Ga naar hoofdinhoud

Is dat waar? Als het té goed gaat, vergeet je God dan, heb je dan genoeg aan jezelf, ga je dan zo op in deze materiële wereld dat geloof en kerk er vanzelf bij inschieten?

Eucharistieviering in de parochie van de H. Augustinus, in de kerken van de Moeder Gods te Voorschoten en De Goede Herder te Wassenaar (viering in het Nederlands en Frans), 25 december 2015, om 09.30 en 11.15 uur, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Deze preek is ook beschikbaar in het Frans.

Eucharistieviering beluisteren (MP3)

Preek beluisteren (MP3)

Preek: C2016KERSTDAG1CAUFX

Lezingen

E.L: Jesaja 52, 7-10
Psalm: 98 (97), 1, 2-3ab, 3cd-4, 5-6
T.L: Hebreeën 1, 1-6
All: Wij staan in het volle licht …
EV: Johannes (Joh. 1, 1-18 of 1-5. 9-14

Homilie

Wat zoeken wij met Kerstmis? Gezelligheid, feestelijkheid en saamhorigheid? Zoeken we vrede, vreugde en voorspoed? Of ligt alles voor het grijpen en hoeven we niet te zoeken? Zoeken we iets wat niet te koop is? In onze tijd is de vraag misschien eerder of we nog wel zoeken en willen zoeken. Waar zit ons diepste verlangen? Zoeken we God? En wat betekent dat, God zoeken? Zoek je dan Iemand of zoek je Iets? Zoek je een persoon of een kracht? Zoek je het buiten en boven of zoek je het dichtbij en binnen in je?

De evangelist Johannes zegt ons vandaag: Niemand heeft ooit God gezien; de Eniggeboren God die in de schoot van de Vader is, Hij heeft Hem doen kennen. Dat is duidelijk: “Niemand heeft ooit God gezien”. Dat is ook wat ik mensen hoor zeggen: “Je kunt God niet zien”. Nu zijn er in de Bijbel verhalen over mensen die God gezien hebben, maar lees je ze allemaal goed, dan is het toch niet het gewone zien, zoals wij elkaar hier zien. Dat geldt voor Mozes en de profeten; het geldt ook voor de apostelen. Ooit zei de apostel Filippus; “Heer, toon ons de Vader, dat is ons genoeg.” Waarop Jezus zei, “Ik ben al zo lang bij u en gij kent Mij nog niet…? Wie Mij ziet, ziet de Vader (Joh. 14, 8-9).”

Het is Kerstmis. Eeuwenlang hebben volken deze vragen gesteld: Wie is God? Waar is God? Wat wil God? Kan God mij helpen? Wij zitten hier in de kerk omdat we geloven, of op zijn minst open staan voor het geloof en met name voor de Boodschap van Christus. Mensen zeggen wel eens dat wij het hier in ons land té goed hebben. We hebben alles wat ons hart begeert. Ja, het wordt soms bedreigd door oorlogen of door een economische crisis, maar ondanks alles heeft het grootste deel van onze bevolking het hier zeer goed. Volgens sommigen gaat het dus té goed, want, zegt men, als het té goed gaat voel je je niet meer afhankelijk en word je te zelfverzekerd, je denkt alles zelf te weten, te snappen en te kunnen. Dan krijg je het gevoel dat de wereld, ja het heelal voor je open ligt. Zo kunnen mensen dromen, maar het merendeel van de mensheid droomt zo niet. We zien het aan de vluchtelingen in ons eigen land; die dromen van een bestaan in vrede, met werk en brood op de plank, met kansen om naar school te gaan en te kunnen sporten en spelen.

Terug naar de vraag: Is dat waar? Als het té goed gaat, vergeet je God dan, heb je dan genoeg aan jezelf, ga je dan zo op in deze materiële wereld dat geloof en kerk er vanzelf bij inschieten? Dikwijls lijkt het wel te kloppen, toch hebben we in de geschiedenis van de Kerk voorbeelden die iets anders laten zien. De heilige Franciscus bijvoorbeeld, die voor onze paus een groot voorbeeld is, had rijke ouders, maar het was hem niet genoeg. Hij ontdekte dat als Hij Christus navolgde, een nieuwe wereld voor hem openging, Hij ontdekte ook dat als hij de armoede en soberheid ging beminnen, hij vrij werd. Dat geldt ook voor Ignatius van Loyola, die uit een adelijk geslacht kwam en voor veel meer heiligen.

Het is inderdaad waar dat mensen zich zozeer kunnen verliezen in het materiële dat ze erin vast komen te zitten. Ja het is waar; als we het té goed hebben, kunnen we God vergeten, kunnen we zelfgenoegzaam worden en op ons zelf gericht. Maar het hoeft niet, daarvan zijn genoeg voorbeelden.

Helaas moet er dan vaak wel iets gebeuren, een crisis in je leven, een dip, relatieproblemen, economische crisis, onveiligheid, een dierbare verliezen; er moet vaak iets gebeuren waardoor je wakker geschud wordt. Dan maak je het moment mee dat al die heiligen hebben meegemaakt en waardoor zij een nieuwe keuze voor God en zijn Kerk maakten. Op dat moment begrepen ze hoe waar het is wat Johannes schreef: Niemand heeft ooit God gezien; de Eniggeboren God die in de schoot van de Vader is, Hij heeft Hem doen kennen.

Wat wij ons voorstellen over God, is God niet. Zelfs wat we lezen in het Oude Testament over Abraham en Mozes, over de profeten, zelfs dat is maar een tipje van de sluier, ook dat is God nog niet. Wij kunnen God niet zien, niet met onze ogen, niet met onze wetenschap, niet met ons verstand. Daarom zegt Johannes: Niemand heeft ooit God gezien; de Eniggeboren God die in de schoot van de Vader is, Hij heeft Hem doen kennen. Alleen Jezus doet ons God werkelijk kennen.

Maar willen wij God kennen? Of hebben we het hier inderdaad té goed? Is er al een crisis in ons leven geweest waardoor we hebben ingezien hoe relatief alles is en dat verlangen hebben gevoeld naar méér, naar God? Dan mag Kerstmis een feest zijn van zo’n nieuw begin. God heeft dat nieuwe begin gemaakt door Jezus. God weet dat wij Hem niet kunnen zien, daarom wordt Hij in Jezus zichtbaar. God weet dat we Hem niet kunnen snappen met ons verstand. Daarom kunnen we met Jezus God navolgen. God weet dat wij met onze oren Hem niet kunnen horen als Hij spreekt. Daarom kunnen we naar Hem luisteren als Hij spreekt in het Evangelie.

Het is Kerstmis, het Woord is vlees en Bloed geworden. Johannes de Doper heeft hem aangewezen. De apostelen zijn Hem gevolgd. De wereld heeft God leren kennen door zijn Zoon. Je hoeft niet meer te zoeken, je hoeft je niet meer af te vragen hoe is God, wie is God, waar is God? In Jezus is God tot ons gekomen, dat vieren we hier in elke Eucharistieviering. Ook nu komt Hij net zo dichtbij als toen op het allereerste kerstfeest; Emmanuel, God met ons. Amen.

Voorbede

Bidden wij vol vertrouwen tot God, onze barmhartige Vader.

Wij bidden voor alle gelovigen op aarde en alle mensen van goede wil, dat zij durven geloven in God zoals Hij zich openbaart in Christus. Dat zij zich aan zijn woord en voorbeeld durven toevertrouwen, dat zij leerling durven zijn en Hem navolgen. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor mensen die Kerstmis vieren in oorlogsgebieden of als vluchteling. Bidden we dat zij Gods nabijheid mogen ervaren, dat zij in hun geloof troost en kracht vinden, dat het feest van Kerstmis hen uitzicht biedt op een nieuwe toekomst. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor onze parochie, vragen we om dankbaarheid, dat God ons in Christus zo nabij is gekomen. Bidden we om een houding van verwondering, dat we God mogen zien in zoveel omstandigheden, bidden we om geloof, dat we in Christus God zien, horen en navolgen. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor gezinnen en alleenstaanden, voor echtparen, ouders, kinderen en kleinkinderen, dat de vreugde van Kerstmis hun geloof versterkt, dat allen bereid zijn de gezelligheid en de saamhorigheid met hen te delen die het minder hebben. (Laat ons [zingend] bidden):

Intenties

Back To Top