Ga naar hoofdinhoud

In het Evangelie zien we hoe de blinde Bartimeüs een groot geloof heeft. Mogen onze ogen open gaan, zodat wij Hem herkennen bij het breken van het Brood.

Eucharistieviering 24/25 oktober 2009, om 17.00 en om 19.00 uur, 09.30 en 11.15 uur in de parochies van De Goede Herder en de H. Jozef, de H. Willibrord en De Goede Herder te Wassenaar, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: B2009DHJ30B

Lezingen

E.L.: Jer. 31, 7-9
Ps.: 126 (125), 1-2ab, 2cd-3, 4-5, 6
T.L.: Hebr. 5, 1-6
Al.: Joh. 14, 23
Ev.: Mc. 10, 46-52

Homilie

“Rabboeni, maak dat ik zien kan.” Ik las laatst een stukje over een brillenactie voor de derde wereld. Geef je bril een tweede leven. Er gaat voor die mensen een wereld open. Ze kunnen sosm voor het eerst in hun leven scherp zien, terwijl alles eerst een grote vage massa was. Met regelmaat zie je zulke inzamelacties om oude brillen te verzamelen voor zo’n tweede leven.

We kennen uit de Bijbel het verhaal van Tobit, en zijn zoon Tobias uit de Bijbel, waar Tobit witte vlekken in zijn ogen krijgt. Door de hulp van de engel en de gal van de vis, zal zijn zoon Tobias hem genezen.

In mijn een van mijn vorige parochies kwam ik met regelmaat bij een parochiaan die blind was. Ik stond versteld hoe hij met zijn gehoor mensen meteen herkende, levend in een donkere wereld, was hij toch vrolijk, had humor en was heel blij wanneer ik hem de Communie bracht.

Vandaag de genezing van de blinde Bartimeüs. Bij Bartimeüs is het net als bij veel andere blinden. Zij merken dingen op waar anderen aan voorbijgaan. De blindheid van hun ogen maakt hen gevoeliger. Ze luisteren beter dan mensen die gewoon kunnen kijken. Bartimeüs roept naar Jezus. Hij roept iets waar de omstanders niet blij mee zijn. Hij roept: “Jezus, Zoon van David.” Hij had net zo goed kunnen roepen: “Jezus, Messias.” Of: “Jezus, onze Redder.” Want de term “Zoon van David” heeft heel wat te betekenen.

In een omgeving, onder de heerschappij van de Romeinen, die elke dreigende revolutie meteen hardhandig de kop indrukken, is zo’n uitroep heel gevaarlijk. Dus zeggen de omstanders tegen hem dat hij z’n mond moet houden. Zij willen voorkomen dat de Romeinen hier gaan ingrijpen, waarbij ze zelf ook verdacht kunnen worden van revolutionaire sympathieën. Maar er is waarschijnlijk meer. De uitroep van Bartimeüs is een uiting van zijn geloof in Jezus. “Jezus, Zoon van David, heb medelijden met mij!”

Zien en zien. Jezus zegt in het Evangelie van Johannes: “Een duidelijke scheiding ben Ik in deze wereld komen brengen: de niet-zienden zullen zien, en de zienden zullen blind worden.” Zoals zo dikwijls gaat het bij Jezus niet alleen om een zien met deze ogen. Dat is niet eens het belangrijkste. Alsof blinde mensen niet in Gods Koninkrijk zouden kunnen komen. Integendeel. De blinden zien iets wat de gezonde mensen niet zien. En de confrontatie met Jezus brengt dat aan het licht. Wie Jezus ontmoet moet na enige tijd tot een keuze komen, doe ik met Hem mee of niet.

Bartimeüs ziet met zijn blinde ogen dat Jezus de Messias is, de Redder, de Verlosser, de lang Verwachte. Deze blinde man ziet meer dan de anderen en door zijn roepen en zijn aanhouden en zijn vertrouwen en geloof, gebeurt het teken van zijn genezing. Door hem komen ook de omstanders tot inzicht en gaan zij inzien dat Jezus inderdaad namens God gekomen is.

Wat betekent dat voor ons? Vinden wij van onszelf dat we wel zien, dat we bij de mensen horen met inzicht, dat we een goede kijk op de dingen hebben, dat we onszelf niet zo snel iets wijs laten maken. Als we dat van onszelf vinden, dan zitten we al in de gevarenzone. Dat is het beeld van de omstanders. Soms hebben wij een eenvoudig iemand nodig, met een eenvoudig geloof, die met een enkele opmerking heel onze waanwijsheid doorbreekt.
Onze tijd is niet zo gunstig. We worden niet door de Romeinen onderdrukt, en toch is er een zelfde soort gêne, een zelfde gevoel van schaamte, waardoor we tegen mensen zeggen: hou je mond maar, roep niet te hard. Dan noemen we iemand die blij en enthousiast over Jezus spreekt al snel een EO-gelovige. We lijken wel wat op die omstanders in het Evangelie bij Bartimeüs.

In deze viering gedenken we Jezus, die zijn leven geeft, niet als revolutionair met een zwaard en een leger, maar als de Zoon van God die zijn leven uit liefde geeft. We worden uitgenodigd om ons gebrek aan geloof, gebrek aan gelovig inzicht, gebrek aan gelovig vertrouwen, maar ook ons gebrek aan gelovig getuigenis, dat we over Hem spreken en andere voor Hem enthousiast maken, dat we al die gebreken die we hebben bij hem brengen. Dat we het erkennen en Hem om hulp vragen.

Dat leren we van Bartimeüs die roept: “Jezus, Zoon van David, heb medelijden met mij.” En dan kan het gebeuren dat je ineens dichtbij Jezus bent en Hij je vraagt: “Wat wil je precies?” Dan mogen we bidden en zeggen: “Heer maak dat ik leer zien, met de ogen van geloof, leer luisteren naar U en naar mijnmedemensen. Heer maak dat ik meevoel met anderen en de nood van mensen leer zien. Heer maak mij een mens naar uw hart.” En dan mogen we het aan hem overlaten wat Hij met ons doet, nu of straks of nog later, op zijn tijd. Of Hij ons op de proef stelt of ons gebed echt gemeend is, of we er iets voor over hebben. Tot we zijn antwoord horen, net als bij Bartimeüs: “Ga verder, je geloof heeft je genezen.” Amen.

Voorbede

Vol vertrouwen richten we onze gebeden tot God.

Bidden wij voor de Kerk en voor allen die Jezus willen navolgen. Dat zij de weg die Jezus ons is voorgegaan helder mogen zien. Dat zij ervoor uitkomen dat Jezus ons inspireert en kracht geeft. Vragen wij om kracht tot navolging. Laat ons bidden.

Bidden wij voor de wereld, waarin ook mensen zonder inzicht veel invloed hebben, mensen die geestelijk blind zijn toch anderen willen leiden. Bidden wij dat Gods heilige Geest onze wereld te hulp komt. Laat ons bidden.

Bidden wij voor alle mensen die een handicap met hun ogen hebben. Dat zij hun talenten op een andere manier mogen inzetten. Bidden we ook dat alle mensen die goede ogen hebben, niet opgesloten raken in hun wereld, waar alles vanzelf gaat, maar dat zij begrip hebben en betrokkenheid tonen aan mensen met een beperking. Laat ons bidden.

Bidden we voor de gezinnen, bijzonder voor gezinnen met een kind met een handicap of wat voor beperking ook. Dat ouders en hun omgeving in staat zijn ieder kind naar de eigen mogelijkheden te begeleiden en met grote wijsheid en nog grotere liefde te omringen. Laat ons bidden.

Back To Top