Ga naar hoofdinhoud

Hebt u nog iets met de heiligen? Zijn er heiligen die u bijzonder na staan? Kent u nog het schietgebedje, ‘heilige Antonius goede vrind, geef dat ik mijn (sleutels) ….. vind’. Wat zouden mensen nog over de verschillende heiligen kunnen vertellen?

Wie is heilig, hoe word je heilig? Niemand of niets is heilig uit zichzelf. Heilig is ‘heel’, ‘volmaakt’, zonder spoortje duisternis, zonder greintje kwaad, de volle maat van liefde, wijsheid, trouw, rechtvaardigheid en barmhartigheid. Dè heilige is God zelf, Vader, Zoon en heilige Geest. Dat blijft het vertrekpunt. Mensen zijn alleen heilig voor zover ze delen in Gods heiligheid of voor zover Gods heiligheid in een mensenleven zichtbaar wordt.

Toen Jezus op aarde leefde, ging Hij rond en deed goed aan ieder die tot Hem kwam. Wat het meeste opviel was zijn aandacht voor zieken, lammen, kreupelen, zondaars, melaatsen, voor mensen die niet mee konden doen op het niveau van de Schriftgeleerden en Farizeeën. Jezus bewees hen barmhartigheid. Door zijn werk aan de zieken, zijn tijdgenoten Jezus steeds meer gaan zien als een wonderdoener. Toch is Jezus dat niet in de eerste plaats.

Bij een heiligverklaring geldt dat er doorgaans een wonder geregistreerd moet zijn dat met voldoende zekerheid wordt toegeschreven aan de heilige in spé, als een soort hemels bewijs. Mede daardoor misschien kijken mensen vaak, net als in Jezus’ tijd, naar heiligen als wonderdoeners en worden ze vooral benaderd als hemelse troubleshooters.

Maar gaat het daarom? Het eerste wat Jezus deed toen Hij met zijn zending begon was niet wonderen doen, maar mensen roepen en zeggen: ‘Kom, volg Mij.’ Heiligen hebben in de eerste plaats Jezus nagevolgd. Wie Jezus volgt in zijn of haar doen en laten, gaat het Koninkrijk binnen. De heiligen hebben dat gedaan. Zij zijn dus eerst voorbeelden in navolging. Het is jammer als mensen vooral een spectaculair wonder onthouden, want dat is slecht de vlag, het logo, het reclame spotje dat onze aandacht moet trekken en ons zegt: ‘Hier is iets bijzonders’.

Als Antonius je helpt bij een verloren voorwerp, gaat het hem uiteindelijk niet om die sleutel, zelfs niet om de portemonnee, het gaat hem erom of wij nadenken of we onze relatie met God en elkaar misschien zijn kwijt geraakt. Antonius helpt ons vooral God terug te vinden. Heiligen zeggen: ‘Kom, ga mee, ik breng je bij Jezus. Dat is het beste wat ik je te bieden heb.’ Heiligen zeggen: ‘Kom, dan leer ik je wat echt belangrijk is en help ik je loslaten wat niet belangrijk is, dan breng ik je bij een geluk dat de diepte van de ziel raakt en een overwinning die blijft in eeuwigheid.’

Het eerste dat de heiligen ons leren is God boven alles te stellen. Slechts één keuze is belangrijk: ‘God’; Gods wil zoeken in alles, elke minuut van de dag. Liever gek van God dan gek van deze wereld. Liever buiten de erkenning van de wereld, dan buiten de waardering van God. Liever bemind door God dan bemind door de wereld.

Mag ik u een tip geven? Koop een boekje over uw favoriete heilige, lees zo’n leven na en kijk waarin u hem of haar kan navolgen. Dan investeert u in de grootste winst die maar denkbaar is: Heiligheid.

Pastoor Michel Hagen

Voor meer lezen over heiligen: zie bijv. de vaste bijdrage van Michael As in het Katholiek

Back To Top