Ga naar hoofdinhoud

Bid jij wel eens? Vast wel. Maar wat is dat nu eigenlijk bidden? Hoe doe je dat bidden? En wat leert Jezus ons over bidden? Daar gaan we het vandaag over hebben.

Wat is bidden?

Wat is dat nu eigenlijk bidden? Hoe zou je dat aan iemand uitleggen die nog nooit heeft gebeden?
(…)

Inderdaad, bidden is samenzijn met God. Bij God zijn. Bidden is praten met God en ook luisteren naar God. Proberen te verstaan wat Hij in je hart zegt. Bidden kan ook zijn dat je stil bent en dat je wel weet dat God bij je is. Als je vaak bidt ga je God steeds beter leren kennen. Dat zal je gelukkig maken en het wordt dan ook steeds makkelijker om het goede te doen.

Bidden is dus niet alleen dingen zeggen tegen God of dingen vragen, maar ook luisteren naar God…alleen…

Hoe weet je dan of God wat tegen je zegt? Hoe weet je het verschil tussen wat God tegen je zegt en je eigen gedachten? Heb jij een idee?
(…)

Soms is het makkelijk. Er zijn veel gedachten waarvan je meteen weet: “die komen niet van God”. Bijvoorbeeld een beetje egoïstische gedachten, dingen alleen maar voor jezelf of flauwe gedachten, flauw tegen een ander. Van dat soort gedachten weet je: “Nee, die komen niet van God maar van mezelf”. Soms is het moeilijker. Bijvoorbeeld als je twee goede gedachten hebt en je denkt: “Ja die kan ik allebei doen, maar wat zou God nou willen?” Een hulpmiddel om erachter te komen wat God nu van je wil is kijken bij welke gedachte je vrede in je hart voelt, vrede van binnen. Stel, je hebt bij de ene gedachte veel vrede van binnen. Je denkt: “Ja, ik voel me nu heel goed bij God”. En bij de andere gedachte blijf je wat onrustig. Dan kan je beter voor de gedachte kiezen waarbij je vrede hebt in je hart. Vrede in je hart is een goed hulpmiddel. Want God geeft vaak vrede in je hart als je voor het goede kiest.

Wat zegt Jezus ons over bidden?

In de bijbel staat een verhaal waarin Jezus zijn leerlingen les geeft over bidden. We gaan dat zo samen lezen. Als je goed oplet zal je horen dat Jezus praat over ‘zoeken’ en ‘vinden’, over ‘vragen’ en over ‘krijgen’.

Ben jij wel een iets kwijt? Wat doe je dan?
(…)

Dan ga je natuurlijk zoeken. Meestal vind je het dan ook wel. En wanneer je iets nodig hebt, dan vraag je het aan pappa en mamma.

God is onze Vader in de hemel. Hij wil ons ook helpen. Je mag altijd aan God vragen of hij je helpt. Luister maar naar hoe Jezus het ons uitlegt.

Evangelie
Lucas 11,5-13

Jezus zegt: Stel je hebt een vriend. Je gaat midden in de nacht naar hem toe en je vraagt hem: “Vriend, mag ik drie broden van je lenen? Er is net een andere vriend bij mij thuis op bezoek gekomen. En die vriend heeft een lange reis gemaakt en hij heeft honger. Maar ik heb niks in huis om hem te eten te geven.”

Wat zou je vriend bij wie je midden in de nacht aanklopt dan antwoorden denk je?

Zal hij zeggen: “Val me niet lastig; de deur is al op slot, we liggen in bed en de kinderen slapen al; ik kan niet opstaan om het je te geven”?

Nee. Je vriend zal uit bed komen en je alles geven wat je nodig hebt. Gewoon omdat hij je vriend is. En anders omdat je zo onbescheiden ’s nachts aanklopt en aandringt.

Na dit voorbeeld zegt Jezus tegen zijn leerlingen: Dit weten jullie wel: als je iets wilt krijgen, dan moet je erom vragen. Als je iets wilt vinden dan moet je ernaar zoeken. En als je wilt dat iemand opendoet, dan moet je aankloppen. Iemand die vraagt, die krijgt. Iemand die zoekt, die vindt. En voor wie klopt wordt open gedaan.

Er is toch geen vader die aan zijn zoon een steen geeft, als die zoon om brood vraagt? Of een slang als hij om vis vraagt? Of een schorpioen als hij om een ei vraagt?

Mensen geven goede dingen aan hun kinderen. Zelfs als ze ook wel eens verkeerde dingen doen. God de Vader in de hemel doet alleen maar goede dingen. Dus je begrijpt dat Hij zeker het goede geeft als zijn kinderen Hem daarom vragen.

Wij zijn kinderen van God. Jezus leert ons dat God ons het goede wil geven. Hij leert ons ook dat we daarvoor wel moeten bidden. We moeten het Hem vragen. Als we Hem vragen dan zal Hij het ons geven. Soms op een andere manier dan wij van te voren denken.

Mag je alles aan God vragen en geeft Hij alles wat je vraagt?

(…)
Ja, je mag alles aan God vragen. Zal God je ook alles geven wat je vraagt?
Geven pappa en mamma alles wat je vraagt? (…)
Nee he? Waarom niet? (…)
Ze geven het niet als iets niet goed voor je is. Stel je voor dat je vanaf nu alleen nog maar de hele dag snoep wilt eten. Dat gaan pappa en mamma natuurlijk echt niet doen, want dat is niet goed voor je. God geeft ook niet als het niet goed is. Daarom is het ook het beste als je bij het bidden het zinnetje gebruikt dat Jezus zelf gebruikte als hij tot de Vader bad: “Maar niet mijn wil maar Uw wil geschiede”. Dat betekent dat je vraagt dat alleen de dingen gebeuren die God wil. Dan is het goed voor jou en voor alle anderen.

Hoe doe je dat bidden?

Wat weet jij al over hoe je kan bidden? Hoe doe je dat zelf? Hoe doet mamma of pappa dat? Hoe doen jullie het samen?
(…)

Wanneer je gaat bidden begin dan met het kruisteken. Je zegt zacht of hardop:
‘In de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest. Amen.’
Terwijl je dat zegt, maak je rustig het kruisteken. Na afloop van het gebed doe je hetzelfde.

Voordat je begint met bidden is het goed om het even stil te laten worden. Zet je mobiele telefoon, de radio, de TV of je MP3 speler maar uit. En als je samen met anderen bidt is het goed als iedereen even stil wordt. Dat helpt om echt aan God te denken.

Je kan in je eigen woorden bidden of een bestaand gebed gebruiken. Wisten jullie dat Jezus ons zelf een gebed heeft geleerd?

Heb jij een idee welk gebed dat zou kunnen zijn?
(…)

Het Onze Vader

Inderdaad het ‘Onze Vader’. Dit is het belangrijkste en mooiste gebed dat we in de Kerk hebben. Als je wilt kan je het elke dag bidden, bijvoorbeeld bij het eten of voordat je gaat slapen. Je kent het vast wel. Maar wist je ook dat het uit twee delen bestaat?

Het eerste deel:
Onze Vader Die in de Hemel zijt,
Uw Naam worde geheiligd;
Uw Rijk kome;
Uw wil geschiede op aarde zoals in de Hemel.

In het eerste deel vragen we dingen voor God de Vader. We vragen dat de mensen eerbiedig omgaan met Gods naam, dus dat ze niet vloeken of slecht praten over God.

We bidden ook dat Gods koninkrijk van liefde en vrede mag komen. Dat zal zijn wanneer alle mensen goed doen, zoals God het wil.

En het tweede deel:
Geef ons heden ons dagelijks brood;
en vergeef ons onze schuld,
zoals ook wij aan anderen hun schuld vergeven
en leid ons niet in bekoring,
maar verlos ons van het kwade.

In dit deel, vragen we wat we zelf nodig hebben: brood om te eten, vergeving van fouten en dat God ons helpt om geen verkeerde dingen te kiezen.

En heb je ook gehoord dat we bidden: “vergeef ons onze schuld, zoals ook wij aan anderen hun schuld vergeven”? Dat betekent dat als we willen dat God onze fouten vergeeft wij ook andere mensen hun fouten moeten vergeven en niet boos moeten blijven op mensen.

Schietgebedjes

Tot slot nog een grapje over bidden:

Er komt een kindje bij een priester en die vraagt: mag je spelen onder het bidden? De priester antwoordt: “nee dat mag niet, maar je mag welk bidden onder het spelen”.

Snap je hem? Daar moet je vast even over nadenken. Dat is niet erg, maar onthoudt nu maar dit: Je kan altijd en overal even met God praten of iets tegen hem zeggen, op school, onder de douche, bij het buitenspelen …

Weet jij nog meer plaatsen waar je kan bidden?
(…)

Tussendoor even bidden, noemen we schietgebedjes.

September 2012, MdM

Back To Top