Ga naar hoofdinhoud

Hebt u wel eens zeven dagen gebeden? Vroeger had je het veertigurengebed, een gebedstijd die je in afwisseling met elkaar invulde. In sommige kloosters is er de altijddurende aanbidding. De ene zuster van vier tot vijf, de volgende van vijf tot zes en zo verder. Hoe zullen de leerlingen dat toen hebben gedaan, van Hemelvaartdag tot Pinksteren in gebed? Nu weten we niet hoe nauwkeurig dit verhaal de geschiedenis weergeeft, maar de traditie is toch heel belangrijk: Ze bleven allen eensgezind volharden in gebed, samen met de vrouwen, met Maria, de moeder van Jezus en met zijn broeders.

Wanneer hebt u voor het laatst langer dan een paar minuten gebeden? Misschien in de meimaand, bij het rozenhoedje, twintig minuten, een klein half uur? Of in de Mis, dat is toch ook gebed, een uur ongeveer. Maar dan; een aantal uur per dag, twee dagen, vijf dagen, een noveen. Ik denk dat velen zouden zeggen: “Dat vind ik overdreven. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” Toch doen de leerlingen het, en ze doen het omdat Jezus hen ertoe heeft aangezet. Dus is de vraag: Waarom vindt Jezus het bidden zo belangrijk?

Voor veel mensen is bidden zoiets als een kruisje maken, een Onze Vader of een Wees Gegroet opzeggen en dan weer verder met wat we deden. Maar wat is bidden voor Jezus? Jezus bidt veel, heel veel. Hij zegt tegen zijn leerlingen dat zij altijd moeten bidden (Lc. 18,1). Om twaalf apostelen te kiezen, brengt Hij de hele nacht door in gebed (lc. 6,12). Dan is Jezus met hart en hoofd heel dicht bij zijn hemelse Vader. We horen Hem hardop bidden: “Ik prijs U, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat Gij deze dingen verborgen hebt gehouden voor wijzen en verstandigen, maar ze hebt geopenbaard aan kleinen (Lc. 10,21).” Een gebed in de vorm van een lofprijzing; Jezus prijst en dankt en smeekt in gebed.

Jezus spoort ons aan om ook veel te bidden. Waarom? Het antwoord is eenvoudig. Waar je mee omgaat, daar word je mee besmet. Dat geldt ten kwade, maar ook ten goede. Wie met God omgaat, zal Gods eigen goedheid in het hart ervaren. Bidden is intens met God omgaan; met Hem spreken, overleggen, je hart bij Hem uitstorten, in keuzes zijn raad vragen, in alles zijn wil zoeken. Bidden dat is je innerlijke bron openhouden, dat is Gods liefde in je laten binnenkomen, zodat hij naar anderen toe kan stromen. Gods liefde verandert mensen en die liefde wordt gevoed in het gebed. Gebed is de levensadem van je ziel. Bij een mens die bidt, verandert het hart en komt er ruimte voor Gods heilige Geest.

Voor veel mensen is bidden vooral vragen. Al is dat niet de belangrijkste kant van het gebed, het hoort er wel bij. Jezus geeft ons daarbij een tip. Vraag dat aan God, wat God je zeker wil geven. Vraag God om de heilige Geest. Dat is de Geest die we in Jezus zien, waardoor Hij doet wat Hij moet doen. Vraag om de heilige Geest (Lc. 11,13), de Vader schenkt die met veel liefde; de Geest die ons doet volhouden, die twijfel overwint, die ons dienstbaar maakt en hartelijk, vrolijk en tevreden; de heilige Geest. Vraag om de heilige Geest. Dan wordt het echt Pinksteren, wanneer u zijn Geest in u voelt en weet dat God u volmaakt nabij is.

Pastoor Michel Hagen

Back To Top