Ga naar hoofdinhoud

Iedere mens wordt door God geroepen.

Eucharistieviering 3 en 4 juli 2010, om 17.00, 09.30 en 11.00 uur, in de parochies van de Heilige Willibrord, H. Jozef en De Goede Herder, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: C2010DHJ14C

Lezingen

E.L.: 1 Kon. 19, 16b, 19-21
Ps.: 66 (65), 1-3a, 4-5, 6-7a, 16, 20
T.L.: Gal. 6, 14-18
Al.: Joh. 14, 6
Ev.: Luc. 10, 1-12, 17-20

Homilie

Verleden week hoorden we over roeping. Iedere mens wordt door God geroepen. God roept ons in het bestaan, God roept ons tot leven. Dat geldt voor de mens in het algemeen, de mensheid in zijn lange ontwikkeling, en voor iedere mens individueel.

Dit weekend staat het vervolg van onze roeping centraal, onze zending. Jezus zendt zijn leerlingen en er is één ding dat Hij hen vooral wil meegeven. Neem niet teveel mee. Het lijkt wel een advies voor onze vakanties, neem niet teveel mee. We kennen de problemen van overvolle koffers, uitpuilende auto’s. Het is net als bij een verhuizing. Plotseling ontdek je hoeveel je hebt bewaard, hoeveel er op zolder, of in de schuur of in de kelder staat.

Dat is begrijpelijk vanuit onze menselijke evolutie. De natuur leert ons hamsteren, een reserve kweken voor slechte tijden. Dieren doen dat op meerdere manieren, het is een strategie om te kunnen overleven. Wij mensen doen dat ook, bovendien zien we soms nog allerlei mogelijkheden, waarom we dingen niet weg doen. We leven in een wegwerpmaatschappij. Daar proberen we wel iets aan te veranderen, maar dat gaat maar heel langzaam.

Een wegwerpmaatschappij staat eigelijk haaks op onze aard. We willen niet weggooien, maar bewaren. Daarom hebben we nu papierverzamelpunten en plasticverzamelpunten en groenafval en afvalverwerking in het algemeen. We hebben de film An Inconvenient Truth gehad, met afwisselend waardering en kritiek, maar we zijn een beetje wakker geworden. Nu er is de reportage Meat The Truth, waarin we bewust worden gemaakt van de invloed van de vleesproductie op mens en maatschappij.

Als ik dan denk dat een vleesloze vrijdag vroeger heel gewoon was, denk ik, wat waren we als katholieken eigenlijk modern. Als ik dan de zuinigheid van mijn moeder herinner die nooit meer lampen liet branden dan nodig was, en geen verwarming aanzette als er niemand in de kamer was, dan was zij moderner dan de meeste mensen nu.

Jezus zendt zijn leerlingen uit met een Blijde Boodschap en zij moeten niet veel meenemen. Want het Rijk van God bestaat niet in een overvloed van welvaart, in een reeks van verzekeringen en polissen, het Rijk van God bestaat niet in de zekerheid van een goed pensioen, of een waardevast huis. Paulus zegt het zo: Rom. 14, 17 Want het koninkrijk van God is geen zaak van eten en drinken, maar van gerechtigheid, vrede en vreugde door de heilige Geest.

Voor de leerlingen en dus ook voor ons is het belangrijk dat we voorleven wat we verkondigen. Als we in onze levensstijl niet anders zijn dan anderen, als wij minder respect hebben voor de natuur dan de Groenen, dan klopt er iets niet. Als wij minder oog hebben voor rechtvaardigheid dan de SP, dan klopt er iets niet. Als dierenwelzijn ons minder doet dan de Partij voor de Dieren, dan ontbreekt er iets bij ons.

Wij zijn gezondenen, die voorleven wat we verkondigen. Wij zijn leerlingen van Jezus en Hij leert ons meer te leven van Gods voorzienigheid dan van onze berekening, meer te leven van vertrouwen dan van organisatie, ons meer te voeden met Gods liefde dan met ons bezit.

Dit weekend staat onze zending centraal, en natuurlijk weten we dat niet ieder dezelfde zending heeft. Niet ieder is Apostel of Evangelist, maar toch heeft ieder een eigen zending op de plaats waar hij of zij staat.

Wat zou de kerk zijn met alleen celibatairen. Ja, het bevolkingsoverschot zou snel slinken, maar de Kerk zelf ook. Wat zou de Kerk zijn met alleen gezinnen, zonder priesters of religieuzen. Dan zouden we dreigen te vergeten dat het leven met God de diepste vervulling is van ons bestaan.

Ieder heeft een eigen zending die aansluit bij de eigen roeping. Maar die roeping en zending is niet iets magisch, iets waar je helemaal geen grip op hebt. God nodigt uit, en Hij nodigt altijd uit naar meer dan we zelf zouden bedenken, dat hebben we verleden week gehoord, en afhankelijk van ons antwoord, gaat Hij met ons verder op pad. Geven wij een genereus antwoord, oprecht, in bescheidenheid en liefde en groot vertrouwen, dan gaat God verder met ons en zal ons leven meer vrucht dragen. Willen we toch alles zelf in de hand houden, dan zal ons leven vrucht dragen naar de mate van onze mogelijkheden en niet naar de mate van Gods mogelijkheden.

Vandaag mogen we ook onze zending vieren. De leerlingen kwamen vol vreugde terug en vertelden hun succesverhalen. Hoe goed is dan de nuchtere opmerking van Jezus ook voor ons. Verheug je niet zozeer over het feit dat de duivels aan je onderworpen zijn, maar verheug je omdat jullie namen staan opgetekend in de hemel, of anders gezegd, omdat jouw naam staat geschreven in de palm van Gods hand.

Wij willen ons verheugen en Gods liefde voor ons vieren, en we willen kracht opdoen om in onze zending te staan, tot opbouw van Gods koninkrijk. Amen.

Voorbede

Bidden wij vol vertrouwen tot God.

Bidden wij voor de Kerk in ons bisdom, bidden we om roepingen voor het priesterschap, het diaconaat, het religieuze leven en pastoraal werk, voor vrijwilligers is de kerk, voor bestuurders en uitvoerders, vragen we aan de Heer van de oogst om arbeiders in zijn wijngaard. Laat ons bidden.

Bidden wij voor onze samenleving, om een nieuwe evangelische soberheid. Dat mensen sober en terughoudend zijn in het gebruik van de aarde. Bidden we om een nieuwe houding in het gebruik van vervoermiddelen, energiegebruik en voedingsproducten. Opdat de armsten in de wereld niet ook hierin de dupe zijn. Laat ons bidden.

Bidden we voor de parochies in ons cluster, voor een nieuw missionair elan. Dat wij weer leren getuigen van de Blijde Boodschap, dat we wegen vinden om onze omgeving te ontmoeten in een sfeer van geloof, dat we woorden vinden voor hen die zoekend zijn. Laat ons bidden.

Bidden wij ook voor de gezinnen in onze parochies, om een gelovig leefklimaat waardoor ook in onze tijd jongen mensen Jezus willen navolgen. Vragen we om de heilige Geest, die wijsheid geeft en inzicht en die sterk maakt in het goede. Laat ons bidden.

Back To Top