Ga naar hoofdinhoud

Wij moeten mens worden, dat is het waar het met Kerstmis over gaat, mens zoals God ons bedoeld heeft.

Eucharistieviering in de parochiekerk van de H. Willibrordus, 26 december 2011, 10.00 uur, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: B2012KERSTSTEFANUS1B

Lezingen

E.L: Handelingen 6,8-10.7,54-60
Ps.: 31 (30), 3cd-4, 6, 8, 16, 17.
All: Ps. 118 (117), 26a, 27a.
EV: Matteüs 10,17-22

Homilie

Deze dagen heb ik, tussen alle werkzaamheden door, stukjes gelezen in het 800 pagina’s dikke rapport van de commissie Deetman. Een belangrijk rapport. En met dat rapport moeten we aan de slag, en dat zullen we ook, omwille van de slachtoffers, maar ook om alle anderen in de Kerk. Een belangrijk rapport. Toch ga ik het er nu in deze viering met u niet over hebben.

Op Twitter en andere plaatsen op het internet heb ik allerlei plotselinge suggesties zien passeren. Paars dragen, geen wit of goud op Kerstmis. Geen wierook voor priesters. Suggesties om een teken te geven van rouw en berouw als een vorm van medeleven. Nobele suggesties. En toch volg ik ze niet op. Waarom niet het rapport en waarom niet die suggesties?

Ik bemerk niet alleen een moeheid bij mezelf, bij collega’s en bij parochianen. Ik hoor ook van slachtoffers dat ze er moe van zijn, moe van acties die over hen worden uitgestort. Moe van media aandacht waarbij sommige media vooral kijkcijfers op het oog hebben. Er is brede behoefte bij allen aan iets heel anders. Behoefte aan een Kerk die is, zoals Jezus haar bedoeld heeft.

Ik wil u in deze viering meenemen naar Jezus. Hem proberen te vinden en ook te begrijpen. Want alleen als we elkaar helpen om dichter bij Hem te komen, zullen we ook als Kerk meer worden zoals Hij het heeft bedoeld.

Samen op weg naar de stal. Dan zijn we in goed gezelschap. Engelen, herders, koningen. Hemel en aarde, geleerd en eenvoudig, rijk en arm, man vrouw, groot en klein, we zijn allemaal gelijk, als we die eenvoudige stal binnengaan. En is het belangrijk of dat toen een stal is geweest, of een soort grot, of een klein huisje? Misschien voor de plaatjes, maar niet voor ons bezoek.

Wat zien we daar? Een vader, een moeder en een kind, gewoon, dat wat je vindt als je op kraamvisite gaat. Een paar bezoekers hebben erop gerekend en nemen een cadeautje mee. Maar het gaat ook nu niet om de cadeautjes.

Laten we eens terugkijken. Hoelang heeft de mens erover gedaan om de mens van nu te worden? Twee miljoen jaar? En we zijn er nóg niet, nog lang niet. Twee miljoen jaar ontwikkeling, maar in de laatste honderd jaar hebben zich meer onmenselijke gruwelijkheden voorgedaan dan alle eeuwen ervoor. We zijn er nog lang niet, we zijn nog steeds niet zó mens als God ons bedoeld heeft.

In heel die lange ontwikkeling heeft zich iets vervelends voorgedaan. De technische mogelijkheden en het technisch vernuft ontwikkelden zich sneller dan het morele bewustzijn van de mens. Dat is een val die je best een zonde-val mag noemen. Net als dat oude verhaal van de bekoring in de tuin, met de list van de slang, de zonde-val van Adam en Eva. Ook in onze tijd zien we het gebeuren dat we voor morele problemen technische oplossingen zoeken, terwijl we tegelijk aan alle kanten zien dat de morele houding in kwaliteit daalt. Gezelligheid via de TV, maar mensen zitten in feite alleen voor het kastje. Enkelbandjes om gevangenen te bewaken, maar ze worden er geen betere mensen door.

Wij moeten mens worden, dat is het waar het met Kerstmis over gaat, mens zoals God ons bedoeld heeft. De geboorte van Jezus is niets anders dan dat God de laatste hand legt aan de schepping van de mens. De laatste hand, de voltooiing. Niet door een nieuwe techniek; Hij geeft ons zijn Zoon als voorbeeld.

Evolutie klinkt misschien wat wetenschappelijk en filosofisch, maar het gaat om heel concrete dingen. We hebben veel te danken aan die lange evolutie. We hebben als mens leren overleven en we hebben leren nadenken. En nu beginnen we gaandeweg in te zien dat we met al die mogelijkheden ook een grotere verantwoordelijkheid hebben. Wij zijn het die de schepping moeten behoeden, het leven, de dieren, de mens, het kind, de oude mens en de natuur, dat alles in hun grootheid en in hun kwetsbaarheid.

Het heelal is fantastisch geordend, als een groot intelligent geheel. Maar er wordt in het heelal nog steeds geen ander leven gevonden. Leven blijft iets heel bijzonders. En op deze aarde heeft God nog iets heel bijzonders gedaan. Hier op deze aarde, in deze uithoek van het heelal, hier heeft Hij intelligentie heel concreet en persoonlijk laten worden, in de mens. En tweeduizend jaar terug, werd Jezus geboren. Waarom is Jezus de Zoon van God? Omdat in Hem Gods oorspronkelijke plan, Gods plan vanaf het allereerste begin, werkelijkheid is geworden. God uit God, Licht uit Licht. Gods plan met de mens. Alles wat God van zichzelf in de mens wil terugzien, is werkelijkheid in zijn Zoon.

Als baby, als kind, als jonge mens, of als volwassene. In welke fase ook, je bent mens, en dat is nogal wat. God heeft je gewild, God heeft je gezien, God begeleidt je en wacht op je, God bemint je. Wie de stal van Bethlehem binnengaat en neerknielt bij dit Kind, die dankt God op zijn knieën dat de laatste fase is begonnen. God wijst ons de weg hoe wij mens kunnen worden.

Ga de stal binnen, laat alle hoge waan achter je, weet dat mens-zijn niet zit in de laatste techniek, niet in bezit of macht of wat dan ook. Mens zijn word je door die Ene na te volgen die helemaal Mens is naar Gods bedoeling. En deze vader en moeder mochten Hem begeleiden, mochten met God meedoen, zo eenvoudig was het, zij moesten hun Kind vertellen over God, zijn Vader in de hemel, zij moesten Hem leren liefhebben, zichzelf overwinnen, niet stoppen bij tegenslag, blijven vertrouwen. Dat en nog veel meer, hebben ze Hem geleerd, totdat zij zelf bij Hem in de leer gingen, leerling werden, net als wij, om mens te worden naar Gods hart. Hoogtepunt van Gods plan. Amen. Zalig Kerstfeest.

Voorbede

Bidden wij vol vertrouwen voor Kerk en wereld.

Bidden we op voorspraak van de heilige Stefanus voor alle mensen in onze wereld die vervolgd worden om hun geloof, dat hun geloof bevestigd en versterkt wordt, dat zij in alle moeilijke omstandigheden kracht ontvangen om Jezus na te volgen. Laat ons bidden.

Bidden wij voor alle mensen die deze dagen twijfelen over Gods goedheid, dat er steeds mensen op hun pad komen die hen tekenen van Gods goedheid geven. Laat ons bidden:

Bidden we voor allen die in deze dagen lijden onder welke vorm van geweld of misbruik ook, dat zij mensen ontmoeten die hen weten op te vangen met een luisterend oor, met respect, met wijsheid en een zuivere liefde. Laat ons bidden.

Bidden we voor gezinnen in landen waar geen vredig Kerstfeest is, om geloof en vertrouwen zodat zij standhouden. Bidden we voor mensen die geraakt worden door de economische teruggang, om uitkomst. Bidden we voor alle mensen die door onze tijdgeest op een dwaalspoor belanden, dat zij de weg naar God terugvinden. Laat ons bidden.

Intenties

Back To Top