Ga naar hoofdinhoud

De taal van de Heilige Geest is de Taal is van de Goddelijke Liefde. Wie liefheeft verdiept zich in de ander en blijft niet hangen bij wat we zelf vinden of willen of verwachten of eisen. De taal van de Goddelijke Liefde doet ons luisteren op een nieuwe manier.

In de parochie van de H. Augustinus, in de kerken van de H. Jozef (Wassenaar) en de H. Willibrord (Oegstgeest), weekeinde van 20 mei 2013, om 09.30 en 11.00 uur, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: C2013TMPHPI2C

Lezingen

EL.: Handelingen 19,1b-6a
Ps.: Ps. 104 (103), 1ab en 24, 27-28, 30-31
All.: Kom, heilige Geest, vervul het hart van uw gelovigen …
Ev.: Johannes 14,15-16. 23b-26

Homilie

Pinksteren. Gisteren hoorden we hoe de leerlingen begonnen te spreken in vreemde talen. Vandaag horen we hoe Paulus door het binnenland reist en in Éfese aankomt en dat niemand daar ooit heeft gehoord van de Heilige Geest. Ik vrees dat er in de binnenlanden van Nederland ook heel wat Christenen zijn die niet gehoord hebben van de Heilige Geest.

Dat veel mensen de Heilige Geest niet kennen, heeft ermee te maken dat zij die de Heilige Geest wel kennen, niet echt over Hem spreken. We hebben meer mensen nodig zoals Paulus, die spreken over Jezus, over de Vader en over de Heilige Geest.

Dat is ook het gevolg van de komst van de Heilige Geest met Pinksteren. Zoals ooit bij de toren van Babel de verdeeldheid had toegeslagen, vanwege de verkeerde geest die hen tot hoogmoed bracht, zo brengt de Heilige Geest met Pinksteren een nieuwe eenheid, op zo’n manier dat mensen elkaar verstaan als zijn spreken over Gods grote daden.

Op dat gebeuren wil ik vandaag verder ingaan. Daarbij moeten we niet alleen stilstaan bij het spreken van die vreemde talen, als Parten, Meden, mensen uit Mesopotamië et cetera hen verstaan. Wij hebben er misschien wat meer tijd voor nodig, maar met alle taalcursussen van nu is dat ook wel te doen. Ik vroeg me af of het taalverschil ook niet op een heel ander niveau geldt.

Laatst had ik een boekje in handen over de ‘Vijf talen van de liefde’ van Gary Chapman. Soms spreekt je wederhelft een taal die jij niet begrijpt. Als de éne huwelijkspartner zich uitdrukt in een ’taal’ die de ander niet verstaat, komt de liefde niet over. Elk mens heeft een liefdestaal.

Er zijn veel meer talen dan het getal van alle volkeren en taalgebieden. Er is een taal van het hart en een taal van het verstand, een taal van het doen en een taal van het luisteren. Maatschappelijk zijn er veel talen, de taal van de werker in de productie en de taal van de manager, de taal van de ambtenaar en de taal van de burger. Allemaal spreken we Nederlands, maar toch verstaan we elkaar dikwijls niet. Mannen en vrouwen die elkaar niet verstaan omdat ze een andere liefdestaal spreken. Collega’s die elkaar niet verstaan omdat ze met dezelfde woorden iets anders bedoelen. Er is zoveel taalverwarring, omdat er zoveel talen zijn. Dat zijn met name de talen die we niet zo in een gewone taalcursus kunnen leren.

In ons geloof is het niet anders. Toen Jezus de vissers riep, zei Hij: “Ik zal van jullie mensenvissers maken”. Hij vormt zijn leerlingen zo, dat ze hun vroeger kwaliteiten die ze gebruikten voor hun oude beroep, kunnen inzetten voor die andere visvangst.

Zo kan het ook gaan met de talen van de Heilige Geest, omdat de taal van de Heilige Geest ten diepste de Taal is van de Goddelijke Liefde. Wie liefheeft verdiept zich in de ander en blijft niet hangen bij wat we zelf vinden of willen of verwachten of eisen. De taal van de Goddelijke Liefde doet ons luisteren op een nieuwe manier, de Heilige Geest leert ons zijn taal, waardoor we de ander gaan verstaan en begrijpen.

Dit sluit aan bij waar ik gisteren over sprak. We beginnen met Jezus lief te hebben, zijn Woord en zijn geboden te onderhouden, dat is de basis waarop de Heilige Geest kan voortbouwen. Die liefde versterkt Hij, verbreedt Hij, die liefde laat Hij groeien, maakt Hij dieper. Ja de menselijke liefde vormt Hij gaandeweg om tot die Goddelijke liefde, waarmee we onszelf overstijgen en de naaste werkelijk kunnen beminnen.

Het is die liefde die ons aanzet de ander te willen verstaan en begrijpen. Dat is niet alleen nodig voor ons samenleven in huwelijk en gezin, in werk, school, vereniging of buurt. Het is ook nodig als wij het Evangelie willen verkondigen, doorgeven en uitdragen. Ook dan moeten we de ander zo leren kennen dat we zijn of haar taal verstaan en kunnen spreken, die andere taal, die je niet in een taalcursus leert, en die je alleen kunt leren als je de ander ziet met de ogen van Gods vaderlijke liefde.

Moge de Heilige Geest ons daarin te hulp komen. Amen.

Voorbede

Bidden wij vol geloof en verlangen dat de Heilige Geest ons de taal van Gods Liefde leert spreken in woord en daad.

Wij bidden voor alle mensen die geloven in Christus, dat zij tijd maken voor Jezus’ Woord en Gebod van Liefde. Vragen we dat wij allen door de Heilige Geest de taal van de naaste verstaan, opdat we de naaste Gods goedheid kunnen aanreiken. (Laat ons bidden.)

Wij bidden voor onze wereld. Vragen we dat de Heilige Geest ieder van ons aanraakt, begeestert en motiveert om ons in te verdiepen in de daden en de woorden van Jezus, opdat de Heilige Geest ook ons woorden geeft om in de taal van nu het Evangelie te verkondigen. (Laat ons bidden.)

Wij bidden voor ons bisdom en onze parochie. We vragen om innerlijke vrijheid en motivatie om meer tijd te kunnen maken voor geestelijke verdieping. We vragen dat de Heilige Geest ons helpt met zijn wijsheid en kracht, opdat wij meer en meer leven als kinderen van God. (Laat ons bidden.)

Wij bidden voor gezinnen en alleenstaanden, voor jong en oud; wij vragen om de Heilige Geest als een kracht tot gemeenschap, een kracht tot geduld en saamhorigheid, een kracht die ons in staat stelt tot grotere liefde, opdat wij elkaars taal verstaan en komen tot een nieuwe eenheid. (Laat ons bidden.)

Back To Top