Skip to content

Jezus prikt door alle uiterlijkheden heen, de buitenkant boeit Hem niet, Hij zoekt ons hart. In de Eucharistie mag Hij ons hart raken en zuiveren.

Eucharistieviering in de parochiefederatie H. Laurentius (RRM), in de kerk van de HH. Laurentius en Elisabeth (Kathedraal), 1 september 2024, om 11.00 uur (gezinsviering), door plebaan Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: B2024DHJ22B

Lezingen

E.L: Deuteronomium 4, 1-2. 6-8
Psalm: 15 (14), 2-3a, 3cd-4ab, 4c-5
T.L: Jakobus 1, 17-18. 21b-22. 27
All: Cf. Hand. 16, 14b
EV: Marcus 7, 1-8. 14-15. 21-23

Homilie

Het is 1 september, de laatste vier maanden van 2024 zijn begonnen. Daarmee is ook het nieuwe schooljaar voor veel kinderen gestart. Sommigen beginnen wat later zoals middelbare scholen en universiteiten, maar deze maand moet alles weer van start zijn gegaan. Het is geen Oudjaar en Nieuwjaar, we hebben geen vuurwerk, maar misschien wel voornemens.

In schoolplannen wordt vaak met leerdoelen gewerkt. Leerdoelen zijn een soort goede voornemens. Kinderen moet leren om zelf hun leerdoelen te formuleren. Maar daarna moeten ze ook leren die doelen te realiseren.

Wat zouden uw goede voornemens, uw leerdoelen kunnen zijn de komende tijd? Over twaalf weken begint de Advent, dan komt Sinterklaas en gaan we op naar Kerstmis. Dan wordt het alweer snel 2025. Op 5 maart is het Aswoensdag en gaan we op naar de Goede Week, naar Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Sacramentsdag. Dan volgt de groene tijd en nadert de zomer van 2025 alweer. De tijd, dus ook het kerkelijk jaar, vliegt voorbij.

Dat beseffen we ook als kerkbestuur. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat we niet alles kunnen doen wat we zouden willen doen. Bij de vergaderingen maken we trouw een actiepuntenlijst. Maar sommige actiepunten schuiven steeds door. Daarom gaan we dit jaar in november weer een heidag organiseren, ook wel strategiedag, of bestuurlijke bezinningsdag genoemd. Het kernpunt op die dag, dat bent u. De vrijwilliger in de kerk.

Daar gaan we over nadenken, samen met onze bisschop. Want je kunt wel vragen om meer vrijwilligers, maar wie gaat dat organiseren? Het lijkt een soort vicieuze cirkel. De parochie heeft meer vrijwilligers nodig, maar het bestuur heeft geen tijd om alles goed te organiseren, er zijn teveel taken die nu aandacht vragen en daar hebben we vrijwilligers voor nodig.

Zo kom je niet verder en daar gaan we dus mee aan de slag. Op 15 november willen we aan het einde van de dag een concreet plan hebben.

Dit vertel ik, aan het begin van dit nieuwe schooljaar. Want die vrijwilliger, dat bent u. En als ik zo rond kijk, zie ik al heel wat kerkelijke vrijwilligers. Overigens zou ik u liever medewerkers noemen, medewerkers in de wijngaard van God. Maar omdat vrijwilliger zo is ingeburgerd, laten we het zo.

Wanneer ik wat onderzoek doe naar de vrijwilliger in Nederland, dan komen de kerkelijk betrokken vrijwilligers er heel goed vanaf. In een onderzoek van 2015 en 2020 van het CBS lees je dat regelmatige bezoekers van religieuze diensten vaker actief zijn als vrijwilliger dan mensen die niet of minder frequent naar een gebedshuis gaan.

Ook lees je in een onderzoek van 2019 dat katholieken die naar de kerk gaan, hoog scoren: 61 procent is actief in het verenigingsleven en 58 procent doet vrijwilligerswerk. Dan gaat het dus om vrijwilligerswerk in de samenleving. Het zou kunnen betekenen dat onder u, vandaag hier in de kerk, meer dan de helft vrijwilligerswerk doet, op school, in de sportvereniging of elders.

Vanaf 2016 zagen er een daling in het landelijke aantal vrijwilligers. Vanaf 2021 is er weer een stijging. Dat geeft hoop dat we ook in onze gemeenschap meer vrijwilligers kunnen vinden.

Het valt bij onderzoek ook op dat de levensbeschouwelijke organisaties, zoals de kerken, hoog scoren. En dat is natuurlijk niet vreemd. Vanuit het geloof heb je een extra motivatie om je in te zetten voor anderen, je vindt het ook zinvol. Als het dan ook nog leuk is, dan is dat mooi meegenomen.

Een zin van Paulus uit de tweede lezing vandaag, past hier mooi bij: “Weest uitvoerders van het woord en niet alleen toehoorders; dan zoudt gij uzelf bedriegen. Zuivere en onbevlekte vroomheid in de ogen van onze God en Vader is dit: wezen en weduwen opzoeken in hun nood en zichzelf vrijwaren voor de besmetting van de wereld.”

Die besmetting van de wereld is duidelijk: Jezus noemt een heel rijtje van ondeugden die in de harten van mensen sluimeren en die als ze naar buiten komen de boel bederven: “Boze gedachten, ontucht, diefstal, moord, echtbreuk, hebzucht, kwaadaardigheid, bedrog, losbandigheid, afgunst, godslastering, trots, lichtzinnigheid”.

Daarom willen we ook nadenken hoe we onze vrijwilligers niet alleen kunnen betrekken bij het vele werk dat we als kerk te doen hebben, maar ook hoe we hen kunnen toerusten, bezinning en verdieping aanbieden, zodat je weet waarom je vrijwilligerswerk doet en voor wie je het doet.

Bent u al vrijwilliger in de kerk, dan organiseren we op zaterdag 21 september samen een uitje, om onze waardering te tonen en elkaar te ontmoeten. Bent u nog geen vrijwilliger en denkt u er over, dan hopen we dit jaar een beroep op u te kunnen doen. Hebt u nog even geduld, maar denk vast na wat u misschien zou kunnen doen.

Psalm 15 van vandaag mag ons daarbij een hart onder de riem steken:

Heer, wie mag te gast zijn in uw tent? Wie rechtvaardig is en eerbaar leeft, in zijn hart geen boze plannen koestert, geen bedrog pleegt met zijn tong. Wie zijn evenmens geen schade doet en zijn buren niet te schande zet. Wie … de dienaars van de Heer in ere houdt en beloften in zijn eigen nadeel toch volbrengt. Wie zich zo gedraagt zal niet wankelen in eeuwigheid. Amen.

Voorbede

Wij bidden tot God die ons beter kent dan wij onszelf.

Wij bidden voor de Kerk, voor alle gelovigen, dat we vrij blijven van de besmetting van de wereld, dat we in de wereld staan maar niet van de wereld zijn, wij vragen om innerlijke diepgang, dat we de wet van liefde voor God en de naaste volbrengen. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor onze samenleving, voor een nieuw begrip van winst, dat we niet zwichten voor de uiterlijke glans van het geld, maar de winst zoeken van Gods Koninkrijk, de winst van vrede en verzoening, de winst van een zuiver hart en een schone natuur. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor de kinderen en jongeren die aan een nieuw schooljaar beginnen, dat zij bij alle studie en onderricht, tijd vinden voor het innerlijk, voor ware vriendschap, aandacht voor elkaar en voor de schepping, dat zij Christus beter leren kennen, Hem beminnen en navolgen. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor gezinnen, alleenstaanden en echtparen, ouders en grootouders, kinderen en kleinkinderen; dat zij standhouden tegenover de uiterlijkheden van deze wereld, niet zwichten voor status en bezit; dat zij mensen zijn met hun hart op de goede plaats. (Laat ons [zingend] bidden):

Intenties

Back To Top