Ga naar hoofdinhoud

Hoe zou het Joodse volk over God hebben gedacht na vierhonderd jaar verblijf in Egypte? Na eeuwen onderdrukking en slavernij, na de moord op de jongetjes en het tweederangs leven? Ze zeiden niet: Een goede en almachtige God zou dit hebben voorkomen, dus God bestaat niet. Integendeel; ze stuurden hun jammerklachten naar boven, ze schreeuwden naar God, Hij moest hen horen. Ze hielden niet op tot Hij hen zou verhoren. En dat gebeurde ook.

Op wat voor redding hoopten zij? Omkering van de macht, dat zij de machtigen zouden worden en de Egyptenaren hun slaven? Dachten zij aan de verhalen over Jozef de onderkoning, de tijd van de privileges en bescherming? Wilden ze vertrekken, een eigen land, die herinnering bestond ook nog. Als God je vrijmaakt, wat kost je dat dan? Ben je bereid die prijs te betalen?

Als God ingrijpt, dan doet Hij dat door mensen te roepen en te zenden; of dit Mozes, Elia, David, of een ander is. God grijpt in door iemand te zenden. Roeping en zending maken deel uit van Gods reddend ingrijpen in de geschiedenis. Zo roept God Mozes in de woestijn (Exodus 3,1-8a.13-15). Hij roept hem bij zijn naam: “Mozes”, heel persoonlijk, zo persoonlijk dat hij antwoordt: “Hier ben ik”. Je leert God pas kennen als je Hem ontmoet en Hij je noemt bij je naam, als Hij je duidelijk maakt dat Hij de God is van jouw voorouders, van verleden, heden en toekomst.

Het hoogtepunt van Gods ingrijpen in de geschiedenis is Jezus. Jezus is een gezant, een gezondene, iemand met een zending. Jezus is tegelijk ook letterlijk God die afdaalt om zijn volk te bezoeken en hen te redden uit de verdrukking. Zijn naam ‘Jezus’ betekent ‘Redding’. In onze tijd willen mensen soms een voorzienende-overheid-god, een multinational-god, een supercomputer-god, een god die alles naar onze wens bestuurt, die onze problemen oplost en ons een luilekker leven bezorgt. Maar die god bestaat niet. Zo’n god is een afgod. Zulke goden scheppen we zelf, met alle rampzalige gevolgen van dien.

Jezus waarschuwt zijn tijdgenoten dat redding alleen optreedt door bekering, jijzelf moet je bekeren. Wil je deel krijgen aan de redding die God biedt, dan is er maar één weg: Luisteren naar zijn Zoon en dat betekent ook luisteren naar zijn Kerk. Zo maakt Hij je los uit de greep van de huidige Farao’s. Maar dat kost je wel wat. Bekering betekent dat je daartoe bereid bent en dat je de stappen zet die nodig zijn om Hem te volgen.

Plebaan Michel Hagen
Katholiek Nieuwsblad #6 – Week 11 2022

Back To Top