Ga naar hoofdinhoud

Op Pinksteren horen we in de Kerk dit verhaal:

Handelingen 2,1-11

Het was Pinksteren. De leerlingen van Jezus waren samen. Plotseling kwam uit de hemel een rumoer alsof er een hevige wind opstak. Het huis waarin ze waren was er vol van. Daarna verscheen er iets dat op vuur leek. Het vuur verdeelde zich in een soort tongen. De vuurtongetjes verschenen boven de hoofden van de leerlingen. De leerlingen werden allemaal vervuld van de heilige Geest. Zij konden opeens spreken in vreemde talen.

In Jeruzalem woonden mensen van over de hele wereld, met elk een andere moedertaal. Zij hoorden het geluid en gingen kijken bij het huis van de leerlingen. Ze hoorden de leerlingen spreken in hun eigen  taal.  Zij waren heel erg verbaasd. Ze zeiden: “Dat zijn toch Galileeërs?” Hoe kan het dat zij onze moedertaal spreken? Parten, Meden en Elamieten, bewoners van Mesopotámië, van Judea en Kappadócië, van Pontus en Asia, van Frygië en Pamfylië, Egypte en het gebied van Líbië bij Cyréne, Romeinen, Joden, proselieten, Kreténzen en Arabieren, allemaal hoorden ze de leerlingen spreken in hun eigen taal. En waar spraken de leerlingen over? Over Gods grote daden!

 

door kinderkoor Kleuterkerk H. Augustinus 2015.

Parten, Meden en Elamieten, bewoners van Mesopotámië enzovoort. Wie zijn dat? Het zijn verschillende volkeren, maar ze komen ons waarschijnlijk niet zo bekend voor. Misschien begrijpen we het laatste stuk van het verhaal beter als we het vergelijken met de Europese Unie. Jullie weten misschien wel, dat 27 landen in Europa samenwerken en daardoor bij elkaar horen. Ze doen dit om de vrede te bewaren. Want als je samenwerkt maak je minder snel ruzie en komt er geen oorlog. Deze landen samen noemen we de ‘Europese Unie’.

***Hoeveel van de 27 landen (lidstaten) kunnen jullie opnoemen?***

Vast niet allemaal, dit zijn ze: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden. In bijna al die landen worden andere talen gesproken Duits, Nederlands, Grieks, Bulgaars, Spaans, Portugees, Slowaaks, Frans en nog veel meer talen. Soms kennen we de taal van één van de andere landen, maar meestal niet.

***Welke talen versta jij?***

Laten we nu eens net doen of het Pinksterverhaal zich niet afspeelt in Jeruzalem, maar in Brussel. Brussel is de hoofdstad van België, maar ook een soort hoofdstad van de Europese Unie. In die stad wonen en werken daarom ook mensen uit alle landen van de Europese Unie.

“Op een dag horen de mensen in Brussel veel lawaai. Ze gaan buiten kijken. Ze zien de leerlingen. Ze weten dat die niet uit hun land komen. Maar toch spreken de leerlingen hun taal. Ze horen alle talen van de landen van de Europese Unie! De Bulgaren horen de leerlingen praten in het Bulgaars. De Denen in het Deens. De Duitsers horen Duits, de Italianen Italiaans en ga zo maar door….”

Snap je nu hoe verbaast die mensen waren? Je begrijpt ook dat ze goed gingen luisteren. Wat zouden de leerlingen te zeggen hebben? En waarom kijken ze zo blij? Ze horen dan, dat de leerlingen zo blij zijn over de grote goedheid van God. De leerlingen kunnen niet meer stoppen met daarover te praten. Dat was eerst anders. Daarvoor waren ze een beetje verlegen. Ze waren ook bang. Bang; omdat ze hadden gezien dat Jezus gevangen was genomen en gedood. Ze wisten ook nog niet zo goed wat ze moesten vinden van wat ze met Jezus hadden meegemaakt. Natuurlijk waren ze al eerder blij geweest, maar de blijdschap van Pinksteren was toch weer anders. Met meer vuur. In plaats van angstig waren ze nu vol van liefde, geloof en vrijmoedigheid.

***Van wie komt die Pinksterblijdschap nu?***

Knutselwerk www.samueladvies.nl gemaakt in KWD Sint Willibrordus Wassenaar 2015.

Die komt van God de Heilige Geest. De Heilige Geest is een soort vuur. Hij maakt je vurig van binnen. De Heilige Geest maakt je blij. Blij van goede dingen. Hij helpt ons ook om te zien dat de goede dingen van God komen. Hij helpt ons om God te herkennen in de mensen en gebeurtenissen om ons heen. De Heilige Geest maakt bange mensen dapper. En ook wij kunnen het vuur van de Heilige Geest krijgen en voelen: het hele jaar door en speciaal op Pinksteren. Het is wel goed om daarom te vragen in een gebed. Je kan dat in je eigen woorden doen of het gebed hieronder gebruiken.

MdM
Mei 2012.

God de Heilige Geest

God de Heilige Geest – gemaakt door Olivia (9 jaar)

Gezinsgebed aan Heilige Geest
Kom Heilige Geest,
kom Geest van wind en vuur,
maak ons sterk
als wij bang zijn,
als we niet weten wat we moeten doen
bij oneerlijke dingen.
Geef ons kracht.

Kom Heilige Geest,
kom Geest van wind en vuur,
maak ons sterk
als we ons zwak, klein of verdrietig voelen.
Geef ons kracht om goede mensen te zijn

Kom Heilige Geest,
kom Geest van wind en vuur
en maak ons sterk
om te groeien,
om lief te hebben.
Geef ons kracht om te leven
en wijsheid om het goede te kiezen.
Amen.

Back To Top