Ga naar hoofdinhoud

“… Ik zend u als lammeren onder de wolven. …” Hoe voelt u zich, voelt u zich inderdaad als een lam; onschuldig, vriendelijk, altijd uitgaand van het goede in mensen, vertrouwvol, eerlijk en open, niet vals of agressief?

Eucharistieviering in de parochie van de H. Augustinus, in de kerken van de H. Willibrord (Oegstgeest) en de Sint Jozef te Wassenaar, weekeinde van 2 en 3 juli 2016, om 19.00, 09.30 en 11.00 uur, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Eucharistieviering beluisteren vanuit de H. Willibrord te Oegstgeest (MP3)

Preek beluisteren vanuit de H. Willibrord te Oegstgeest (MP3)

Preek: C2016DHJ14CAUFX

Lezingen

E.L: Jesaja 66, 10-14c
Psalm: 66 (65) 1-3a, 4-5, 6-7a, 16 en 20
T.L: Galaten 6, 14-18
All: Johannes 74, 6
EV: Lucas 10, 1-12. 17-20 (of 10, 1-9)

Homilie

“Heer, zelfs de duivels onderwerpen zich aan ons door uw naam.” Hoe zullen ze deze zin dit weekeinde beluisteren in België? De Rode Duivels hebben zich onderworpen aan De Rode Draak van Wales. Nu vind ik de rode draak ook niet zo’n inspirerend symbool, want deze staat voor de voortdurende oorlogen die in het verleden in Wales werden uitgevochten. Het is duidelijk dat de leerlingen met Jezus niet over voetbal spraken toen ze zeiden: “Heer, zelfs de duivels onderwerpen zich aan ons door uw naam.” Even daarvoor had Jezus hen uitgezonden en gezegd: “… Ik zend u als lammeren onder de wolven. …” Die zin trof me deze keer. Apostelen in de wereld, Christenen in de wereld als lammeren tussen de wolven. Het beeld is duidelijk; stuur een lam naar een roedel wolven en je weet dat het verslonden wordt. Is het dan zo erg in de wereld?

Wanneer we kijken naar het aantal vervolgde Christenen, dan is het inderdaad dramatisch in onze tijd. Op het internet publiceert Open Doors een ranglijst van 50 landen waar Christenvervolging aan de orde van de dag is. Zie je dat op de kaart, dan is het een lange rode strook van Afrika tot China.

Jan Ross, een Duitse redacteur bij “de Zeit” schreef dat het Christendom de meest vervolgde religie ter wereld is, waar niemand zich voor interesseert, omdat het het zelfhaat-cliché van het Avondland weerspreekt. Kardinaal Koch denkt hierop door en signaleert dat Christenen in de moderne cultuur steeds vaker als een Fremdkörper wordt gezien. Dat betekent dat Christenen niet passen bij de moderne samenleving en dus feitelijk sociaal ongewenst zijn.

“… Ik zend u als lammeren onder de wolven. …” Hoe voelt u zich, voelt u zich inderdaad als een lam; onschuldig, vriendelijk, altijd uitgaand van het goede in mensen, vertrouwvol, eerlijk en open, niet vals of agressief?

Laatst hoorde ik een oud profvoetballer spreken over zijn tijd in het jeugdelftal. De interviewer vroeg of zijn vader vaak langs de lijn stond. Hij reageerde dat hij ieder kind tegenwoordig gunt dat zijn ouders wegblijven langs de lijn, zodat het kind gewoon ongestoord kan spelen zonder de roepende en schreeuwende en zich met alles bemoeiende ouders. Een verrassende opmerking, omdat je spontaan denkt dat het positief is als ouders langs de lijn staan. Maar het lijkt hetzelfde als in het verkeer. Achter het stuur komt de rode draak of de rode duivel tot leven, en dat lijkt zo ook langs de lijn van de jeugdelftallen te zijn. Hoe gedragen wij onszelf, langs de lijn, achter het stuur? Waarschijnlijk zijn we ons amper bewust hoe anderen ons gedrag ervaren. Zijn wij lammeren tussen wolven, of huilen we met de wolven in het bos mee?

Terug naar die kaart van Open Doors. Een grote rode strook van Afrika tot China. Daarboven Europa en Rusland met bijna geen rood plekje. Is hier dan geen Christenvervolging. Lopen in Europa en Rusland geen wolven, of zijn de Christenen daar geen lammeren?

Het valt me op dat in de gebieden zoals Europa, waar geen of weinig Christenvervolging is, de kerken harder leeglopen en steeds minder mensen zich nog Christen noemen, alsof hier in het Rijke Westen een efficiëntere actie tegen het Christendom aan de gang is dan in de gebieden waar Christenen met geweld worden vervolgd. Is het misschien zo dat de rijkdom in de grote welvaartsgebieden mensen zo gevoelig maakt voor de heersende cultuur, dat ze afhankelijk worden en dat dat de angst om de welvaart te verliezen hen blokkeert om tegen de cultuur in te gaan? Rijkdom is verslavend, welvaart is verslavend en wie verslaafd is heeft op den duur geen weerstand meer tegen degene die aan die verslaving zijn geld verdient.

Horen we nog bij de lammeren waar Jezus over spreekt? Jezus stuurt zijn apostelen erop uit: “Neemt geen beurs mee, geen reiszak, geen schoeisel en groet niemand onderweg. In welk huis ge ook binnengaat, laat uw eerste woord zijn: ‘Vrede aan dit huis!’ Woont daar een vredelievend mens dan zal uw vrede op hem rusten …” Geen geld, geen koffer, geen besproken hotels. In hoeverre sluit deze boodschap nog aan bij ons moderne leven?

Rode Duivels hoeven we alleen te vrezen bij de voetbal, net als de Rode Draken. Maar hebzucht en geldzucht, egoïsme, individualisme, relativisme en nog veel meer moderne “ismen”, zijn de reële duivels, die niet zo herkenbaar zijn als wolven, maar die ons meer in de greep hebben dan we zelf willen.

De leerlingen komen terug bij Jezus, vol blijdschap, en zeggen: “Heer, zelfs de duivels onderwerpen zich aan ons door uw Naam.” Wie zich werkelijk met Jezus verbindt, wie Hem navolgt, zal steeds duidelijker gaan zien waar hij of zij zelf nog teveel wolf is en nog geen lam. En wie Jezus’ Woord opneemt en in de praktijk brengt zal ervaren dat hij of zij kracht krijgt om weerstand te bieden aan alle moderne duivels. Daarbij geldt voor ieder van ons die slotwoorden van Jezus vandaag: “Toch moet ge u niet verheugen over het feit dat de duivels aan u onderworpen zijn, maar verheugt u omdat uw namen staan opgetekend in de hemel.”

Wanneer de wolf in ons hart is overwonnen en het Lam in ons tot leven is gekomen, zal er een vreugde zijn omdat we werkelijk kinderen zijn van God, erfgenamen van Gods Koninkrijk. Amen.

Voorbede

Bidden wij tot God die ons roept om zijn kinderen te zijn.

Wij bidden om meer roepingen, om bereidheid tot navolging van Christus, wij bidden voor alle verkondigers van het Evangelie, dat allen eerst Christus navolgen als Lam, om zo werkelijk vredebrengers te worden. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor onze samenleving, dat er een nieuw bewustzijn wakker wordt waardoor de hele samenleving gaat inzien dat de weg van Christus, de weg van het Lam, de enige weg naar vrede is. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor onze parochie, dat we tijd nemen om met een kritisch oog naar onszelf en onze cultuur te kijken. Dat we naar het voorbeeld van paus Franciscus door eenvoud en soberheid het Evangelie in de praktijk brengen. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor gezinnen en alleenstaanden, voor echtparen, ouders, kinderen en kleinkinderen, dat er vrede mag heersen in de gezinnen, geen vrede door jaknikken naar de wereld, maar vrede in het hart, de vrede van Christus, het Lam Gods. (Laat ons [zingend] bidden):

Intenties

Back To Top