Ga naar hoofdinhoud

Jezus geeft zijn leven zelfs voor zijn vijanden. Om die alles overtreffende liefde nooit te vergeten, gedenken we Jezus’ lijden en dood. Want het lijden in de wereld is niet voorbij. Zijn lijden gaat door in deze tijd en daarvoor mogen wij de ogen niet sluiten.

Eucharistieviering in de parochie van de H. Augustinus, in de kerk van de H. Joannes de Doper (Katwijk), de Sint Jozef (Wassenaar) en de H. Laurentius (Voorschoten), weekeinde van 19 en 20 maart 2016, om 19.00 uur, 09.30 en 11.00 uur, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: C2016QDR06C

Lezingen

EV: Lucas 19, 28-40
E.L: Jesaja 50, 4-7
Psalm: 22 (21), 8-9, 17-18a, 19-20, 23-24
T.L: Filippenzen 2, 6-11
Vers: Filippenzen 2, 8-9
EV: Lucas 22, 14-71 + 23, 1-56

Homilie

Waarom herdenken wij het lijden van Christus? Deze zondag en straks nog uitvoerig op Goede Vrijdag? Waarom niet alleen de vreugde van Pasen en Pinksteren vieren, dat lijden van Christus is toch voorbij? Waarom steeds terugkeren naar die ene vrijdag, waarop Hij door een gemanipuleerde rechtszitting werd veroordeeld en gekruisigd?

Toen Marcus het Evangelie op papier ging zetten, was er één gebeurtenis waar hij meer aandacht aan gaf dan aan alle andere gebeurtenissen. Alle wonderen en woorden van Jezus zijn steeds redelijk korte momenten. Maar het Laatste Avondmaal, zijn gevangenname, veroordeling, kruisweg, dood en graflegging, dat beschrijft de evangelis uitgebreid. Waarom?

Toen Jezus zijn Laatste Avondmaal vierde met zijn leerlingen, zei Hij: Blijft dit doen tot gedachtenis aan Mij. Waarom?

Het doet ons denken aan de opdracht die God aan Mozes gaf bij het avondmaal van lam, voor de uittocht uit Egypte. Het is de tekst die we op Witte Donderdag gaan horen: “Deze dag moet gij tot een gedenkdag maken, ge moet hem vieren als een feest ter ere van de Heer. Van geslacht tot geslacht moet ge hem als een eeuwige instelling vieren.” Waarom mogen de Israëlieten dit niet vergeten? Waarom moeten wij steeds opnieuw dit gebeuren rond het lijden en sterven van Jezus gedenken?

U kunt het zien als vier mei en vijf mei, als dodenherdenking en bevrijdingsdag, er zijn talloze dagen wereldwijd, waarop we gedenken wat het anderen heeft gekost om ons de vrijheid te geven.

Wat heeft het Jezus gekost om ons een nieuwe weg te wijzen? Wat heeft Hij moeten verduren, dragen en verdragen? Wat had Hij ervoor over om de gevangenschap van het Joodse Volk en de nog grotere gevangenschap van de heidenvolken, open te breken tot een nieuwe vrijheid?

Dit had Hij ervoor over: Verraden worden, verloochend door vrienden, vernederd, vals beschuldigd, geslagen, gegeseld, veroordeeld, behandeld als een misdadiger, tot de dood aan het kruis. Daarom hebben we hier in de kerk de kruiswegstaties, daarom lezen we het lijdensverhaal zowel op Palm- of Passiezondag en ook op Goede Vrijdag. Daarom gedenken we dit elke Eucharistieviering en spreken we het op zondag uit in onze geloofsbelijdenis.

Geen groter liefde kan iemand hebben dan deze, dat hij zijn leven geeft voor zijn vrienden. Jezus geeft zijn leven zelfs voor zijn vijanden. Om die alles overtreffende liefde nooit te vergeten, gedenken we Jezus’ lijden en dood. Want het lijden in de wereld is niet voorbij. Zijn lijden gaat door in deze tijd en daarvoor mogen wij de ogen niet sluiten. Bovendien kunnen ook wijzelf dan kracht vinden als het lijden ons treft. Dan weten we en mogen we ervaren dat Hij met ons verbonden is, dat Hij ons lijden heeft gedeeld. Dan weten we, dat als wij bereid zijn ons lijden te dragen, wij ook zullen delen in zijn overwinning. Daarom zullen we deze verhalen blijven lezen en voorlezen, jaar in, jaar uit, tot de voleinding van de tijd. Amen.

Voorbede

Bidden wij tot de Barmhartige Vader.

Wij bidden voor alle mensen die deze dagen het lijden van Christus overwegen, dat zij steeds duidelijker mogen zien waar kwaad en zonden toe leiden, dat zij mogen groeien in liefde voor Christus, dat zij bereid zijn het eigen lijden en dat van anderen te dragen. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor alle mensen in deze wereld die lijden onder vervolging, geweld, hongersnood en oorlog; wij bidden ook voor mensen die lijden door ziekte, eenzaamheid of uitsluiting, dat zij zich verbonden mogen weten met de lijdende Christus, om ook met Hem weer op te staan. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor onze parochiegemeenschap, dat wij allen mogen groeien in geloof en verbondenheid met God en elkaar, om een diaconale houding, waarin barmhartigheid en naastenliefde voorop staan. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor gezinnen en alleenstaanden, voor echtparen, ouders, kinderen en kleinkinderen, om een oprecht Christelijke houding bij lijden en tegenslag, dat de navolging van Christus in de gezinnen mag beginnen. (Laat ons [zingend] bidden):

Intenties

Back To Top