Ga naar hoofdinhoud

Intro

Als er ergens een baby is geboren, willen de mensen graag komen kijken. Op kraamvisite gaan noemen we dat. Zo’n pasgeborene is altijd weer een wonder om te zien. Ook Jezus kreeg kraamvisite. En jullie kunnen je wel voorstellen dat het zeker een groot wonder was om het kindje Jezus te zien. Hadden jullie ook wel even willen kijken?
(…)

De mensen die bij Jezus op visite kwamen deden ook iets wat we bij andere baby’s niet doen. Ze knielden bij Jezus neer. Net zoals wij ook doen in de kerk, bijvoorbeeld tijdens de Eucharistie. Of zoals wij soms knielen als we bidden. Door te knielen laten we aan God zien dat wij eerbied hebben voor God en wij maken ook duidelijk dat wij gewone eenvoudige mensen zijn.

Weten jullie wie er op bezoek kwamen bij Jezus?
(…)

Inderdaad de herders en de wijzen uit het Oosten. Zie je het voor je? Die stoere ruwe herders en die hele deftige geleerde wijzen, geknield bij dat hele kleine kindje in de kribbe. Ook zij begrepen dat hoe groot en sterk en hoe wijs en geleerd ze ook zijn, dat kleine kindje in de kribbe de Messias zal zijn, die groter is, sterker is en oneindig veel wijzer dan alle mensen.

Vandaag gaan we het hebben over de wijzen uit het Oosten. We noemen deze wijzen ook wel de drie koningen. Weten jullie nog welke namen zij hebben gekregen?
(…)

We beginnen met wat het Evangelie over hen zegt. Luister maar

Evangelie

In de dagen dat Jezus geboren is, komen er wijzen uit het Oosten. Ze komen bij koning Herodes en vragen: ‘Waar is de pasgeboren koning van de Joden?’ In het Oosten hebben we zijn ster gezien. Nu zijn we gekomen om bij Hem neer te knielen. Herodes schrikt en allerlei mensen in de stad Jeruzalem schrikken ook. Herodes roept alle geleerden van het land bij elkaar en vraagt: ‘Waar zal de Gezalfde van God geboren worden’? De geleerden antwoorden: ‘De profeet heeft gezegd dat in Betlehem een leider geboren zal worden die een echte te herder zal zijn voor het volk van God.’ Nu heeft Herodes een stiekem plan. Hij roept de wijzen uit het oosten in het geheim bij zich. Hij vraagt van alles aan hen en zegt: ‘Zoek dat kind en als je het gevonden hebt, zeg het me dan, dan ga ik er ook heen om bij hem neer te knielen’. De koningen horen wat Herodes zegt en gaan dan weer op weg. En kijk; daar staat
de ster weer. Zo vinden ze het huis waar Jezus woont. Nu ze de ster weer zien, zijn ze heel blij. Ze gaan het huis binnen en knielen bij Jezus neer. Dan pakken ze hun schatten uit. Het zijn hun geschenken voor dit Kind. Ze geven goud, wierook en mirre. Als ze na een poosje weer vertrekken, horen ze de stem van God in een droom. Ze mogen niet naar Herodes
teruggaan. Daarom nemen ze een andere weg en zo gaan ze weer naar hun land terug.

Samen napraten

Dat is dus het verhaal van de wijzen uit het Oosten; de koningen. Vertelde het verhaal ook hoeveel koningen het waren?
(…)

Dat was een instinker. Want er staat niet in het Evangelie dat het drie koningen waren. Dus of het er 3 waren dat weten we niet, misschien waren het er wel vier of vijf of zes. Waarom zouden we ze dan toch de drie koningen noemen. Enig idee?
(…)

We noemen ze de drie koningen, omdat ze drie geschenken hebben. Want dat staat wel in het Evangelie.

Weten jullie nog welke geschenken het waren?
(…)

Het zijn bijzondere geschenken met een speciale betekenis. Willen jullie weten welke?
Goud is voor de koning, want Jezus is de echte koning voor heel de wereld. Wierook is het cadeau voor God want Jezus is Gods Zoon. Mirre is een zeldzaam soort kruid. Het is een cadeau voor iemand die veel pijn heeft. Het betekent dat Jezus later, als Hij groot is ook veel pijn zal hebben.

Weten jullie ook een mooi cadeau voor Jezus?
(…)

Gingen de koningen meteen naar de stal?
(…)

Nee hè ze gingen eerst naar Herodes. Waarom denken jullie?
(…)

En wat was de reactie van Herodes? Wat vond hij ervan dat er een koningskind was geboren? Was hij blij?
(…)

We horen dat Herodes schrikt. En hij smeedt een gemeen plan. Waarom?
(…)

Vraag kind
Die wijzen dat waren toch geleerden, wetenschappers, mensen die hun verstand gebruiken? Daarover heb ik een vraag: gaat dat wel samen geloof en verstand? Want geloof dat kan je toch niet snappen? Dat God bestaat kan je toch niet bewijzen?

Antwoord van pastoor Michel Hagen
(…)
Gaat dat wel samen geloof en verstand? Geloof kan je toch niet snappen? Dat God bestaat kan je toch niet bewijzen? Horen geloof en verstand bij elkaar? Als je gelooft kan je dan nog je verstand gebruiken en als je je verstand gebruikt kan je dan nog geloven? Bij ons in de Kerk denken we dat geloof en verstand bij elkaar horen. Alleen sommige dingen kan je met je verstand niet bedenken. Toch, als je goed nadenkt, is het logisch dat God bestaat. Er moet toch ergens een echt begin zijn, Iemand die er altijd is geweest. Zo vinden we het logisch dat God bestaat. Als je kijkt naar hoe Jezus heeft geleefd is het ook logisch dat Hij de zoon van God is.

Vraag kind
Waarom kwamen de koningen op kamelen?

Antwoord van pastoor Michel Hagen
(…)

Vraag kind
Waarom lag Jezus in een kribbe?

Antwoord van pastoor Michel Hagen
(…)

Vraag kind
Hoe wisten de wijzen nu zo zeker dat het kindje Jezus God was. Het kindje zag er toch uit als een gewone baby?

Antwoord van pastoor Michel Hagen
(…)

Kindergebed Driekoningen

Kindje Jezus in de kribbe
Ik ben blij dat U er bent
Ik wil U graag iets geven
Een kado van mij
Voor U
Ik geef
geen goud
Geen wierook
En ook geen mirre
Mijn kado
Is een kleine goede daad
voor U
Amen

Back To Top