Ga naar hoofdinhoud

Hebt u Jezus lief? Bemint u Jezus?

Eucharistieviering 8 en 9 mei 2010, om 17.00, 19.00, 09.30 en 11.00 uur, in de parochies van De Goede Herder en de H. Jozef, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: C2010TMP06C

Lezingen

E.L.: Hand. 15, 1-2, 22-29
Ps.: 67 (66), 2-3, 5, 6, 8.
T.L.: Apok., 21, 10-14, 22-23
All.: Joh. 14, 23
Ev.: Joh. 14, 23-29

Homilie

Een nieuw gebod geef Ik u, jullie moeten elkaar liefhebben; zoals Ik jullie heb liefgehad. Daarover ging de preek in het vorige weekend. Vandaag gaat Jezus verder over de liefde en zegt Hij: “Als iemand Mij liefheeft, zal hij mijn Woord onderhouden.”

Daarom vandaag de vraag: Hebt u Jezus lief? Bemint u Jezus? Hier wordt het werkwoord agapao gebruikt, dat is de liefde die bereid is tot de dood, de martelaarsliefde, het is de liefde waarmee Jezus ons bemint, Jezus is bereid voor ons de dood in te gaan. Hebben wij die liefde in ons hart?

Jezus liefhebben, wat betekent dat? Het betekent in ieder geval dat als er een keuze op onze weg komt die in strijd is met Jezus’ woord, of zijn opdracht, dat wij blijven kiezen voor Christus.

Het lijkt erop dat de economische crisis nog niet over is. En we kunnen de vraag stellen hoe dat komt. Een paar gedachten komen dan bij mij op. Halverwege de vorige eeuw, kwam heel sterk de gedachte op dat we na het debacle van de Tweede Wereldoorlog, nu wel onze les geleerd hadden en dat we nu als volwassen mensen verstandig en evenwichtig zouden besturen.

Het is de tijd dat de menswetenschappen, psychologie en sociologie sterk opkomen, maar ook een vak als economie wordt steeds invloedrijker. Bovendien beïnvloeden deze disciplines elkaar sterk. Daarbij is de evolutietheorie steeds meer omarmd als de beste verklaring voor de ontwikkeling van het leven, maar ook voor de ontwikkeling van volken en landen.

Het lijkt erop dat we steeds meer zijn gaan denken dat de ontwikkeling van de maatschappij, door haar eigen krachten vanzelf verder komt, dat de eigen krachten van de evolutie met hulp van wetenschap en techniek vanzelf leidt tot een betere maatschappij.

Maar daarbij wordt vergeten dat elke mens opnieuw die hele weg moet afleggen, de weg van baby tot volwassene en dan nog een hele weg. Kennis, wijsheid, inzicht, ervaring en visie komen niet vanzelf. Wat zouden wij zijn, zonder onze ouders die ons de belangrijkste waarden en normen hebben meegegeven. Wat zou de wereld zijn zonder de waarden en normen die we hebben ontvangen door Christus, door zijn Evangelie en door zijn Kerk?

De zwakte van de moderne mens, is een oude zwakte, waarover het scheppingsverhaal ons al vertelt. Het is de zwakte waarin de mens denkt het zelf te kunnen, het beter te kunnen, het zonder God te redden en zonder God gelukkig te worden. Omdat enkelen die schijn hooghouden via media en reclame, trappen we steeds weer in die val, terwijl steeds opnieuw zichtbaar wordt dat het zonder God niet lukt.

De wereld wordt niet gered door techniek, niet door wetenschap, niet door medische vooruitgang, de wereld wordt gered door geloof in Christus, door hoop op Gods genade en vooral door waarachtige liefde.

Wat is de vooruitgang die de wereld biedt: meer van hetzelfde, meer electronica in je huis, meer gemak en meer luxe, meer diversiteiten op tafel, meer eten, dus ook grotere megastallen voor de vleesproductie, gigantische kippenfokkerijen, meer gecompiceerde olieproductie met alle risico’s en ga zo maar door.

Leef je gelukkiger in Amerika, als je alles kunt krijgen wat de wereld je aanbiedt, of in Afrika, als je daar goede ouders hebt, een dak boven je hoofd, in een eenvoudige omgeving, waarin je dankbaar bent voor een eenvoudige maaltijd, waarbij je God dankt en in vrede leeft?

“Als iemand Mij liefheeft, zal hij mijn Woord onderhouden, mijn Vader zal hem liefhebben en Wij zullen tot hem komen en verblijf bij hem nemen.” Dit is Jezus’ belofte. Daarin ligt onze redding. Eenvoudig doen wat Hij leert, zijn Woord vasthouden, zijn voorbeeld volgen. Niet zoeken naar geluk, maar met Hem meedoen, dan komt het geluk vanzelf.

De wereld kijkt naar ons, naar de Kerk, naar de gelovigen, of wij het anders doen dan de wereld. Met Gods hulp zal dat lukken. Amen.

Voorbede

Leggen wij al onze noden in Gods hand.

Bidden wij voor de Kerk over de hele wereld, dat alle gelovigen in geloof en hoop mogen groeien, maar vooral dat zij toenemen in liefde. Dat de kerk haar missionaire taak mag vervullen, zodat het Evangelie de harten van alle mensen op aarde mag bereiken. Laat ons bidden.

Bidden wij voor onze wereld die op veel terreinen in crisis is, dat de angst voor tegenslag mensen niet van elkaar afsluit. Vragen we om inzicht en wijsheid, dat de financiële nood niet afgewenteld wordt op de zwaksten, en dat hebberigheid de landen niet dieper in de crisis drukt. Laat ons bidden.

Bidden wij voor de oecumene, dat gelovigen uit vele stromingen het goede in elkaar herkennen en samenwerken, zodat zij samen God en de naaste liefhebben en dienen. Laat ons bidden.

Bidden we voor onze gezinnen, dat onze huizen plaatsen mogen zijn waar God thuis is, dat God onze harten vervult met zijn wijsheid en zijn liefde, dat de gezinnen plaatsen mogen zijn waar kinderen leren geloven, leren bidden en leren om God en elkaar te dienen. Laat ons bidden.

Intenties

Back To Top