hart volkomen rustig is.

Waar haalt Jezus zijn rust vandaan? Het is precies andersom vergeleken met Jona. Jezus is op weg met de Vader. Hij is bezig zijn zending te vervullen. Hij weet dat Hij naar de overkant van het meer moet. Hij vertrouwt volledig op zijn hemelse Vader. En in dat vertrouwen kan Hij rusten.

Wat was de grootste storm in uw leven? Hoe bent u erdoor gekomen? Soms hoor ik mensen die onbedoeld een heel zuiver getuigenis geven. Een weduwe die een aantal jaar na het overlijden van haar man zegt: ‘Zonder mijn geloof weet ik niet hoe ik erdoor zou zijn gekomen.’ Ouders die een kind verliezen en juist midden in die storm ervaren hoe het geloof hen kracht geeft.

Toch kan het ook heel moeilijk zijn om in al die stormen de rust van het geloof te bewaren. Als de nood hoog wordt, hoor ik mensen ook zeggen: ‘Waar is God nu?’ U kent ongetwijfeld het verhaaltje van de voetstappen in het zand. In dat verhaal ligt een diepe Christelijke spiritualiteit uitgedrukt. Daar waar jij je zo alleen voelde, daar waar je maar één paar voetstappen ziet, daar heb Ik jou gedragen. Een ontroerende gedachte, maar op het moment zelf, ervaar je dat dikwijls niet zo. Soms is de spanning van het moment zo hoog dat ons gevoel het niet toelaat om God te ervaren.

Het is dan als een kind dat overstuur is en niet tot rust kan komen, al ligt het in moeders armen. Pas als het hoogtepunt over is, kan het die veiligheid van moeder weer ervaren. Zo mis het soms ook met ons. het is onze eigen beperktheid, of onze angst, of onze teleurstelling of pijn die ons dan zo in beslag neemt, dat wij niet kunnen ervaren hoe God ons geruststelt.

In de eerste lezing horen we uit de geschiedenis van Job dat God ook in de storm aanwezig is. Dat God ook voor de stormende golven een grens bepaalt, en zegt: ‘Tot hier en niet verder, hier breken uw trotse golven.’ Zo is het ook in ons leven. Op een goed moment zegt God: ‘Zo is het genoeg.’ Zoals Jezus dat in het Evangelie doet. Hij is op weg met de Vader en spreekt namens de Vader dit woord tot de wind en de zee: ‘Zwijg, stil.’ De storm heeft zijn innerlijke rust niet verstoord.

In dat licht mogen we ook de woorden van Paulus lezen in de tweede lezing: ‘Wie in Christus is, die is een nieuwe schepping: het oude is voorbij, het nieuwe is al gekomen.’ Een nieuwe schepping, waarin alles zich ordent naar Gods bedoeling, waar de harmonie is hersteld. En Paulus koppelt dit aan één bijzondere ontdekking. Hij zegt: ‘De liefde van Christus laat ons geen rust, sinds we hebben ingezien dat Één is gestorven voor allen … Opdat zij die leven niet meer voor zichzelf zouden leven.’

Daarmee heeft Paulus de koers van een leven als Christen. dan weet hij dat God altijd bij Hem is, omdat hij bezig is met Gods plannen. Zo heeft Paulus allerlei stormen in het leven kunnen trotseren en bemoedigt hij ook ons.

Hier in de kerk mogen we Gods nabijheid vieren, zijn verbondenheid met ons en onze verbondenheid met God en elkaar. Hier dragen we het offer van het leven op, om onszelf en heel ons leven aan God toe te wijden. Hier worden wij gevoed met het Verbondsoffer, de maaltijd van zijn Lichaam en Bloed, opdat wij kracht krijgen de liefde te bewaren in alle stormen. Hier wijst Hij ons de weg door het leven om veilig aan de overkant te komen, in het land van belofte, het Rijk Gods, het Koninkrijk der Hemelen. Amen.

Voorbede

Bidden wij tot onze hemelse Vader.

Bidden wij voor de kerk wereldwijd, vooral voor de vervolgde Christenen en voor allen die lijden onder geweld of tegenslag. Dat zij in deze stormen Gods kracht en nabijheid blijven ervaren. Laat ons bidden.

Bidden wij voor onze wereld. Voor regeringsleiders en politici. Dat zij bij tegenslagen de rust en de wijsheid bewaren om tot goede besluiten te komen. Vragen wij om de heilige Geest. Om onze wereld te behoeden voor oorlogen, ziekten en rampen. Laat ons bidden.

Bidden wij alle mensen die de dreiging voelen van werkeloosheid en financiële teruggang, dat zij in de stormen van deze tijd steun vinden en de juiste richting bewaren. Dat de liefde hen de koers mag wijzen. Laat ons bidden.

Bidden we voor de gezinnen, om solidariteit en betrokkenheid. Dat ouders en kinderen juist in moeilijke omstandigheden elkaar helpen door het geloof. Laat ons bidden.

Back To Top