Ga naar hoofdinhoud

De Advent is dit jaar langer dan anders. Soms heb je amper een vierde zondag van de Advent, maar dit jaar heb je echt op één dag na een maximale Advent-tijd. Voor liefhebbers van vrije dagen is het misschien wat minder feestelijk, omdat Eerste en Twee de Kerstdag precies in het weekend vallen. Volgend jaar is de Advent-tijd echt maximaal, dan zijn waarschijnlijk meer mensen, waaronder de winkeliers tevreden, want dan valt Kerstmis op zondag. Ik noem dit omdat je op verschillende manieren de Advent kunt beleven.

Verlangen en uithouden

In onze tijd lijkt het dat mensen het minder lang uithouden om te wachten. Ik merkte het laatst aan mezelf. Ik moest iets aanschaffen en koos voor een Internet aankoop omdat dit sneller ging. Vlugger … niet wachten … opschieten … het zijn de koortsachtige prikkels van onze tijd. Die tijdgeest heeft meer invloed dan je zou wensen. Als we even moet wachten, bij de kassa, in de file, aan de telefoon, dan worden we kribbiger. Het korte lontje en de toenemende hufterigheid zijn de symptomen. Daarom is het zo goed dat we in de Kerk de Advent-tijd hebben. Uitzien naar, is een bijzondere vorm van wachten. Liefdevol uitzien, vol verlangen, en ondertussen alles voorbereiden, zodat als de dag daar is, het feest werkelijk kan beginnen.

Oefenen in geduld

Ik denk dat het goed is om deze langere Advent zo ook te beleven. Want de Advent is niet alleen een voorbereiding op het komende Kerstfeest. Advent staat symbool voor heel ons leven. Wij zijn op weg naar de definitieve ontmoeting met de Heer aan het eind van ons leven. Dat is niet alleen maar wachten, het is voorbereiding en inzet met een liefdevol en waakzaam hart. Een goed benutte Advent-tijd geeft een mooier Kerstfeest.

Tijd

En mocht u denken wat u in deze Advent misschien extra kunt doen. Geef eens iets dat heel schaars is, iets dat echt moeite kost, geef tijd. Geef zomaar tijd, tijd aan God, in de kerk of thuis in momenten van gebed of door het lezen van de Bijbel. Geef tijd aan mensen die graag iets van jouw tijd krijgen en voor wie je meestal niet zoveel tijd hebt, tijd met een aandachtig luisterend oor, tijd om even iets te doen voor de ander. Dan zal je merken dat er Iemand is die tijd maakt voor jou, Hij die voor, boven en buiten de tijd staat. Hij die onze tijd is binnengegaan om ons de eeuwigheid aan te reiken. Advent is groeien naar de eeuwigheid.

Goede Advent, Zalig Kerstfeest en een gezegend Nieuwjaar.

Pastoor Michel Hagen

Back To Top