Ga naar hoofdinhoud

Hebt u wel eens gedacht waarom ons jaar twaalf maanden telt. Heeft dat met de twaalf apostelen te maken of met de maancycli? Gebruikt u ook de knokkels van uw hand om de maanden te berekenen; 31, 28(29), 31, 30 etc? Hebt u wel eens gedacht dat het werken met die wisselende maanden en wisselende data ook onhandig is als je wilt plannen? Het leek mij een uitdaging een kalender te ontwerpen waar deze nadelen worden opgelost; dat is de Hagen Dertienmaandenkalender. Alleen de maand juli telt in mijn kalender 29 dagen en in een schrikkeljaar 30 dagen (dat biedt in een schrikkeljaar nog een extra dagje vakantie, of werkt het zo niet? ;-). Al de andere maanden tellen 28 dagen. Daardoor zijn alle maanden van juli tot juli identiek. Valt de eerste dag van augustus 2014 op een donderdag, dan geldt dat voor alle maanden tot en met juni 2015. Het betekent wel dat er een dertiende maand volgt na december, dat is de maand Virgen (maagd). Daarmee bedoel ik niet het sterenbeeld maar de maagd Maria. Met het grootste deel van de Adventtijd en de geboorte van Jezus in die maand, is dat een klein eerbetoon aan de moeder van Jezus.

Serieus en met een knipoog; dat is de Hagen Dertienmaandenkalender. Want u hebt misschien ook wel meegemaakt dat u een keer een datum van februari in maart plaatste of andersom, omdat het niet opviel. Want de dagen in maart lopen vaak synchroon met die in februari. Het is zoiets als de verkeerde straat inslaan in een wijk waar alle straten hetzelfde lijken. Toch is er iets voor te zeggen om de kalender te vereenvoudigen en de historisch gegroeide variaties recht te trekken. Dan kan misschien meteen Pasen op een vaste dag gevierd worden, bijvoorbeeld op de eerste zondag vanaf 3 mei (3 t/m 9 mei in de Hagen Dertienmaandenkalender, in de oude kalender de zondag die valt in de dagen 25 april t/m 1 mei). Maar ook dat zal waarschijnlijk wel een aardige gedachte blijven.

Bent u nieuwsgierig dan kunt u een PDF downloaden en uitprinten (A3 aanbevolen, vanwege het formaat van de jaarkalender). Wilt u meer weten, neem dan contact op.

Download de Hagen-dertienmaandenkalender 2022 / 2023 / 2024 / 2025 / 2026
Plebaan Michel Hagen

Back To Top