Skip to content

Op deze vijfde zondag van Pasen, roept Jezus ons op tot het belangrijkste in ons bestaan, het enige dat onze wereld kan redden; de liefde.

Eucharistieviering in de parochies van de federatie H. Laurentius (RRM), in de kerk van de H. Liduina (Hillegersberg) en de HH. Laurentius en Elisabeth (Kathedraal), zondag 18 mei, om 09.30 en 11.00 uur, door plebaan Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: C2025TMP05C

Lezingen

E.L: Handelingen der Apostelen 14, 21-27
Psalm: 145 (144) 8-9, 10-11, 12-13ab
T.L: Apokalyps 21, 1-5a
Vers: Johannes 73, 34
EV: Johannes 13, 31-33a. 34-35

Homilie

Afgelopen vrijdag hield pater dominicaan Richard Steenvoorde, zijn inaugurale rede in de aula van de Erasmus universiteit hier in Rotterdam. Het thema was “Vriendschap als wereldbeeld”. U begrijpt dat ik die rede niet ga herhalen. Hij is na te luisteren en te zien via het internet.

Natuurlijk wees hij naar het Evangelie waarin Jezus zegt: “Ik noem u geen dienaars meer, want de dienaar weet niet wat zijn heer doet, maar u heb Ik vrienden genoemd, want Ik heb u alles meegedeeld wat Ik van de Vader heb gehoord” (Johannes 15, 15). Vrienden van de Heer, vriendschap met de Heer. daar gaat het om. Even daarvoor zegt Jezus in hoofdstuk 15: “Geen groter liefde kan iemand hebben dan deze, dat hij zijn leven geeft voor zijn vrienden” (Johannes 15, 13). Dat is een liefde die in staat is zijn leven te geven.

Vriendschap is een vrucht van de liefde. Zonder liefde zou vriendschap geen vriendschap zijn, dan wordt vriendschap berekenend, iets waar je voordeel uit haalt. Echte vriendschap laat ons zien waar de liefde van Christus toe leidt, die is belangeloos, vertrouwvol en ongecompliceerd.

De brug van die lezing van vrijdag over vriendschap naar nu, naar het Evangelie van deze zondag is snel gemaakt. Vandaag zegt Jezus in Johannes hoofdstuk 13: “Een nieuw gebod geef Ik u: gij moet elkaar liefhebben; zoals Ik u heb liefgehad, zo moet ook gij elkaar liefhebben” (Johannes 13, 34).

In de tweede lezing schetst Johannes ons in zijn visioen een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. De heilige stad, het nieuwe Jeruzalem daalt uit de hemel neer. Wat is die nieuwe hemel en die nieuwe aarde anders dan de schepping die wordt voltooid door het gebod van de liefde. Wat is dat nieuwe Jeruzalem anders dan Gods woning bij ons, omdat Gods liefde onze harten vervult, Gods liefde die alles nieuw maakt.

Hoe anders is het huidige Jeruzalem, met een Knesset die geen ander beleid kan bedenken dan niets ontziende verwoesting, waarbij mensenlevens niet tellen. Hoever is dat verwijderd van het nieuwe Jeruzalem dat van God uit de hemel neerdaalt.
Voor deze wereld bestaat geen andere genezing dan alleen de liefde van Christus. Een wereld die leunt op persoonlijk voordeel eindigt in het recht van de sterkste. Een wereld waarin andersom de sterkere uit liefde de zwakkere draagt, zo’n wereld heeft toekomst. Een wereld waarin haat en tweedracht als middel wordt ingezet om eigenbelang te verdedigen, eindigt in een volgende wereldoorlog. Een wereld waarin andersom de liefde voor de ander de tweedracht overwint, zo’n wereld komt tot eenheid.

Waar zit dan het probleem? Dit weet toch iedereen! Hoe komt het dan dat het niet lukt? Hoe komt het dat we na de Tweede Wereldoorlog met grootse plannen voor een verenigd Europa, met samenwerking op basis van gelijkheid en de inzet om wederzijdse belangen niet schaden, hoe komt het dat we na 80 jaar de onrust, verdeeldheid en dreiging alleen maar zien toenemen? Het heeft er alles mee te maken dat we gaandeweg steeds meer gekozen hebben voor een commerciële cultuur; een samenleving waarin de vrije markt zelfs het politieke landschap bepaalt.

Het Vrije Westen en in het kielzog de hele wereld waar deze mentaliteit overheen walst, heeft Christus, de idealen van Christus, de liefde van Christus, maar ook het lijden van Christus en zijn verlossing in de uitverkoop gezet als een oude overtollige inboedel en ingewisseld voor een commercieel wereldbeeld. Het resultaat zien we in het heden.

Toen Jezus in de openbaarheid trad, terug uit de woestijn, trad Hij op met deze tekst: “Bekeert u en gelooft in het Evangelie” (Marcus 1, 15). Bekeren, dat is nodig voor ieder van ons, elke dag opnieuw. Bekeren, omkeren, anders denken, omgekeerd denken, met Jezus meedenken, met God meedenken. Dat is denken vanuit de liefde, leven vanuit de liefde, werken vanuit de liefde.

De Kerk, wij, de wereldkerk, Paus Leo en ook de kathedraal hier in Rotterdam, ieder vandaag nu hier, maar ook thuis, op het werk, op school, in het ziekenhuis, bij de sport; wij allen hebben hierin een belangrijke taak. Dat bedoelt Jezus als Hij zegt: “Jullie zijn het zout der aarde. … Jullie zijn het licht der wereld … Jullie licht moet stralen voor het oog van de mensen, opdat zij uw goede werken zien en uw Vader verheerlijken die in de hemel is.” (Matteüs 5, 13-14a.16).

Dat mensen, dat de wereld ons goede werken ziet doen. Goede werken zijn werken uit liefde, daden die ons iets kosten, moeite, inspanning, geduld, ja zelfs lijden zoals Jezus. Hij zegt dat als mensen ons, de Kerk die werken uit liefde zien doen, zij God zullen gaan prijzen. Dat getuigt van een oervertrouwen van Jezus. Durven geloven dat die eenvoudige weg, in alles de liefde bewaren, werkelijk heil brengt, eerst voor anderen, maar veel dieper meteen ook voor onszelf, want zo groeit Christus in ons, zo groeit zijn liefde in ons en … God is liefde.

Kun je zo de wereld genezen? Dat lukt niet als we zelf gevangen blijven in die commerciële bubble. Met Gods hulp moeten we daaruit ontsnappen, om met Christus vrij te worden en goed te doen, uit Gods liefde. Amen. Alleluia.

Voorbede

Christus toont ons het liefdevolle gelaat van de Vader. Hij spoort ons aan om te bidden tot onze Vader in de hemel:

Wij bidden voor de Kerk, voor paus Leo, om zegen over zijn pontificaat, dat de Heilige Geest de harten opent voor Gods barmhartige liefde. Wij bidden voor alle christenen, dat zij met Gods kracht het gebod van de liefde in hun leven waar maken. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor onze wereld, dat de liefde bevrijd mag worden van commercie, mediabelang en ideologie, dat het voorbeeld van Jezus maatgevend mag zijn voor wat mensen onder liefde verstaan. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor onze parochie, dat wij werken aan een liefdevolle geloofsgemeenschap, waarin we ervaren dat we door God geliefd zijn; dat we die liefde doorgeven in oprechte vriendschap en zorg voor elkaar. (Laat ons [zingend] bidden):

Wij bidden voor gezinnen; voor alleenstaanden en echtparen, voor ouders en grootouders, kinderen en kleinkinderen, dat Gods liefde ons helpt om eigenbelang te overwinnen, dat de Heilige Geest groot en klein leert om Jezus na te volgen. (Laat ons [zingend] bidden):

Intenties

Back To Top