Ga naar hoofdinhoud

Een meisje, wilskrachtig, gelovig, intelligent, met een goed geheugen en gevoel voor humor, maar in haar jeugd ook gevoelig en kwetsbaar. Na de vroege dood van haar moeder zal dat een bepalende factor zijn. Het was in de kerstnacht van 1886, toen ze haar schoen zette voor kerstcadeautjes, als ze haar vader in de kamer beneden hoort zuchten, dat dit nu gelukkig het laatste jaar was. Teleurstelling overviel haar maar vrijwel direct voelde ze een genade om dit te overwinnen. Vanaf die tijd wil ze anderen gelukkig maken en nu in de eerste plaats haar vader. Ze gaat naar beneden met een vrolijk gezicht, oprecht blij en dankbaar voor de presentjes die haar vader had neergelegd.

Ze is vijftien jaar oud als ze met toestemming van de paus intreedt in het klooster van de Carmel (1988). Ze was speciaal met haar vader naar Rome gereisd om die toestemming aan de paus te vragen. Twee zussen waren haar voorgegaan in het klooster. De paus had gezegd: “Als God het wil”.

Het klooster is geen paradijs, ook niet als je zussen daar zijn. Je kiest je medezusters niet uit. Het is haar diepe gelovige band met Christus die helpt om het op die jonge leeftijd in het klooster vol te houden. Ze blijkt een bijzonder talent te hebben; ze kan op een ongedwongen, niet gekunstelde en begrijpelijke manier over God praten, over Jezus, over haar geloof. Om die reden mag zij de novicemeesteres assisteren. Maar ook krijgt zij de opdracht haar geloofservaringen en gedachten op te schrijven.

Het is 1896, tien jaar na de genade van Kerstmis als zij op Goede Vrijdag bloed opgeeft. Ze heeft tuberculose. Het is een heel andere genade; met Jezus het lijden aanvaarden. Op 30 september 1897 sterft zij, 24 jaar oud, na negen jaar kloosterleven.

In haar dagboek beschrijft zij: “De kleine weg”. Zij voelde zich klein ten opzichte van de grote heiligen. Maar ze besefte dat je niet groot hoeft te zijn. God tilt je op, dus durf klein te zijn. Die kleine weg heeft mensen in vele landen geïnspireerd en de moed gegeven om kleine dingen met een grote liefde te doen.

Van vrijdag 24 t/m vrijdag 31 mei zullen relieken van Theresia van Lisieux naar de kathedraal van Rotterdam komen; van zaterdag 1 t/m dinsdag 4 juni naar Leiden, van woensdag 5 t/m zaterdag 8 juni naar Wassenaar en van zondag 9 juni 14.00 uur t/m zondag 16 juni naar den Haag.

God maakt kleine mensen groot.

Plebaan Michel Hagen
Katholiek Nieuwsblad #9 – Week 19 2024

(Ook verschenen in blad van KBO Zuid Holland)

Back To Top