Ga naar hoofdinhoud

Eerste Heilige Communie

In deze viering ontvangen de communicanten hun eerste H. Communie. Ze hebben zich hier intensief op voorbereid.
De Communie, de Eucharistie, zijn ons door Jezus gegeven bij het Laatste Avondmaal:
“Het is avond. Jezus zit met zijn twaalf leerlingen aan tafel. Het is het zijn laatste maaltijd voordat Hij sterft aan het kruis. Tijdens de maaltijd neemt Jezus een brood spreekt de zegenbede uit, breekt het, geeft het aan zijn leerlingen en zegt: ‘Neem en eet, dit is mijn Lichaam; het wordt voor jullie gegeven. Blijf dit doen om Mij te gedenken.’ Ook neemt Hij een beker, spreekt het dankgebed uit en geeft hun die met de woorden: ‘Drink er allen uit, want dit is mijn Bloed van het Nieuwe Verbond; hij wordt voor jullie leeggegoten.”
Hagenpreken.nl op basis van Lucas 22,14-21 en Matteüs 26,20-30

Over het brood en de wijn zegt Jezus: “Dit is mijn Lichaam, dit is mijn Bloed” of anders gezegd “dit ben Ik”. Het is Jezus zelf die het ons zegt. Het gaat niet om iets, het gaat om Hem, om Jezus en ons. Hij is er, zo echt, als Lichaam en Bloed, als Brood en Wijn. Voor mijn ogen, voor mijn smaak en voor mijn lichaam blijft het brood, maar voor mijn hart en mijn ziel is het Jezus Zelf met zijn Lichaam en Bloed.

Te Communie gaan betekent dat we Jezus echt ontmoeten. We kunnen Jezus ook op andere manieren ontmoeten, bijvoorbeeld als we bidden of als we iemand helpen. Deze ontmoetingen met Jezus zijn allemaal even belangrijk, maar er is wel een verschil. In de Communie krijg je wat Jezus ons zelf geeft; we noemen dat het Allerheiligste; er zit niks tussen Jezus en jou, je komt direct bij Jezus. Bij het ontmoeten van Jezus in mensen gaat het via een omweggetje, die andere persoon zit er tussen. Bij bidden ben ik het die bid. Bij de communie is het Jezus die naar mij toe komt. Te Communie gaan is fijn; je ontmoet Jezus, Hij is in jou en jij bent in Hem, en dat maakt je blij en geeft je vrede; een stukje hemel op aarde.

Maar er gebeurt meer. Als je te Communie gaat, helpt je dat te veranderen. Net als het brood verandert in het lichaam van Jezus kan ook jij steeds meer veranderen en worden als Jezus. Je kan steeds meer op hem gaan lijken; je kan groeien in zijn Liefde zodat je andere mensen meer liefde kan geven. Door de Communie weten we ook steeds beter dat we als gelovigen bij elkaar horen als Lichaam van Christus.

Back To Top