Ga naar hoofdinhoud

In een klein kind maakt God een nieuw begin met deze wereld, met ons. Een nieuw begin, een nieuwe tijd, een nieuwe start. De hele kosmos houdt de adem in als God in onze wereld binnentreedt. Vanavond vieren we het feest van God met ons.

Eucharistieviering in de parochiekerk van de H. Willibrord, De Goede Herder en de H. Jozef, 24 en 25 december 2009, 19.00 uur, 21.00 uur, 22.30 uur, 9.30 uur en 11.15 uur, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: C2010KERSTNACHT1C/KERSTDAG1C

Lezingen

E.L:  Jes. 9, 1-3. 5-6
Ps.:   95, 1-3. 11-13
Rom: 2, 11-14 – of – Tit. 2, 11-14
All:   Ps. 2, 7
EV:  Lc. 2, 1-14

Homilie

Kerstmis 2009 op de drempel van 2010. Kerstmis, wat is Kerstmis eigenlijk. Het is zo’n vraag die her en der gesteld kan worden door interviewers, dan verschijnt er weer een artikeltje in de krant of een reportage op de radio of de TV, met antwoorden: voor mij betekent Kerstmis ……

Voor de winkeliers betekent het: nog snel wat meer verkopen en de achterstand inhalen, met weer een record aan pintransacties. Voor de ANWB betekent het overuren met auto’s die niet starten of blikschade na aanrijdingen. Voor de horeca wordt Kerstmis spannend, komen de gasten wel of komen ze niet? En voor de pastoor betekent Kerstmis ……

Ja wat betekent Kerstmis voor de pastoor? Misschien denkt u aan overuren, extra voorbereidingen of de vele vieringen, maar dat is toch niet het eerste waar ik aan denk met Kerstmis. Deze dagen heb ik natuurlijk lopen denken wat ik u vanavond wil zeggen. Een kerstverhaal? … die vindt u wel in de kranten … die worden in musicals en films al fantastisch mooi verteld … wat dan wel?

Precies die vraag: Wat is Kerstmis? Het liefst zou ik u allemaal uitnodigen voor een Alpha cursus en tien avonden met u in gesprek gaan over de belangrijkste vragen van het leven, de vragen van ons geloof, dus ook over Kerstmis, want Kerstmis is nogal wat.

Want hoe kan ik vanavond in een paar minuten datgene uitleggen waar de Kerk al tweeduizend jaar uit leeft, dit feest dat we al tweeduizend jaar vieren? Het is een mysterie waarvan het je gaat duizelen als je erover nadenkt. Wat maakt Jezus nu zo anders dan al die andere mensen? Waarom durf ik te zeggen dat Jezus groter is dan Abraham of Mozes, groter dan Confucius of Plato, groter dan Caesar of Alexander de grote, groter dan de Farao’s, de Ming dynastie, Mohammed, Karel de Grote, de pausen, Ghandi of wie dan ook? Waarom durf ik  te zeggen dat Jezus de grootste is?

Hierom: Jezus is een keerpunt in de geschiedenis. Alleen beseffen we dat veel te weinig. Met Jezus is de tijd van de voltooiing aangebroken, met Hem is God de eindtijd, de laatste fase begonnen. Hebt u de film gezien 2012, over de Maya-kalender en de ondergang van de wereld. Zo zijn er al heel wat films geweest over het einde van de wereld. Maar de echte film, daarin leven wij zelf, die speelt zich af in ons dagelijks leven, als we maar geloven en kijken.

Jezus heeft voorgoed een einde gemaakt aan de oude religies waarin we God van alles de schuld kunnen geven. Jezus heeft een einde gemaakt aan de religies waarin we kunnen zeggen: “Daar kunnen wij niets aan doen, alles is Gods wil”, een einde aan de religie waarin God ver weg is. Want in Jezus is God mens geworden.

Altijd was God alleen maar daarboven, alleen maar almachtig, onkwetsbaar. God kon bovendien boos worden, jaloers zijn, God was altijd aan de buitenkant, God oordeelde en veroordeelde, God sloeg de vijanden, gaf voorspoed en tegenslag, God, eeuwig in het ontoegankelijk licht. Meer was er niet.

En nu vieren we al tweeduizend jaar: God is mens geworden. God, die oneindige, grote, almachtige, is een baby geworden. Kun je het kleiner, kwetsbaarder en afhankelijker voorstellen? Wat haalt God in zijn hoofd om dat te doen. Zo is het te begrijpen dat andere religies het geloof van de Christenen afwijzen, dit kan een mens zich toch niet voorstellen! Waarom zou God mens zijn geworden in zijn Zoon Jezus? Precies daarom, om een einde te maken aan religies en culturen en geloofshoudingen waarin we God eindeloos de schuld geven.

Want hoe ging dat in zijn werk? We hoorden dat God de Farao had overwonnen met tien plagen. We hoorden hoe God de zee had doen uiteen wijken zodat zijn volk naar de overkant kon en de achtervolgende soldaten verdronken. We hoorden hoe God van alles deed zodat zijn Volk de overwinning behaalde en hoe God strafte als ze het verkeerd deden of beloonde als ze het goed deden. Maar is dat nu onze toekomst? Daarin zijn de mensen toch niets anders dan ondergeschikten in een goddelijk systeem in plaats van vrije mensen in een verbond met God.

Als God mens wordt, verandert onze relatie met God totaal, compleet, alles gaat op zijn kop. God legt zijn macht in onze handen. Niet op de manier van de film Bruce allmighty, want dan is God nog steeds degene die de grote trucs doet. Nee, het gaat niet meer om de spectaculaire special effects van God, het gaat om ons.

God wordt mens, met de bedoeling dat wij kinderen van God worden. Jezus laat zien dat Gods liefde volledig in een mens kan wonen. De wonderen die Jezus deed, waren ook geen special effects van Gods Zoon zijn, maar tekenen van zijn mateloze zorg en liefde. Wij mensen hebben geen special effects meer nodig, geen goddelijke trucs. Kerstmis heeft maar één doel, dat Gods liefde eens en voor al onze harten vervult, zodat wij Gods kinderen zijn.

Weg met haat en nijd, weg met egoïsme, weg met eigenbelang in welke vorm dan ook. Weg met jacht naar luxe en bezit. Weg met jacht naar macht en genot, met jacht in welke vorm dan ook. De vrede op aarde begint in ons hart. God legt zichzelf eerst in handen van Maria, en dan in onze handen. God legt de wereld in onze handen, de redding van de wereld begint in ons hart, want God is mens geworden. De nieuwe tijd is al begonnen, het is Kerstmis, de hoogste tijd dat wij Gods kinderen worden, mensen met Gods liefde in ons hart. Amen.

Voorbede

Bidden wij tot onze vader in de hemel.

Bidden wij voor de Kerk, wereldwijd. Voor alle mensen die vanavond Kerstmis vieren en voor alle mensen van goede wil. Vragen we dat de vreugde van de geboorte van Christus iedereen kracht mag geven om verder te gaan op de goede weg, om vol te houden in moeilijke tijden. Laat ons bidden.

Bidden we voor de wereld, voor gebieden waar geen vrede heerst, waar ziekte zijn uitgebroken, voor landen met een onbetrouwbare op zichzelf gerichte regering. Dat Kerstmis hen hoop geeft en moed. Dat zij met Gods hulp nieuwe wegen vinden. Laat ons bidden.

Bidden we voor onze kerken hier in Wassenaar. Vragen we om een nieuwe spiritualiteit, een nieuw elan, nieuwe interesse in Christus en zijn Kerk, nieuwe inzet, nieuwe roepingen en nieuwe vrijwilligers. Laat ons bidden.

Bidden we voor onze gezinnen, dat het Kerstfeest de onderlinge band mag versterken en verdiepen. Dat deze dagen ook een echte ontmoeting mag zijn met God en elkaar. Dat het de huwelijksrelaties mag versterken omdat Gods liefde, mens geworden is. Laat ons bidden.

Back To Top