Ga naar hoofdinhoud

“Geen groter liefde kan iemand hebben dan deze: Dat hij zijn leven geeft voor zijn vrienden.” Dit zegt Jezus vandaag in het Evangelie. Over die grotere liefde mogen we vandaag nadenken.

Eucharistieviering in de parochiefederatie RRM, in de kerken van de Pax Christi (Spangen) en de HH. Laurentius en Elisabeth (kathedraal), zondag 5 mei 2024, om 09.30 en 11.00, door plebaan Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: B2024TMP06B

Lezingen

E.L: Handelingen 10, 25-26, 34-35, 44-48
Ps: Ps. 98 (97), 1, 2-3ab, 3cd-4
T.L: 1 Johannes 4, 7-10
All: Johannes 14, 23
EV: Johannes 15, 9-17

Homilie

Liefde of liefhebben, samen komen ze negen keer voor in de tweede lezing en negen keer het Evangelie van vandaag. Dus 18 keer de woorden liefde of liefhebben. Dan weet je waar deze lezingen over gaan.

Kent u het gezegde: “God schiep de wereld uit het niets”? Dat is de Creatio ex nihilo. Dat is de term. Een interessante gedachte. God had niets nodig om dit heelal te kunnen scheppen. Daar is nog veel over te zeggen, maar aan de hand van de lezingen van vandaag kan je ook zeggen: “God schiep de wereld uit liefde”.

God schiep de wereld uit liefde. Hoe verstaat u dat? Liefde als beweegreden, liefde als motivatie, liefde als aandrang, liefde als impuls?

Of: God schiep de wereld uit liefde. Gods liefde als basismateriaal, Gods liefde als het weefsel van dit heelal, Gods liefde het beginpunt van het heelal en van het leven.

God schiep de wereld uit liefde. Dit heelal als uiting van Gods liefde, doorweven van Gods liefde, liefde ook als de oorsprong van het leven en het hoogtepunt; als de oorsprong van de mens.

Een filosofisch uitstapje naar aanleiding van deze twee lezingen waarbij we deze woorden inmiddels ook al 18 keer hebben genoemd.

Bijna 57 jaar geleden kwamen de Beatles met het lied All You Need Is Love. In dat ene lied klinkt het woord liefde meer dan 50 keer. Love, love, love.

Het kwam uit in 1967, de begintijd van de flower power. Maar de vraag is of de liefde waar toen over gezongen werd, dezelfde liefde is waar Jezus over spreekt en waar Johannes over schrijft.

“Blijft in mijn liefde”, zegt Jezus. Die uitspraak ligt in het verlengde van wat we de afgelopen weken konden horen. Jezus als de Goede Herder, Jezus als de Ware Wijnstok. Dat is: Weten wie je volgt, Wiens voorbeeld je navolgt, weten met Wie je verbonden bent, Wie de bron van jouw leven is.

De flower power beweging begon in de sixties als een geweldloze vredesactie, gericht tegen de Vietnam-oorlog. Activisten gaven bloemen aan de politie en aan de ME als die een actie kwamen beëindigen. Een bloem aanreiken als symbool van een vredelievende actie. Maar hoe kwam het dan dat de flower-power hippie-beweging zich gaandeweg bewoog naar een cultuur van drugs, psychedelische muziek en maatschappelijke onaangepastheid?

Omdat de love waar zij over spreken niet de liefde is waar Jezus over spreekt. En dat geldt niet alleen voor de flower power en hippie beweging, het geldt op zoveel terreinen. Als Jezus over vrede spreekt, zegt Hij dat Hij die niet geeft zoals de wereld die geeft. Zijn vrede is niet de vrede van de wereld. Als Hij verlangt dat zijn vreugde in ons mag zijn en onze vreugde volkomen mag worden, dat is zijn vreugde niet de vreugde van deze wereld.

Als Petrus zich verzet tegen het lijden en sterven van Jezus, dan zegt Jezus: “Ga weg, satan, terug! want jij laat je leiden door menselijke overwegingen en niet door wat God wil.”

Menselijk geluk, menselijke overwegingen, vrede van de wereld, vreugde van de wereld, liefde zoals de wereld die promoot en de liefde van Christus. Het lijkt op elkaar, maar is niet hetzelfde, kijk je goed dan is er een groot verschil, kijk je naar de vruchten, dan is het verschil heel duidelijk.

De liefde van Christus is de liefde van God, het is de gevende, zichzelf gevende en vergevende liefde. Het is de dwaze liefde die wijs is in God ogen. Het is de liefde die anderen redt maar zichzelf niet kan redden. Het is de liefde die sterft opdat anderen leven, maar die daarna sterker blijkt te zijn dan de dood, een liefde die de dood overleeft. Paulus zegt daarover: “De dwaasheid van God is wijzer dan de mensen, en de zwakheid van God is sterker dan de mensen” (1 Korinte 1, 25).

God heeft de wereld geschapen uit liefde. Waar is het dan fout gegaan? Het ging niet fout bij de schepping van het heelal, ook niet bij de schepping van het leven, van de planten en de dieren, maar in de mens. De mens die de vrijheid kreeg om te kiezen omdat hij beeld van God is, de mens die de verleiding, de bekoring ervaart, de mens die uit moet groeien om ook beeld van God te zijn in de liefde. Daar ging het fout, het ging fout in de liefde van de mens, de mens koos meer voor de liefde voor zichzelf, meer voor de liefde voor de aardse schatten, eten en drinken, meer voor de liefde om zelf god te zijn en had te weinig liefde voor God.

Het is vandaag 5 mei, gisteren vierden we dodenherdenking. Vandaag gedenken we de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Toch is die bevrijding maar tijdelijk en beperkt. Wij kunnen als mensheid die vrijheid niet aan als we onze vrijheid niet laten leiden door de liefde van Christus.

De wereld maakt onvrij onder de schijn van vrijheid. God gehoorzamen lijkt voor de wereld onvrij, maar maakt ons als mens juist vrij. Liefde van Christus navolgen die zichzelf prijsgeeft en zichzelf niet redt, lijkt dwaasheid voor de wereld, maar die liefde van God is ware wijsheid en de kracht om de weg van die liefde te gaan is sterker dan alle krachten in deze wereld. Amen.

Voorbede

In Christus ontvangen wij Gods liefde, bidden we dan vol vertrouwen.

Wij bidden voor de Kerk, als liefdes-gemeenschap en als netwerk van liefde, wij vragen dat alle gelovigen bij Jezus in de leer gaan om te leren liefhebben zoals Hij het ons heeft voorgedaan. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor onze wereld, om een nieuw besef van wat liefde werkelijk is, om een ontdekken van de vreugde en de vrede van Christus, opdat mensen wereldwijd samenwerken aan een beschaving van liefde. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor onze parochie en onze parochiekernen, wij bidden dat de Heilige Geest het vuur van Gods liefde in onze harten ontsteekt waarmee alle eigenliefde wordt overwonnen. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor onze gezinnen; voor alleenstaanden en echtparen, ouders en grootouders, kinderen en kleinkinderen, dat we elkaar helpen Christus na te volgen; dat we kleine, eenvoudige daden vervullen met een grote liefde. (Laat ons [zingend] bidden):

Intenties

Back To Top