Ga naar hoofdinhoud

Een stem roept ons toe: ‘Maak de weg voor de Heer gereed.’ Die stem roept ons naar Gods huis, naar de maaltijd van de Heer. Die stem roept ons samen als kinderen van Gods gezin, Gods Kerk.

Eucharistieviering 13 en 14 december 2008, 17.00, 19.00, 09.30 en 11.00 uur, in de parochiekerk van De Goede Herder, de H. Jozef, de H. Willibrord en De Goede Herder, door pastoor Michel Hagen. A.M.D.G. – I.H.S.

Preek: B2009ADV03B

Lezingen

E.L:   Jes. 61, 1-2a 10-11
Kant: Lc. 1, 46-48. 49-50, 53-54
T.L:   1. Tess. 5, 16-24
All:   Jes. 61, 1 (Lc. 4, 18)
EV:   Joh. 1, 6-8. 19-28

Homilie

Zoals de aarde haar vruchten voortbrengt, en zoals een tuin het zaad laat rijpen, zo laat de Heer de gerechtigheid ontluiken en zijn glorie voor het oog van de volken. Een voorzegging, een belofte van Jesaja. ‘De Geest van de Heer rust op mij,’ zegt hij. De Kerk herinnert ons aan deze belofte, nu in de Advent, met het oog op Jezus’ geboortefeest. Zoals een tuin het zaad laat ontkiemen, zo verborgen groeit het nieuwe dat God geeft.

‘Ik wil jubelen en juichen in de Heer,’ Jesaja heeft een vreugdeboodschap, dezelfde vreugde waartoe Paulus ons oproept; hij zegt: ‘Wees altijd blij. Dank God voor alles. God is getrouw; Hij zal zijn Woord gestand doen.’

De vreugde van de Advent, wat is dat voor vreugde. Kan je in deze tijd wel blij zijn? De nieuwsberichten staan vol van de onheilstijdingen, en dan heb ik het alleen maar over de economie. En er zijn nog genoeg andere zaken die mijn hart bezwaren, jaar in jaar uit. Laatst kreeg ik weer wat cijfers onder ogen over doodsoorzaken in onze tijd. We kennen allemaal de statistieken over de gevaren voor de gezondheid. De eerste doodsoorzaak is hart- en vaatziekten, per jaar 43.000. Op de tweede plaats komt kanker met 40.000. En op de derde plaats van de doodsoorzaak komt abortus met 33000. Alleen horen we dat cijfer nooit in dat rijtje.

Er is heel veel waar we zorgen over kunnen maken. Vervolgingen van Christenen wereldwijd. Maar ook tendensen in de cultuur die negatief werken in karaktervorming en leefstijl. Maar het gevaar bestaat dat het negatieve nieuws, dat natuurlijk ook de realiteit is, ons in de greep krijgt. Zoals het in het verleden regelmatig Israël in de greep kreeg. Alle uitzicht verdwijnt dan, alle hoop vervliegt, alle verwachting wordt de kop ingedrukt. En dan zegt Jesaja: ‘Ik wil jubelen en juichen in de Heer.’ En Paulus zegt: ‘Wees altijd blij. Dank God voor alles. God is getrouw; Hij zal zijn Woord gestand doen.’

Hoe kan dat? Ik moet denken aan de tijden van ballingschap in Israël, dat is meerdere keren voorgekomen. Zo is er ook het verhaal van Nehemia die de neergang in zijn tijd beziet en bedroefd is en in zijn gebed tot God zijn diepe klacht uitspreekt. Nehemia beschrijft hij hoe zij een begin maakten met de herbouw van de muren. Iedereen lacht ze uit en werkt ze tegen, het wordt zelfs gevaarlijk. De helft van de mannen houdt gewapend de wacht, de andere helft werkt door. Maar ze slagen en danken God.

In de Advent klinkt deze Blijde Boodschap midden in onze wereld. En we kunnen kiezen. We kunnen ons laten ontmoedigen, waar begin je aan, vergeefse moeite, kansloze poging, of we laten die woorden van Jesaja en van Paulus in ons doordringen en al bedrukt en bedroeft de werkelijkheid ons, er is een vreugde die niemand ons kan ontnemen.

Dat is ook de houding van Johannes de Doper in het Evangelie. Wat nu, als Johannes had gedacht, het wordt toch niets, de mensen willen zich niet bekeren, onbegonnen werk. Dan was hij niet naar de woestijn getrokken en had hij daar niet gepreekt en opgeroepen tot een doopsel van bekering.

Maar Johannes heeft het wel gedaan, hij is wel gegaan. Met al zijn strengheid, ascese en oproepen tot boete en bekering, zegt Hij: ‘Onder u staat Hij die gij niet kent.’ net als die tuin waarin het nieuwe leven ontkiemt, zo verborgen als in het begin in de schoot van Maria, zo verborgen is God reeds aanwezig. Jesaja ziet het, hij speurt naar dat verborgen begin en kijkt uit naar de lente. Dan zal iedereen zien dat het akkerland groen wordt, dat wat onder de grond reeds was begonnen, wordt dan zichtbaar.

In deze advent leven we uit die vreugde, niet een vreugde van de oogst, waarbij je denkt aan uitrusten en genieten van de opbrengst van het land. In deze advent gaat het om vreugde in het vooruitkijken, er is nog veel werk te doen, maar God schept een nieuw begin. Alleen Hij bepaalt de seizoenen van de de wereld en de Kerk. Alleen Hij geeft het leven in de harten van de mensen. Tegenstanders of niet, ongunstige tijden of niet, problemen of niet, er is werk aan de winkel en Hij zal onze inspanningen voor zijn Rijk zegenen, zoals ooit bij Nehemia en in de tijd van Johannes de Doper.

Wat voor ons van belang is, dat wij de kern van die Blijde Boodschap beseffen. Die kern is Christus. Midden onder u staat Hij die gij niet kent. Hij is verborgen in ons midden. Door ons geloof mogen we Hem gaan zien, Hem herkennen, met hem meewerken en leven in de vreugde van zijn aanwezigheid. Amen.

Voorbede

Bidden wij dat de heilige Geest ons de ware wijsheid geeft.

Bidden wij voor de Kerk in onze tijd. Vragen wij om een blijde en dankbare houding, om een hoopvolle en verwachtingsvolle blik naar de toekomst. Dat we geloof hechten aan de eeuwige Belofte van Gods Goede Nieuws. Laat ons bidden.

Bidden we voor de samenleving hier in Wassenaar en daarbuiten. Vragen we dat de economische teruggang mensen aan het denken zet en dat ze in momenten van bezinning zich de woorden van Jezus mogen herinneren. Laat ons bidden.

Bidden we voor onze catechese, onze diaconie en gemeenschapsopbouw, dat we een nieuwe taal leren om mensen te bereiken, dat we opnieuw stem geven aan Gods oproep, zoals Johannes de Doper heeft voorgedaan. Laat ons bidden.

Bidden we voor onze gezinnen, om een blij geloof, met ook een heldere blik voor wat verkeerd is in onze tijd, maar vooral met een groot vertrouwen dat God ons helpt om mee te bouwen aan zijn koninkrijk. Laat ons bidden.

Back To Top