Ga naar hoofdinhoud

Hoe komt het dat er in de loop van alle eeuwen vrijwel geen lijkwaden bewaard zijn? Het antwoord is eenvoudig. Een lijkwade die om de overledene wordt gewikkeld, vergaat met het lichaam in de sarcofaag of in de grond. Ik ken eigenlijk maar één lijkwade die los van het lichaam is bewaard en dat is die van Jezus, ofwel de Lijkwade van Turijn. Begrijpelijk, want omdat het Lichaam van Jezus niet is vergaan, is die lijkwade bewaard. Alle andere doeken bleven in de graven.

Na de uitvinding van de fotografie was er een Italiaanse advocaat en amateurfotograaf, Secondo Pia (1855 – 1941), die plotseling bekend werd toen hij op 28 mei 1898 als eerste de Lijkwade van Turijn fotografeerde. Op het negatief (een glazen plaat) viel toen op dat er een gezicht en een lichaam op te zien was. Vanaf die tijd is het doek herhaaldelijk met andere wetenschappelijke technieken onderzocht en steeds meer groeide de overtuiging dat dit echt de doek is waarin Jezus lag begraven.

In de kathedraal van Rotterdam wordt van zondag 28 januari tot en met zondag 18 februari een expositie gehouden die de geschiedenis van deze doek beschrijft en die ook de onderzoeken toont rond de Lijkwade van Turijn. De tentoonstelling is samengesteld door een team van wetenschappers. De Stichting Othonia, die de belangstelling voor de lijkwade promoot en het wetenschappelijk onderzoek ernaar stimuleert, zorgde voor de vervaardiging van de exacte replica’s. De expositie geniet internationale bekendheid en is ook vertoond in Jeruzalem, Rome, Sacramento (VS) en Lissabon.

Toen ik bij mijn eerste bezoek rustig naar de verschillende afbeeldingen en details keek, werd ik onmiddellijk getroffen door het enorme aantal geselslagen op de huid van Jezus. De lijkwade confronteert ons direct met het lijden van Jezus. Van de afdruk in de lijkwade is met digitale techniek bovendien een drie dimensionaal beeld gemaakt dat ook zichtbaar is in de expositie.

Ik had al weinig twijfel, maar deze tentoonstelling bevestigt mij opnieuw: Dit is de lijkwade van Jezus. De Eucharistie en de Sacramenten brengen ons bij de Levende Heer. De lijkwade toont ons de details van zijn gruwelijke lijden, maar ook dat de Heer ons een glimp van zijn verrijzenis en een afdruk van zijn gelaat heeft nagelaten.

De tentoonstelling in de kathedraal van Rotterdam is te bezoeken in de periode van 28 januari tot 18 februari: Op de vrijdagavonden 2, 9 en 16 februari, van 19.00 – 22.00 uur en op de zaterdagmiddagen 3, 10 en 17 februari, van 13.00 – 17.00 uur.

Plebaan Michel Hagen
Katholiek Nieuwsblad #3 – Week 6 2024

Back To Top