Ga naar hoofdinhoud

Bidt voordat je werkt. Dat betekent dat je gewoon door de dag, even het hart op God richt, met een enkele gedachte, maar ergens op de dag ook wat meer tijd maakt. In het gebed ben je dichter bij God.

Eucharistieviering 1 november 2010, om 19.00 uur, in de parochie van De Goede Herder te Wassenaar, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: C2010ALLHC

Lezingen

E.L.: Apokalyps 7,2-4.9-14
Ps.: 24 (23) 1-2, 3-4ab, 5-6
T.L.: 1 Johannes 3,1-3
All.: Matteüs 11, 28
Ev.: Matteüs 5,1-12a

Homilie

Wat zijn heiligen? In de eerste plaats gewone mensen, zoals u en ik, maar tegelijk niet helemaal gewoon, omdat ze veel vuur op een ideaal hebben gestort, dus ook eigenlijk gewoon, want in onze tijd zijn er nog steeds mensen die zich geven aan een ideaal. Zoals aan topsport en een glanscarrière.

Terwijl we met vijf gezinnen vanuit De Goede Herder parochie In Rome waren, heeft Paus Benedictus XVI die zondag zes religieuzen heilig verklaard. Zes heel verschillende mensen, maar de paus wees op een heel belangrijke overeenkomst; het waren allemaal mensen van gebed.

Gebed, ik denk dat dit bij alle heiligen een grote rol heeft gespeeld. Dan bedoel ik niet dat ze allemaal op dezelfde manier baden, of eenzelfde leven leidden. Ik noem even deze zes nieuwe heiligen. Het zijn pater Stanislaw Soltys, broeder Andre Bessette, zuster Candida Maria de Jesus Cipitria Y Barriola, zuster Maria van het Kruis (beter bekend onder de naam Mary MacKillop, de eerste Australische heilige), zuster Giulia Salzano en zuster Battista Camilla da Varano. Twee mannen en vier vrouwen.

Tijdens zijn preek sprak de paus over “het feest van heiligheid” en over “de noodzaak altijd onophoudelijk te bidden”, zoals Jezus dat in het Evangelie leert.

De paus zei in zijn preek dat gelovigen het gebed soms zien als vervelend en ineffectief. Ik citeer: “Zij worden verleid menselijke middelen te gebruiken om hun doelen te bereiken, maar de Heer onderstreept het belang van het gebed, aldus Benedictus. “God is in feite de edelmoedigheid zelve. Hij is genadevol, en dus is Hij altijd bereid naar gebeden te luisteren. Daarom moeten we nooit wanhopen, maar altijd volharden in het gebed.”

Hierin wil de paus niet een tegenstelling scheppen tussen werken en bidden. Zeker niet, maar hij wil erop wijzen dat ons werken een bron moet hebben. We kennen het gezegde: bezint eer ge begint. Of: denk voordat je doet. We kennen ook de spreuk van bemnedictus: “Ora et labora (bid en werk).” Vandaag zou ik hiervan willen maken: Bidt voordat je werkt.

Als Jezus zijn uit zijn leerlingen twaalf apostelen kiest, dan bidt hij eerst een hele nacht. Een hele nacht in gesprek met zijn Vader in de hemel. Dan is zijn geest zo vervuld met gedachten uit de hemel, dat hij het onderscheid kan maken en de leerlingen kan kiezen zoals de vader het wil, zoals het nodig is voor Gods Koninkrijk.

Bidt voordat je werkt. Dat betekent dat je gewoon door de dag, even het hart op God richt, met een enkele gedachte, maar ergens op de dag ook wat meer tijd maakt. In het gebed ben je dichter bij God. Maar ook dan is het geen tegenstelling met werken, als je werk tenminste echt een bijdrage is aan een betere wereld.

Vandaag het feest van Allerheiligen. We gedenken al die heiligen die niet met name gevierd worden. Daar zijn ook onze ouders bij, familieleden, vrienden, zij de op een onopvallende manier Gods liefde in de praktijk hebben gebracht.

Vandaag vieren we niet alleen hun feest, hun overwinning, we vragen ook hun voorspraak, zodat wij op onze manier, eenvoudig, onopvallend, ook die weg kunnen gaan.

Aan het einde van deze Allerheiligenviering zullen wij met het oog op morgen, Allerzielen, onze overledenen gedenken van het afgelopen jaar. Ook onder hen zijn heiligen, mensen die trouw zijn gebleven, die een goed voorbeeld hebben nagelaten. Ook hen mogen wij om hun voorspraak en hulp uit de hemel vragen. Totdat wij eens allemaal in dat vaderhuis, die hemel, die eeuwigheid, dat eeuwige licht mogen wonen, in God. Amen.

===

Mary MacKillop was de dochter van Schotse immigranten. In 1867 stichtte ze samen met een priester een nieuwe religieuze congregatie: de Zusters van Sint Josef van het Heilig Hart. Zij zouden een grote invloed uitoefenen op het katholieke onderwijs in Australië. Door haar idealisme en onvermoeibare inzet stuitte Moeder Mary op tegenstand van mensen van buiten maar ook van binnen de kerk. Naast scholen opende Mary ook weeshuizen, opvangcentra voor daklozen en andere behoeftigen zoals vluchtelingen, ex-gedetineerden en ex-prostituees.

In 1871 werd ze door de plaatselijke bisschop onterecht geëxcommuniceerd. Zij legde haar zaak voor aan de paus, waardoor de ban in 1872 werd opgeheven. Gedurende haar leven had Mary te kampen met een slechte gezondheid. Zo leed ze aan reuma en werd ze in 1902 getroffen door een beroerte waardoor ze in een rolstoel terechtkwam. Mary overleed op 8 augustus 1909 in Sydney. Paus Johannes Paulus II verklaarde haar in 1995 zalig.

Voorbede

Bidden wij vol vertrouwen tot God.

Bidden wij voor de Kerk, dat alle gelovigen durven te leven overeenkomstig de zaligsprekingen. Dat zij keuzes durven maken waarin liefde, eenvoud en dienstbaarheid voorrang krijgen. Vragen wij om een open oog, oor en hart om de naaste lief te hebben als een kind van God. Laat ons bidden.

Bidden wij voor onze samenleving, dat de heiligen weer gezien mogen worden als helden in de liefde, als voorbeelden voor een betere maatschappij en als helpers die ons vanuit de hemel steun bieden. Laat ons bidden.

Bidden we voor alle mensen die vervolgd worden omdat ze bij Christus willen horen. Vragen wij voor hen om kracht en wijsheid, om volharding en voorzichtigheid, dat zij met Gods hulp de wegen kunnen gaan die leiden naar Gods Koninkrijk. Laat ons bidden.

Bidden we voor onze gezinnen, dat we er samen in slagen het geloof in de huiselijke kring een vanzelfsprekende plaats te geven. In woord en daad, in onderlinge betrokkenheid binnen en buiten het gezin. Vragen wij alle heiligen om hulp dat ook wij, in onze tijd, trouwe navolgers van Jezus zijn. Laat ons bidden.

Back To Top