Ga naar hoofdinhoud

Hebt u een Wi-Fi telefoon? U zult waarschijnlijk zeggen: ”Nee, ik heb een gewone GSM, zo’n mobieltje”. Maar sinds zo’n twintig jaar geleden de eerste smartphone op de markt kwam, worden gewone mobieltjes steeds zeldzamer. Misschien hebt u een smartphone zonder het te beseffen. Een smartphone is in feite een minicomputer waarmee je kunt e-mailen en internetten, je agenda bijhouden en Skypen en waarmee je ook nog kunt bellen. Daarvoor gebruiken die smartphones niet alleen een GSM-telefoonnetwerk, maar ook draadloos internet via Wi-Fi. En wat is nu het aardige? Via Wi-Fi kan je ook telefoneren. Dus als je met je smartphone ergens een Wi-Fi verbinding hebt, dan heb je de verbinding van je eigen mobiele provider niet nodig. U snapt het al, op de achtergrond is een soort mobiele telefonie oorlog uitgebroken.

Wanneer je door de stad loopt en je zet Wi-Fi aan, zie je de ene na de andere verbinding passeren. Dat zijn particuliere, afgeschermde verbindingen, daar kun je dus niets mee. Stel nu dat er een systeem zou zijn dat makkelijk, veilig en snel kan schakelen tussen al die particuliere verbindingen, dan heb je een Wi-Fi telefoonnetwerk en zou je in de stad je mobiele provider niet meer nodig hebben. Als al die draadloze kastjes, waar wij als particulieren over beschikken, een beetje ruimte reserveren, dan kunnen we samen draadloze telefonie leveren in de steden. Ik vrees echter dat het tegendeel gebeurt. De providers hebben hun koppen al bij elkaar gestoken om dit zelf te realiseren. Zij willen de eerste zijn en hun deel van de koek veilig stellen. Alle burgers samen zouden met een geringe bijdrage, in de steden één groot gratis telefoonnetwerk kunnen opzetten. Maar wie is bereid die kleine bijdrage te leveren met het oog op het grotere gemeenschappelijke doel?

Jezus wijst op de slimheid van de wereld, van zakenmensen, ja zelfs de slimheid van criminelen en stelt ons de vraag waarom wij niet zo slim zijn als zij (Lucas 16, 1-13). Hoe komt het dat gelovigen zo moeilijk samenwerken? Kijk naar de oecumene. Terwijl grote bedrijven een kartelwaakhond nodig hebben om verboden samenwerking te voorkomen, vraagt de oecumene voortdurende energie en inzet om samen een klein beetje vooruit te komen. Hoe lastig is het al voor katholieken om elkaar internationaal te steunen en wat tegenwicht te bieden aan alle anti-godsdienstige politieke lobby’s in Europa? Komt het door ons fatsoen? Zijn we ingedut of gewoon wat laks?

Dit is niet alleen een verzuchting van Jezus, het is ook een appel, een oproep. Zo hard als sommige mensen werken voor hun eigen bedrijf, voor wat status of dat tweede huis, zo hard zou Hij willen dat zijn volgelingen zich inzetten voor Gods koninkrijk. In deze Adventtijd roept Hij ons op tot waakzaamheid. Jezus vraagt niet om waakzaamheid om onze aardse goederen te bewaken. Hij vraagt waakzaamheid voor onze geestelijke schatten, voor geloof, hoop en liefde.

Meer dan met GSM of Wi-Fi hebben wij in het gebed een netwerk dat het hele universum omvat. Laat deze Advent daarom een tijd zijn van gebed om straks de geboorte te kunnen vieren van Hem die hemel en aarde verbindt.

Pastoor Michel Hagen

Back To Top