Ga naar hoofdinhoud

Vanaf Hemelvaart zijn we gericht op het Pinksterfeest. In het Evangelie bidt Jezus om eenheid. Het is de heilige Geest die ons één maakt.

Eucharistieviering 23 en 24 mei 2009, 17.00, 19.00, 09.30 en 11.15 uur, in de parochiekerken van De Goede herder, de Heilige Jozef, de Heilige Willibrord en De Goede Herder te Wassenaar, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: B2009TMP07B

Lezingen

E.L.: Hand. 1, 15-17, 20a, 20c-26
Ps.: 103 (102), 1-2, 11-12, 19-20ab
T.L.: 1 Joh. 4, 11-16
All.: Joh. 14, 18
Ev.: Joh. 17, 11b-19

Homilie

Tien dagen geleden vierden we het feest van de apostel Mattias. Niet te verwarren met de evangelist Matteüs. De apostel Mattias is een invaller, hij stond reserve op de bank. Net als Jozef Barsabbas, ook wel Justus genoemd. Ook hij stond reserve.

Dit weekend horen we de geschiedenis van Mattias. Hij wordt apostel omdat Judas hen in de steek had gelaten. Daarmee gaat vandaag de aandacht ook uit naar Judas Iskariot.

We komen hem tegen in de eerste lezing en in het Evangelie. In de eerste lezing staat: Judas is de gids geworden van hen die Jezus gevangen namen. En in het Evangelie zegt Jezus: “ … niemand van hen is verloren gegaan, behalve de man des verderfs, want de Schrift moest vervuld worden.”

Ik begin met dit laatste. Want daarover bestaan nogal wat misverstand. Sommige mensen menen dat daar staat: “De schrift moest vervuld worden, dus Judas moest Jezus verraden.” Fout …, heel erg fout, wie zo redeneert, keert de werkelijkheid om.

Uit die gedachte is ooit een namaak evangelie van Judas ontstaan, daarin wordt Judas gemaakt tot de eerste medewerker van Jezus.

Wat betekent het dan wel? Jezus zegt: De schrift moest vervuld worden. Hij heeft niemand verloren laten gaan. Behalve één. Jezus las in de Schrift dat iemand uit zijn eigen kring Hem zou overleveren. Met andere woorden, het was zelfs Jezus niet gegeven om al zijn leerlingen bij elkaar te houden en in het juiste spoor te houden. En dat moest Jezus accepteren. Hoe Hij ook gebeden heeft voor zijn leerlingen. Hoe Jezus ook gebeden heeft voor Judas. Jezus moest accepteren dat ook Hij niet allen zou kunnen bewaren voor zijn kudde. Meer staat er niet.

In de Schrift las Jezus de wil van zijn Vader, zoals Hin dat ook in de schepping las. En zijn hartsverlangen was: de wil van zijn vader volbrengen. Jezus richt de twaalf stammen opnieuw op met twaalf apostelen, nu niet louter voor Israël, maar voor de hele wereld. Had het verraad niet buiten de twaalf leerlingen kunnen optreden. Natuurlijk wel. De Farizeeën en Schriftgeleerden hadden zonder Judas vast wel een andere gelegenheid gevonden. Met hulp van de Romeinen hadden ze Jezus echt wel gevangen kunnen nemen.

Zelfs Jezus moest accepteren dat Hij zijn leerlingen niet helemaal bij elkaar kon houden. En dat heeft Hij geaccepteerd, al gaf Hem dat ook groot verdriet. Dat lezen we vandaag. We krijgen een korte inkijk in het hartsverlangen van Jezus. “heilige Vader, bewaar hen in uw Naam, opdat zij één mogen zijn, zoals Wij.” Jezus verlangt dat wij dezelfde eenheid hebben die Hij met de Vader heeft. Jezus wil ons meenemen in zijn eenheid met de hemelse Vader. Die eenheid is de basis van alle herstel, die eenheid overwint alle verdeeldheid, alle haat, ongeloof, eigenbelang en kortzichtigheid, omdat deze eenheid voortkomt uit de liefde van God, de liefde van vader, Zoon en heilige Geest.

Terug naar Mattias. Na het verraad van Judas, kiezen ze een vervanger. Een die bij hen is geweest, vanaf de doop van Johannes de Doper tot en met de hemelvaart van Jezus. En ze hebben er twee. Een beroemde, Justus ofwel Jozef Barsabbas. En Mattias. Zij kiezen deze twee en God kiest deze ene, Mattias. Ik heb er al eerder op gewezen. Mattias stond steeds op de tweede plaats. Jezus had Judas boven hem uitgekozen. Nu staat hij weer op de tweede plaats. Justus staat bovenaan. Maar misschien dat hij juist daarom wordt gekozen. Want al die tijd is hij trouw gebleven. Hij is niet weggegaan, toen hij geen apostel werd, hij heeft niet afgehaakt, toen anderen een belangrijkere taak kregen. Mattias is gebleven, hij was dienstbaar toen en is het nu.

Misschien dat God hem daarom juist heeft gekozen. Mattias heeft de houding van de dienaar, iemand die zichzelf niet belangrijk vindt, maar die gewoon beschikbaar is voor God, voor Jezus, voor de apostelen, voor de Kerk.

Jezus bidt om eenheid en Hij spreekt over waarheid. Hij laat ons in de wereld, niet als verloren lopende schapen, maar als een gemeenschap, zijn kudde. Hij geeft zijn Geest, die geest leert ons de waarheid kennen, de waarhei over God, de waarheid over de mens, de waarheid over wat zonde en dood is, en de waarheid over wat geluk en leven is.

Die waarheid horen we in de tweede lezing: Als God ons zozeer heeft liefgehad, moeten ook wij elkaar liefhebben. God is liefde, wie in de liefde woont, woont in God en God is met hem. Amen.

Voorbede

Leggen wij al onze gebeden aan God voor.

Bidden wij voor alle Christenen, over de hele wereld. Vragen wij om eenheid in geloof, in hoop en in liefde. Vragen wij om de heilige Geest die de harten mild maakt om tot verzoening te komen, die het verstand verlicht om problemen te overwinnen, die ons sterk maakt om vol te houden. Laat ons bidden.

Bidden wij voor de samenleving. Dat wereldleiders mogen beseffen dat vrede alleen verkregen wordt wanneer mensen bereid zijn het goede samen te delen. Vragen wij om wijze leiders die de hogere waarden van het leven beschermen. Laat ons bidden.

Bidden wij voor onze parochies, vandaag vooral voor De Goede Herder parochie die dit weekend haar parochiefeest viert. Vragen wij om zegen, opdat het geloof groeit en de gemeenschap mag gedijen onder de bescherming van de Goede Herder. Laat ons bidden.

Bidden wij voor onze gezinnen. Bidden wij dat de heilige geest ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen bewaart in de eenheid van de liefde. Dat meer en meer ouders erin slagen om thuis het geloof door te geven. Laat ons bidden.

Back To Top